Festa d’inauguració
El Port Olímpic obre renovat
Els barcelonins tornen a prendre aquest espai que busca la reconnexió de la ciutat amb el mar, després d’unes obres fetes «en temps rècord» i que han de finalitzar per a la Copa Amèrica de vela.
Els barcelonins han tornat a ocupar el Port Olímpic de la capital catalana. Una festa amenitzada amb tallers infantils, cercaviles i actuacions musicals va congregar ahir passejants que des de diversos barris de la ciutat es van acostar al lloc per observar la seva gran transformació.
El Port Olímpic obre renovat /
Van poder apreciar com l’espai s’ha convertit en una gran zona per al passeig, en què trobar locals relacionats amb les activitats nàutiques i l’economia blava i una àmplia oferta de restauració, que anirà obrint les portes d’aquí a finals d’agost.
El Port Olímpic obre renovat /
L’alcalde, Jaume Collboni, va indicar que es tracta d’una recuperació d’un espai per als veïns i de reconnexió de la ciutat amb el mar, després d’unes obres fetes en temps rècord". La Copa Amèrica de vela, va revelar, ha sigut "l’excusa" per accelerar una transformació necessària que els veïns reclamaven des de feia molts anys, davant la degradació pels continus problemes de convivència que generaven els antics pubs i discoteques.
El Port Olímpic obre renovat /
Coincidint amb la celebració, es va estrenar el nou accés al Port Olímpic des de la Nova Icària. També s’han retirat les tanques que impedien el pas pel nou Moll de Gregal, que connecta amb el Dic de Recer, un ampli passeig amb vistes tant a la ciutat com al mar.
El Port Olímpic és l’epicentre del nou pol d’economia blava, format per 50 de locals –amb un 50% de l’espai ocupat actualment– que es proposa configurar la ciutat. Tota la reforma s’ha fet posant el focus en la sostenibilitat, va destacar l’alcalde, incloent-hi un gran sostre fotovoltaic sobre la zona de restauració que produirà energia per a tot el funcionament del port. "Davant un record no positiu", va afirmar Collboni, "el Port Olímpic havia de reunir els valors de Barcelona", erigint-se en un lloc emblemàtic d’un "nou model d’economia sostenible que fa ús intensiu de la tecnologia". L’objectiu és que les activitats econòmiques que s’instal·lin generin més de 200 llocs de treball, en una actuació que busca "diversificar l’economia i reindustrialitzar la ciutat de manera compatible amb la vida urbana", va remarcar el regidor.
Esports nàutics
En aquesta línia, el Port Olímpic acull noves activitats que conviden els barcelonins a practicar els esports nàutics, a la qual cosa s’afegeix el programa municipal per iniciar els escolars a l’esport de vela. "Ens preguntàvem com podia ser que els nens i nenes vagin a esquiar i no a navegar, quan tenim el mar aquí", va assenyalar l’alcalde. Precisament, el Port Olímpic vol ser el punt d’entrada a l’anomenat Pavelló Blau, iniciativa que pretén convertir el front litoral en "el gran equipament esportiu de la ciutat" i així acostar els barcelonins a les activitats del mar.
"Avui és un dia emocionant després d’un trajecte llarg i difícil", va assegurar el president de l’Associació de Veïns de la Vila Olímpica, Jordi Giró. El representant veïnal va recordar els moments més foscos del Port Olímpic, com el crim de la Vila Olímpica de l’1 d’abril del 2000, i com la mobilització ciutadana va motivar un punt d’inflexió que va arribar per fi el 2016 amb l’acord de tots els grups municipals i els veïns per portar a terme la transformació. Un aspecte clau va ser, a finals del 2019, la cessió de la Generalitat de la gestió del Port Olímpic a l’Ajuntament, que va definir els nous usos. Tal com va recordar Giró, els anteriors arrendataris no ho van posar fàcil i tot es va alentir, si bé l’anunci de l’arribada de la Copa Amèrica a la ciutat va servir per agilitzar la transformació a un ritme que l’ajuntament qualifica d’"heroic".
Veïns com a impulsors
"Els veïns han fet la feina per poder generar consens", va admetre Laia Bonet, primera tinenta d’alcaldia i presidenta de BSM, que és l’empresa municipal encarregada de les obres.
Notícies relacionadesEls veritables protagonistes de la jornada van ser els ciutadans que van inundar aquest gran espai. "És espectacular", "molt bonic", han sigut alguns dels comentaris que es podien sentir entre els visitants. Des del Carmel han acudit en Salvador Díaz i la María Ángeles Valdivia. "Ha quedat preciós", van destacar. Díaz havia treballat temps enrere als restaurants de la zona. Malgrat la "sensació positiva", de manera més crítica va afegir que "els nous locals es veuen espectaculars, però per les seves dimensions són accessibles només a grans empreses, mentre que els petits restaurants locals queden fora".
Un dels punts més preuats van ser les vistes a la ciutat i al mar des del Dic de Recer. S’hi pot accedir des d’unes escales, a l’espera de l’obertura de la restauració al Balcó Gastronòmic, a finals d’agost, que permetrà l’accés per Mestral. Una veïna, l’Esperanza, va reclamar millors accessos per a persones amb discapacitat. Malgrat viure en els últims 12 anys a Marina, "mai baixàvem al Port Olímpic", va explicar en Jordi Ivern. "Ara sens dubte és un espai per conèixer", va afegir, apreciant tot l’entorn.
- Fiscalitat Novetats en la Renda 2025: nou límit per fer la declaració
- MAMARAZZIS Pep Guardiola i Cristina Serra se separen després de 30 anys junts
- Exclusiva Com va conèixer Pep Guardiola la seva ara exdona, Cristina Serra
- Filmin, el gran miracle del cine d’autor en ‘streaming’, està en venda
- La construcció de pisos registra a Catalunya el seu rècord en 10 anys
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Com s’han de menjar els calçots (instruccions per a forasters)
- Feijóo s’obre a negociar la llei del sòl però no un pacte d’estat
- Com frenar la compra a estrangers
- Mabrian Technologies, proposada per rastrejar Airbnb i Booking