Programa Aventura Blava

4.123 alumnes de la província de Barcelona ja s’han iniciat en la vela

Fins a 10.116 alumnes de 800 escoles s’han inscrit per participar en el bateig de vela, que la Diputació de Barcelona ofereix des de la primavera passada fins a finals d’any.

4.123 alumnes de la província de Barcelona ja s’han iniciat en la vela
2
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

Fins a 10.116 alumnes de 800 escoles de la província de Barcelona s’han inscrit per participar en un bateig de vela. El programa Aventura Blava de la Diputació de Barcelona proposa als centres educatius aquesta activitat, per fomentar la pràctica d’aquest esport i, amb això, enfortir a més les instal·lacions que el promouen. La iniciativa, amb un pressupost de 500.000 euros, es dirigeix concretament als escolars de quart de primària.

Gairebé la meitat dels inscrits, 4.123 alumnes de 120 escoles, ja han participat en el programa, que es va iniciar a l’abril. La resta ho farà a partir de l’inici del nou curs fins a finals d’any. L’activitat consisteix en una pràctica de vela que es complementa amb una part teòrica.

Una quarta part dels participants pertanyen a escoles del Baix Llobregat, el 18% del Vallès Occidental, el 15% del Maresme i el 13% del Barcelonès, tenint en compte que els alumnes de la capital catalana participen en altres programes municipals de foment de la vela. El Garraf, el Vallès Oriental i l’Anoia proporcionen un 6% d’escolars, respectivament. El 15% restant procedeix d’escoles d’Osona, l’Alt Penedès, el Bages, el Berguedà, el Lluçanès i el Moianès. Per a alguns nens procedents de l’interior, participar en el programa representa anar per primera vegada al mar, cosa que suposa per a ells una significativa experiència vital.

Presentació a Sitges

Les dades es van donar a conèixer ahir al matí durant la presentació del programa a Sitges. L’acte va comptar amb la participació de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret; el diputat d’esports de la corporació, David Escudé, i el president de la Federació Catalana de vela, Josep M. Isern.

El bateig de vela compta amb la col·laboració de la Federació Catalana de Vela, que aporta personal especialitzat que ha format per impartir el programa. També hi contribueix mitjançant la coordinació amb les instal·lacions esportives dels 12 clubs associats als ports de la província.

L’objectiu és "oferir l’oportunitat d’iniciar-se en l’esport de la vela a nenes i nens d’educació primària de tots els orígens i condicions", va explicar Moret a l’anunci de l’inici d’aquest programa el mes de febrer passat, i va destacar el que considera una aposta per "la inclusió i l’equitat".

Notícies relacionades

Doble benefici

Per a la federació és rellevant que la iniciativa permet, a més de sumar nous navegants a la vela, impulsar l’activitat dels centres nàutics. El bateig de vela se suma a dues iniciatives més en marxa en centres educatius de Barcelona i en nombrosos municipis catalans costaners. Segons les dades de balanç de la federació ofertes al juny, els programes de vela per a escolars han permès que 42.000 nens s’iniciïn en aquest esport, una pràctica que produeix "benestar". Els alumnes, destaca la federació, "adquireixen habilitats com la concentració, l’equilibri i el treball en equip", així com consciència mediambiental.