BARÒMETRE MUNICIPAL DE BARCELONA

La inseguretat s’estanca i creix la inquietud per vivenda i turisme

El 85,8%, a favor d’endurir les sancions per comportaments incívics

El 68,9% dels barcelonins advoquen per unir el tramvia per la Diagonal

El 74,9% de la ciutadania avala suprimir tots els apartaments turístics, segons l’últim sondeig semestral de l’ajuntament. Mentrestant, la inquietud per la brutícia als carrers es relaxa.

La inseguretat s’estanca i creix la inquietud per vivenda i turisme
3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un any després que Jaume Collboni agafés les regnes de l’ajuntament, els veïns de Barcelona continuen percebent la inseguretat com el principal problema de la capital, d’acord amb l’últim baròmetre municipal. La delinqüència se situa al capdavant de les preocupacions dels barcelonins en els sondejos del consistori des del mes de desembre de l’any 2018. El 27,2% dels 807 consultats entre el 25 de juny i el 4 de juliol tornen a remarcar-la com la principal tasca per resoldre, sense gairebé variació respecte als dos estudis semestrals anteriors. Van ser l’últim amb Ada Colau al capdavant de l’alcaldia –quan el 26,6% va al·ludir a la criminalitat– i el primer ja amb el seu successor al capdavant, en què el 27,7% va apuntar a la inseguretat.

Després de la delinqüència, les dificultats per accedir a una vivenda i la massificació turística figuren com els altres dos grans motius de crítica per a la ciutadania. Tots dos ja sobresortien en les últimes enquestes municipals, tot i que ara escalen en la classificació dels grans inconvenients de Barcelona.

En un context marcat per la incapacitat per contenir la pujada dels lloguers, el preu dels pisos repeteix com el segon problema de la llista de preocupacions. El 16,6% dels participants en el baròmetre l’esmenten. Són gairebé cinc punts percentuals més que fa mig any, quan era assenyalat per l’11,7% dels sondejats.

El neguit pel turisme encara creix més: en sis mesos, ha passat de ser considerat com el contratemps més important de la ciutat pel 6,3% dels consultats a ser-ho per al 13%.

La immigració

En canvi, la inquietud per la brutícia als carrers es relaxa. Cau del tercer al quart lloc dels esforços més citats. Si el desembre del 2023 era el problema advertit pel 9,7% dels enquestats, ara el 5% es refereixen a la neteja deficient. Les queixes per l’estat de la via pública van arribar a la seva cota més alta en l’estudi del mes de desembre del 2022, alertat llavors pel 16% dels participants.

Just per darrere, se situa el que l’informe classifica com a "problemes associats a la immigració". Enmig de l’auge de l’extrema dreta a Europa, el 2,1% dels interrogats carregaven per aquest flanc fa un any; ara, ho fa el 4%. El malestar per l’estat del trànsit a la ciutat es dispersa entre diversos epígrafs: sumant-los tots, congregaven un 6,3% de les mencions a finals del 2023 i ara, el 6,2%.

Incivisme

En aquesta ocasió, el baròmetre ha preguntat sobre el tancament anunciat dels pisos turístics a Barcelona el 2028. El 74,9% dels consultats està d’acord amb la supressió; el 14% s’hi declara en contra. Al seu torn, el 68,9% advoca per unir el tramvia per l’avinguda de la Diagonal, mentre que el 19,3% s’hi oposa. El 57,4% creu que la Copa Amèrica de vela serà beneficiosa o molt beneficiosa per a la capital de Catalunya; per contra, el 31,5% vaticina que la competició que comença d’aquí a un mes perjudicarà en més o menys grau la ciutat. El 85,8% es pronuncia a favor d’endurir les sancions a comportaments incívics, en plena revisió de l’ordenança d’aquesta matèria.

La primera tinenta d’alcalde de la ciutat, Laia Bonet, va interpretar que els resultats de l’enquesta proven que "es consolida un canvi" en el debat sobre les deficiències de l’urbs. Va recalcar que la brutícia "deixa de ser un problema destacat" i que la percepció sobre la inseguretat millora, fins i tot mantenint-se al capdavant de les tares de la ciutat.

Notícies relacionades

En tot cas, el neguit per la delinqüència als carrers de Barcelona creix un 0,6% en comparació amb la dada de fa un any. "Ens preocupa i ens ocupa", va afirmar Bonet, que va remarcar també que la Generalitat "és qui té la principal responsabilitat en aquest àmbit". Les forces de seguretat i els responsables del ram es reuniran demà en la junta local de seguretat.

Bonet va incidir igualment que l’angoixa pel preu de la vivenda i les incomoditats atribuïdes al turisme "creixen amb força" entre els ciutadans. I va afegir que aquesta dada no ha sorprès l’executiu de Collboni i va defensar que les seves prioritats "van en línia amb les preocupacions que la ciutadania expressa de manera creixent".