Clatellada

El TSJC declara nul·la la ‘taxa Amazon’ de Barcelona

L’ajuntament insisteix que fa falta «regular l’ús intensiu de l’espai públic»

El consistori estudia recórrer al Suprem dues sentències que no són fermes i que s’oposen a l’intent de gravar el transport i el repartiment a la ciutat.

El TSJC declara nul·la la ‘taxa Amazon’ de Barcelona
3
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

El TSJC va declarar nul·la de ple dret l’anomenada taxa Amazon de l’Ajuntament de Barcelona, una política fiscal pensada per gravar el transport i repartiment de productes a domicili fruit del creixent comerç electrònic. La sala primera del contenciós administratiu va estimar els recursos interposats per la patronal de transport i logística UNO i per la de missatgeria AEM.

Les dues sentències, a les quals va tenir accés EL PERIÓDICO, contenen un vot particular d’una magistrada, que es desmarca dels altres sis jutges. Tot i així, el tribunal considera que la taxa "infringeix el principi de lliure circulació de mercaderies". Es va aprovar i va entrar en vigor el febrer del 2023 i es basa en l’aprofitament de l’espai públic per a l’últim quilòmetre de les transaccions. Va comptar amb els vots de BComú, el PSC, ERC, Junts i Cs. Va ser una de les condicions del republicà Ernest Maragall al govern Colau-Collboni per donar suport als pressupostos del 2020.

La concreció va tardar tres anys i mig, per la falta de precedents a Espanya i Europa. Quan es va aprovar, el consistori va anunciar que només afectaria els operadors postals que facturin més d’un milió d’euros anuals i que suposaria només un 1,25% de l’activitat d’aquestes empreses. Va calcular que recaptaria un màxim anual de 2,6 milions d’euros.

Aquest juliol s’havia de produir la primera autoliquidació per part de les societats afectades, sense que estigués clar si havien de pagar les plataformes intermediàries –com Amazon–, els fabricants dels productes i/o les firmes de paqueteria.

Propiciar canvis legislatius

Fonts municipals destaquen que les sentències no són fermes i avancen que els serveis jurídics ja "estan estudiant la possibilitat de presentar un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem per continuar defensant els interessos de l’ajuntament i la taxa". No obstant, el govern municipal diu que obre la porta a "propiciar els canvis legislatius necessaris per poder assegurar el poder tributari municipal en aquesta matèria".

Tot i que el consistori remarca que sempre "respecta les decisions judicials, tant si són favorables com contràries", en aquest cas "expressa la seva disconformitat" amb les sentències i "celebra" el vot particular discrepant. Insisteix també en la necessitat de "regular l’ús intensiu de l’espai públic que fan els operadors de repartiment de comerç electrònic a la ciutat", que amb furgonetes i altres vehicles contribueixen a la congestió de trànsit i la contaminació. "L’economia i la societat avancen cap a nous models econòmics, i les administracions públiques necessiten eines legals per regular aquests nous models i gestionar l’ús privatiu de l’espai públic", postil·la.

L’oposició pressiona

Notícies relacionades

El grup municipal d’ERC es va afanyar a reaccionar a la notícia. "La sentència s’ha de recórrer. Com diu el vot particular, l’ús hiperintensiu de l’espai públic de les grans operadores de comerç electrònic s’ha de gravar", va valorar el regidor Jordi Castellana. En una línia similar es va expressar l’extinenta d’alcaldia Janet Sanz (BComú): "Amazon ha de pagar impostos com qualsevol botiga. El seu model de negoci posa en risc el comerç de barri. S’ha de recórrer la decisió i buscar alternatives".

La principal força de l’oposició, Junts, va carregar contra el que considera "una nova derrota", que "s’afegeix a una llarga llista de nyaps", amb referència a clatellades judicials com les que han rebut el PEUAT, la ZBE i la Superilla. Considera que l’ordenança es va fer "des de la unilateralitat d’un govern prepotent", per no haver atès les seves al·legacions ni peticions de "dictàmens i informes tècnics i jurídics". Proposa ara desenvolupar noves mesures junt amb la Generalitat i fomentar alternatives a l’entrega a domicili. Finalment, Daniel Sirera (PP) va proposar donar suport al petit comerç amb una rebaixa d’impostos. "La taxa Amazon ha sigut un nyap i no ha beneficiat en res el petit comerç, només responia a un afany recaptatori", va criticar.

Temes:

Amazon