Dades policials

Els robatoris i les agressions sexuals baixen a Barcelona

Els delictes contra el patrimoni continuen copant les estadístiques de delinqüència, si bé els furts cauen un 5,1%, i els robatoris amb violència, un 8%.

Els robatoris i les agressions sexuals baixen a Barcelona
3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El delicte més comú a Barcelona, els robatoris, ha disminuït un 2,7% del gener al juny del 2024 en comparació amb els mateixos mesos del 2023. En l’esmentat període, les denúncies presentades per violència sexual han descendit un 2,5%, una reducció tènue que s’aprecia millor en números absoluts: s’han presentat 517 denúncies, 13 menys que fa un any. A part, creixen els casos que els cossos policials han conegut de violència de gènere –amb una pujada interanual del 5%– i també de violència domèstica, un 10,4% més que en el primer semestre de l’any passat. El descens de la delinqüència a Barcelona en els primers sis mesos de l’any és lleu. Els fets delictius en el seu conjunt reculen un 0,5%, millor en tot cas que en el conjunt de Catalunya, que escalen un 2,5%.

El balanç forma part de les dades que la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona van compartir ahir en la junta local de seguretat, en la qual l’alcalde Jaume Collboni i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, es van reunir amb comandaments policials, del poder judicial i la fiscalia. Les estadístiques dels diferents cossos policials constaten un descens dels delictes contra el patrimoni, si bé continuen concentrant el gruix de la criminalitat a la capital amb diferència. D’acord amb les xifres ofertes, s’han comès 79.641 robatoris, furts i atracaments en els últims sis mesos, per 81.811 en el mateix termini del 2023.

Gairebé sis de cada 10 delictes denunciats a Barcelona són furts. Els petits robatoris han caigut un 5,1%, al registrar-se 50.091 fets coneguts del gener al juny del 2023 i 47.521 en els mateixos mesos del 2024. La majoria es perpetren al carrer, un 40,3% sobre el total; el 30,8% es produeix en comerços, i el 24,4%, en el transport públic.

Al seu torn, els robatoris violents a la via pública decauen un 8%: van ser 5.473 en el primer semestre del 2023, i ara, 5.035. A part, els atracaments amb força en empresa es desplomen un 26,5%, els assalts a vivendes retrocedeixen un 4,5%, i els robatoris dins de vehicles, un 4,3%.

Un "cert optimisme"

"Tenim la delinqüència enquistada pel que fa a delictes de baixa intensitat, però estem també en un punt de millora", va destacar el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle. El regidor va interpretar que les xifres porten a un "cert optimisme". En tot cas, va matisar que "ningú té de dret a sentir-se satisfet" amb la inseguretat, la inquietud que més barcelonins retreuen a la ciutat, segons l’últim baròmetre municipal publicat aquesta setmana.

"Segueix havent-hi un problema i una percepció que hem de prendre com un estímul per millorar", va brandir Batlle.

"La situació ha millorat", va avaluar el director general dels Mossos d’Esquadra, Pere Ferrer. "És gràcies a l’augment de l’activitat policial. El 0,5% de disminució forma part dels primers senyals", va valorar. Ferrer va recalcar que, en contrast amb la rebaixa lleugera ara detectada, l’evolució del 2022 al 2023 va ser desfavorable a Barcelona, amb un augment del 8,5% de la delinqüència. "Ara comencem a revertir-ho", va remarcar.

Notícies relacionades

A diferència dels robatoris, els delictes contra les persones –les agressions i d’altres que atempten contra la integritat física– pugen un 9,4%. De 6.367 il·lícits d’aquest tipus consignats en el primer semestre del 2023, es repta ara a 6.964. Ferrer va vincular l’augment al que va qualificar com un "estat d’alteració social", traduït en lesions, amenaces i maltractament a la llar. També va remarcar que l’auge d’aquestes infraccions "fa que el descens del conjunt de delictes a la ciutat no sigui de més del 0,5%, malgrat la reducció notable dels robatoris".

Del gener al juny, s’han obert 2.766 procediments de víctimes de violència de gènere, 167 més que en el mateix interval del 2023. Al seu torn, les mesures de protecció a víctimes dictades s’han ampliat de 2.474 a 2.645, un 6,9% més.