del 14 al 21 d’agost

Les festes de Gràcia tindran un diumenge sense concerts

Dues proves pilot miraran de reduir la massificació i l’efecte crida, que inquieta molt els veïns organitzadors del festeig.

Les festes de Gràcia tindran un diumenge sense concerts
2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

Les festes de Gràcia tornen a agitar l’estiu de Barcelona del 14 al 21 d’agost del 2024. Aquesta edició està marcada per dues proves pilot destinades a frenar la massificació i l’efecte crida d’aquesta celebració. La creixent inquietud dels veïns organitzadors ha portat a un debat intens en el si de la Fundació Festa Major de Gràcia, que ha impulsat una nit gairebé silenciosa i un canvi de data en l’esperat concurs de decoració. Fins a 23 places i carrers s’engalanaran, els mateixos que el 2023, tot un èxit pel treball voluntari i gratuït que ho fa possible.

La primera nit sense concerts cau en cap de setmana, tot i que no el dia estrella, com va transcendir al gener. "La del 18 d’agost serà una nit tranquil·la, una mesura que pretén que no se celebrin de diumenge a dilluns activitats amb so amplificat", va explicar ahir la tinenta d’alcaldia Laia Bonet, en la roda de premsa de presentació de les festes.

"Reduir el soroll"

L’objectiu, va reconèixer obertament, és "reduir una mica el soroll i la tensió, fet que hauria de permetre una millor convivència amb el veïnat que no participa en la festa i una reducció de l’afluència aquell cap de setmana". "No és una nit en silenci, sinó que abaixem el volum", va matisar Lina López, presidenta de la fundació.

Aquesta vetllada hi haurà bàsicament sopars de veïns, rematats amb activitats reposades, com ara cine a la fresca o màgia. No tots els carrers combreguen al 100% amb la novetat, al comprendre que són només set dies de gresca després d’un any sencer de preparatius. Per contra, altres comissions són acèrrimes defensores del decreixement de la festa i l’any passat ja van instaurar una nit interrompuda en la seva programació. Al no ser simultània la reducció d’activitat, gairebé no es va notar l’efecte. L’elecció del diumenge acosta una mica les dues posicions, perquè salva la recaptació de les barres durant el dissabte, important per al finançament dels actes i el decorat dels carrers.

Notícies relacionades

La segona prova serà moure la gala de premis del divendres 17 al dilluns 19 d’agost. Així s’aspira a repartir millor el públic del cap de setmana per tots els carrers en lloc d’amuntegar-se als guanyadors. "Fem molt treball voluntari que després no podem ni disfrutar perquè no tenim la capacitat de rebre tanta gent", va valorar López. A la fundació li agradaria que creixi el nombre de carrers participants i ha demanat un any de marge per veure si cristal·litzen les gestions.

El metro funcionarà de manera interrompuda de divendres a diumenge, com altres anys. I del 15 al 21 d’agost entre les nou de la nit i les cinc de la matinada es restringirà la circulació rodada en tot el perímetre de la Vila. "Ja es va fer l’any passat i va funcionar bé, igual que el sentit únic de visita als carrers més freqüentats", va dir Bonet, que també va destacar el reforç del dispositiu policial amb patrulles uniformades i de paisà per controlar botellons, droga i incivisme.

Temes:

Barcelona Cine