Ascendeixen a 29 els afectats pel brot de salmonel·losi

«Em van haver de posar dues bosses de sèrum per la deshidratació», diu un afectat 

Salut Pública creu que els intoxicats després de menjar truita de patates en un bar del Raval poden ser més i demana a qui tingui símptomes que ho notifiqui.

Ascendeixen a 29  els afectats pel brot de salmonel·losi
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

T. és un dels afectats pel brot de salmonel·losi que l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) investiga al bar La Ravala, al Raval de Barcelona. Ahir hi havia ja 29 persones intoxicades (segons xifres actualitzades per l’ASPB, però no descarta que n’hi hagi moltes més) i quatre d’elles encara es mantenien ingressades a l’hospital. Dijous l’ASPB havia reportat 22 afectats, amb quatre ingressos, dels quals una persona seguia a l’hospital, però ahir en van ingressar tres més i va augmentar en set el total d’afectats. Totes aquestes persones tenen en comú haver estat a La Ravala el cap de setmana passat i haver menjat truita de patates, que és precisament l’especialitat de l’establiment.

La propietària del local va notificar el brot a Salut Pública el 23 de juliol, i ja s’està portant a terme la "investigació epidemiològica" i la "inspecció sanitària" corresponents. L’ASPB demana que totes les persones amb símptomes compatibles amb una intoxicació i que hagin sigut en aquest bar i menjat truita de patates notifiquin el seu cas a les autoritats sanitàries a través d’aquest correu electrònic: mdo@aspb.cat.

Diarrea, vòmits i febre

"Vam anar a La Ravala el dissabte 20 entre les 21 i les 22 hores. A les 5 del matí de diumenge ja tenia símptomes. Jo em vaig despertar a les 7 amb dolor estomacal i diarrea", explica T., que va anar al bar amb la seva parella. No li va donar cap importància, així que va sortir per passejar el gos però, de sobte, un fort mal de panxa el va obligar a tornar a casa "corrent". "Arribat el migdia la cosa comença a anar a més. Ja no és només diarrea, són vòmits i febre de 40 graus. Vam trucar al 112 i van venir a les 19 hores. Jo estava molt marejat... Em van punxar Primperan i almenys vaig poder dormir una mica", relata.

No obstant, l’endemà la parella "continuava igual". Els vòmits van desaparèixer, però va continuar la diarrea. Bevien molta aigua i molt sèrum. "Però cada vegada que beus, has d’anar al lavabo. I no podíem menjar". Així que, dilluns al migdia, tots dos van decidir anar a les Urgències de l’Hospital Clínic de Barcelona. "No podíem més", assegura T. Allà els van fer analítiques. "A mi em van haver de posar dues bosses de sèrum per la deshidratació severa que tenia. La meva parella es va haver de quedar una hora més ingressada perquè li faltava potassi".

Ahir T. va poder per fi anar a treballar, però fins dijous no va poder començar a menjar. Segueix una dieta tova. La seva parella segueix malament. "Ella encara té còlics i molta diarrea. Però almenys ja fa tres dies que no tenim febre", explica aquest home.

Notícies relacionades

Hi ha persones que van requerir ingrés hospitalari; d’altres, que ho van passar a casa amb símptomes lleus. Un altre afectat que ha contactat amb EL PERIÓDICO assegura estar "molt malalt" des de diumenge a la nit. Aquell mateix dia a la tarda va estar a La Ravala, on va menjar truita de patates. "Vaig aconseguir no anar a l’hospital, però encara no he menjat des de diumenge", assegura aquesta altra persona.

T. destaca, sobretot, el "malestar" que va patir. "Com de fet pols m’ha deixat... Jo no havia estat així mai. La sensació de cansament és molt heavy", relata. "Això sí, va ser prendre l’antibiòtic i en tres dies ja estic millor", conclou.