Trias deixa l’ajuntament amb humor i "sense retrets"

Collboni va lloar el seu antecessor per representar «el bo i millor de la política»

L’exalcalde posa punt final a quatre dècades de carrera amb una renúncia definitiva a seguir al consistori i repartint agraïments, també a Collboni i Colau.

Trias deixa l’ajuntament  amb humor i "sense retrets"
4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"A diferència de la presa de possessió, no serà un dia de retrets. Avui no us diré que us bombin". Xavier Trias, irònic i assossegat, no va poder obviar ahir l’exabrupte amb què va desbravar la ira després de cristal·litzar el pacte entre PSC, Barcelona en Comú i el PP que li va arrabassar l’alcaldia en un gir de guió sobtat fa un any, després que Junts guanyés les eleccions municipals del 2023. L’alcalde de Barcelona entre el 2011 i el 2015 va posar fi a la seva trajectòria a l’ajuntament i a una carrera política que es remunta a la dècada dels 80 del segle passat, declarant-se "content i agraït", fins i tot amb l’alcalde Jaume Collboni i la seva antecessora, Ada Colau, si bé no va defugir la pirueta imprevista que li va impedir reprendre el comandament de la ciutat.

"No pensava anar-me’n ara, sinó d’aquí tres anys i després de ser alcalde, però això no ha sigut així", va admetre. L’històric dirigent va assegurar que hi ha gent que el para pel carrer per suplicar-lo que segueixi. "Però fa molt de temps vaig decidir que no seria Biden. No tindria sentit que, si no soc candidat el 2027, em quedi més temps aquí", va adduir.

Decisió "arriscada"

L’exalcalde va confessar que interrompre el seu retir per presentar-se el 2023 va ser una decisió "arriscada", justificada només perquè l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i altres dirigents de Junts l’hi van pregar. "Em presentava també perquè volia demostrar que podia fer la política d’una forma diferent. La veritat és que això ja no té sentit", va concloure. "No ha sigut així per aliances estranyes, que encara se’m fan difícils d’entendre. Aquestes coses em fan dubtar de la política", va advertir.

Trias no va anar més enllà d’aquesta revenja. A canvi, va preferir trufar el discurs de cordialitat. Primer, cap a la seva dona i els seus fills, presents entre el públic, junt amb el president del Parlament, Josep Rull; el secretari general de Junts, Jordi Turull, i altres responsables de la formació. "La política castiga en molts casos les famílies", va alertar, sense oblidar que se’l va acusar falsament d’ocultar 12 milions d’euros a Suïssa.

També es va declarar agraït amb treballadors municipals, escortes, col·laboradors, càrrecs de Junts i exregidors d’altres forces, com Jordi Portabella i els exalcaldes Joan Clos i Jordi Hereu, entre d’altres. Va ressenyar que no excloïa Collboni.

"Li vull donar les gràcies. En política hem de cultivar que les formes són importants i mantenir les bones maneres", va opinar. El nou president del grup municipal de Junts, Jordi Martí, va suggerir entregar la Medalla d’Or de Barcelona a Trias. "És una proposta pertinent", va respondre Collboni, que va lloar el seu antecessor per representar "el bo i millor de la política".

Descarregat, Trias es va permetre reconèixer que ha començat a cultivar afecte per Colau. "Comença a ser perillós", va fer broma. L’exacaldessa va destacar que el nacionalista ha sigut "una veu ferma en favor de la convivència" i es va comprometre a convidar-lo en la pròxima ocasió que es reuneixin per dinar.

De l’acord a la renúncia

El juliol del 2023, Trias es preparava per tornar a ser alcalde de Barcelona i governar amb Ernest Maragall, llavors líder d’ERC. Un any després, cap dels dos són regidors de l’ajuntament. Així de mudable i impredictible pot ser la política: l’exdirigent republicà va renunciar a l’acta el desembre passat i la setmana passada va trencar el carnet d’ERC, després del lleig assumpte dels cartells que l’atacaven a costa de l’Alzheimer que pateix el seu germà, Pasqual Maragall, l’alcalde referencial de la ciutat olímpica.

"Maragall és un senyor, un cavaller", va elogiar Trias ahir. A diferència de l’exrepublicà, va poder protagonitzar un adeu menys dramàtic i llargament anunciat, pendent des que es va alleujar amb el sonor "que us bombin a tots" en la sessió d’investidura, sota l’impacte que el PSC triangulés un pacte circumstancial a esquerra i dreta per avortar un bipartit independentista.

Notícies relacionades

És la segona vegada que el dirigent de Junts s’acomiada de l’ajuntament. Ja ho va fer l’any 2019. Semblava que llavors no hi hauria marxa enrere. "Els juro que aquesta és la definitiva", va prometre Trias, després d’una vida plena d’altes comeses: va ser conseller de Salut i Presidència en els governs de Jordi Pujol, diputat al Parlament, cap de files de CiU al Congrés durant la majoria absoluta de José María Aznar i, abans que res, alcalde de Barcelona en els quatre anys que van de la caiguda del PSC a la irrupció política de Colau.

Trias marxa amb incògnites per aclarir en el futur de Junts a Barcelona, com va admetre en una entrevista amb EL PERIÓDICO. El regidor deixa el grup municipal en mans de Martí i l’exvicepresidenta de la Generalitat Neus Munté, nomenada portaveu.