Medi ambient

Barcelona tindrà esculls per al submarinisme

El projecte té un pressupost de 140.000 euros que aporta la Copa Amèrica de vela

El projecte ‘BCN Sotamar’ busca regenerar l’ecosistema marí del litoral i difondre el seu valor. L’Aquàrium dedica un espai a la iniciativa.

Barcelona tindrà esculls per al submarinisme
2
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +

Recuperar la biodiversitat del fons marí del litoral barceloní, alhora que també es dona a conèixer tot el seu valor i es creen noves activitats al seu voltant. Aquest és l’objectiu del projecte BCN Sotamar, que impulsa BCN Port Innovation, implica l’Aquarium i ha obtingut el suport econòmic de la Copa Amèrica de vela.

El projecte consisteix a crear un camp de proves a la Nova Bocana per a la validació i certificació de solucions innovadores en l’àmbit marí. Aquest estiu se submergiran davant la platja de Sant Sebastià set biòtops, dissenyats per l’empresa Underwater Gardens, que afavoreixen la proliferació de la vida marina, i es farà un seguiment científic de la seva evolució, amb la participació de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC).

L’Aquàrium ha destinat un nou espai a explicar el projecte i a fer divulgació sobre la necessitat de recuperar l’oceà per les funcions vitals que compleix en la preservació del planeta. Inclourà visites guiades, tallers i accions dirigides als ciutadans, com campanyes de neteja de platges i del fons marí.

Aquesta primera fase del projecte BCN Sotamar compta amb un pressupost de 140.000 euros que aporta la Copa Amèrica de vela, com a projecte de llegat per a Barcelona. La seva empremta ha quedat impresa a l’Aquàrium, on s’ha submergit un biòtop amb la forma de la gerra de les cent guinees, el trofeu de la competició. La iniciativa compta amb tres fases més, amb les quals es vol encerclar el dic davant la Nova Bocana, amb profunditats que van dels 10 als 30 metres.

Quantificar el benefici

Però per aconseguir-ho caldrà disposar de finançament. Underwater Gardens està portant a terme un estudi científic sobre la quantificació del benefici en tot l’ecosistema marí de la regeneració, així com en el poder de fixació de CO2. Amb això s’espera captar l’interès del sector privat.

La normativa europea ja obliga les empreses de més mida a presentar informació no financera (informes ASG) que inclogui la compensació de l’impacte mediambiental de la seva activitat, promovent la seva inversió en aquest tipus de solucions.

La finalitat última és fer rendible la recuperació del fons marí. D’una banda, amb la inversió privada que creixerà amb les noves normatives de protecció ambiental. I de l’altra, amb la creació de noves activitats.

Notícies relacionades

A la iniciativa de l’Aquàrium se sumarà la creació d’un nou pantalà i un centre de busseig a la Nova Bocana, al costat de l’Hotel Vela. "Servirà de suport als científics que treballen en els biòtops i per a la pràctica del busseig. Els ciutadans també podran veure sota l’aigua el que s’està fent", explica el director general de Nova Bocana, Javier Casado.

Aquest centre, que podria estar operatiu el pròxim estiu, estarà adaptat perquè persones en cadira de rodes puguin també portar a terme immersions.