Urbanisme

Triat el disseny de tres futures parts de la Model

El cost de la construcció d’aquesta primera fase està calculat en uns 20 milions

El contracte s’ha adjudicat a l’UTE formada per Santi Vives, Grau Casals i Masana Bosch, que en nou mesos han de completar la redacció del projecte.

Triat el disseny de tres futures parts  de la Model
2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Barcelona avança en el procés de construcció dels equipaments que s’erigiran a l’espai de l’antiga presó Model. Ahir, els tinents d’alcalde Laia Bonet i Jordi Valls, regidor de l’Eixample, van presentar el projecte que ha guanyat el concurs per al disseny conjunt de tres elements: l’Institut Escola Xirinacs, el pavelló poliesportiu i un dipòsit d’aigües freàtiques i una instal·lació centralitzada de generació i distribució d’energia prevista que se situaran en el mateix espai i que suposen la primera fase de la remodelació de la presó. Ara s’iniciarà la redacció del projecte, amb una durada prevista de nou mesos.

El concurs ha sigut adjudicat a l’UTE formada per Santi Vives, Grau Casals i Masana Bosch i s’espera que les obres comencin a meitat del 2026 per estar en funcionament durant el curs escolar 2027-2028: la idea és que els alumnes de l’Institut Escola Xirinacs l’acabin a les noves aules i que aleshores els tres equipaments que van junts en la mateixa redacció de projectes estiguin també en marxa. El procés de transformació no ha anat a una velocitat vertiginosa: el 2027 es compliran 10 anys del tancament de la presó. D’altra banda, s’està redactant l’avantprojecte de l’Espai Memorial, que ocuparà tota la quarta galeria.

La redacció dels tres projectes d’aquesta primera fase –és a dir, tots els esmentats menys el Memorial– tindrà un cost d’1,3 milions. La construcció del centre educatiu anirà a càrrec de la Generalitat i la resta d’equipaments, de l’ajuntament.

El cost de la construcció d’aquesta primera fase està calculat en prop de 20 milions, dels quals l’institut escola s’emporta aproximadament la meitat, i afecta la part de la Model més pròxima al carrer de Nicaragua. L’Institut Escola tindrà dues línies. L’altra escola que funciona de manera provisional a l’antiga presó, l’Entença, anirà a un solar de Provença sota del Clínic, i al costat anirà un equipament de l’hospital.

L’espai

L’espai afectat per la reforma prevista en el contracte ara adjudicat suma uns 10.000 metres quadrats, dels quals 5.791 metres seran per a l’Institut Escola, 2.706 metres per al pavelló i 1.305 m² per a la central d’energia i el dipòsit d’aigües freàtiques. L’Institut Escola s’aixecarà on hi ha ara els edificis Tallers, dos immobles que seran rehabilitats.

Notícies relacionades

Pel que fa a l’Espai Memorial, el calendari és diferent i no estarà completat en el curs 2027-2028. De fet, no hi ha encara una data prevista per a la finalització del procés ni se n’ha definit el pressupost. Aquest espai comptarà amb 10 cel·les museïtzades.

Bonet es va congratular pel fet que s’iniciï un procés cap a "una Model plena de vida, usos de la ciutadania i memòria democràtica", i Valls va resumir l’efecte de la remodelació així: "Estem canviant radicalment la funció de l’antiga presó i la seva relació amb la ciutat".