Rivalitat històrica

Entre Sabadell i Terrassa: "¡Compte, una traïdora!"

El flux migratori entre les dues cocapitals ha sigut molt similar en l’última dècada

Segons les dades de Terrassa, el 2023 la ciutat va rebre 585 nous residents procedents de Sabadell. Les biografies particulars fan que empadronats dels dos municipis es mudin a la localitat oposada, una decisió que els comporta comentaris i bromes de tota mena.

Entre Sabadell i Terrassa: "¡Compte, una traïdora!"
4
Es llegeix en minuts
Clàudia Mas
Clàudia Mas

Ubicada/t a Sabadell

ver +

De mala raça o de mala pell són els veïns de Terrassa i de Sabadell, segons el refranyer local. Aquest estereotip ha alimentat la rivalitat històrica entre les dues cocapitals del Vallès Occidental (Sabadell i Terrassa), l’única comarca de Catalunya amb capitalitat compartida. Avui dia, especialment entre els més joves i en els cercles culturals, es defensa amb fervor ser de la ciutat d’Oleguer Presas o de Xavier Hernández. Els dos municipis, tot i que aparentment són molt similars, tenen una identitat pròpia. No obstant, les biografies particulars fan que empadronats dels dos municipis es mudin a la localitat oposada, una decisió que els comporta comentaris i bromes de tota mena.

Travessant l’avinguda de Béjar de Terrassa. | JORDI COTRINA /

Segons les dades de l’Anuari Estadístic de Terrassa, el 2023 la ciutat va rebre 585 nous veïns provinents de Sabadell. La cocapital es troba únicament per darrere de Barcelona, que va rebre 1.337 residents de la capital catalana. D’altra banda, el mateix any, de Terrassa es van mudar a Sabadell 501 persones, cosa que deixa un saldo positiu de 84 persones a Terrassa.

Balanç equilibrat

El saldo migratori, és a dir, el balanç dels trasllats d’una ciutat a l’altra, és bastant equilibrat. Des de fa anys. D’acord amb les dades proporcionades pel consistori egarenc, el flux migratori ha sigut molt similar en l’última dècada, amb xifres que entre 430 i 600 persones (a tot estirar), malgrat la rivalitat històrica que encara perviu.

Iván Ruiz (28 anys), veí de Sabadell, es va mudar Terrassa el 2023. "Feia vuit anys que formava part d’una colla de diables a Terrassa i vaig establir moltes relacions a través de la cultura popular de la ciutat, i això no ho tenia a Sabadell". Després d’integrar-se a la cultura egarenca, va forjar una relació de parella que el va portar a mudar-se a la ciutat veïna, tot i que constantment rep comentaris en to irònic com "¡compte, que és de Sabadell!".

Noemí Carrasco (35 anys), una altra veïna de Sabadell que es va traslladar a viure a Terrassa, explica que els preus de la vivenda la van impulsar a anar-se’n cap a la ciutat veïna: "Són molt similars i tenen patrons semblants, però en aquell moment (ara fa uns deu anys) hi havia una diferència notable en els preus de lloguer". Afegeix que, al buscar pis, va veure que la seva única alternativa era canviar de ciutat, tot i que la seva família i la seva feina continuen a Sabadell.

El preu del lloguer és un dels motius que esgrimeix l’Ajuntament de Terrassa a l’explicar el flux continuat que es produeix entre totes dues ciutats: "Oficialment no disposem d’un estudi detallat sobre les raons objectives d’aquests moviments, però se suposa que està relacionat amb el preu ofert i, especialment, amb la disponibilitat de vivenda", expliquen a EL PERIÓDICO.

Per la seva banda, fonts municipals de l’Ajuntament de Sabadell consideren que "l’aposta per una ciutat amb bona oferta cultural, atractiva per a les famílies i amb un fort dinamisme econòmic" són factors que poden explicar els fluxos d’arribada.

El preu mitjà de compra a Terrassa és lleugerament inferior al que hi ha a Sabadell. Pel que fa a l’oferta de vivenda de lloguer, és molt escassa a Sabadell i, segons l’Incasòl (on figuren els contractes registrats), ronda els 703,94 euros al mes. En canvi, la mitjana a Terrassa està al voltant dels 650,53 euros mensuals.

No obstant, és incontestable que la migració és bidireccional. Al llarg de l’última dècada hi ha hagut anys en què la xifra d’entrades ha sigut pràcticament igual a la de sortides. Per exemple, el 2014 (529 entrades i 519 sortides), el 2016 (520 entrades i 539 sortides) i el 2022 (585 entrades i 502 sortides).

Motius logístics

Las xifres demostren que a Sabadell s’empadronen anualment al voltant de mig miler de veïns provinents de l’altra cocapital vallesana.

Notícies relacionades

És el cas de Miquel Ullà (32 anys), que explica que es va mudar a Sabadell per motius laborals i perquè té més bona connexió amb el transport públic: "Em van contractar en una empresa amb seu a Sabadell i, per motius logístics familiars, vam decidir mudar-nos aquell any, el 2022". Ullà també valora positivament la connexió de Sabadell amb el transport públic, ja que per anar des de Sabadell fins a Barcelona es necessita un bitllet de dues zones, mentre que per desplaçar-se de Terrassa a la capital catalana la distància augmenta a tres zones.

D’altra banda, Ullà explica que "sempre que dic que soc de Terrassa, sorgeix un comentari com "¡Compte, un traïdor!", en to de broma sana". Ullà assegura que en cap dels casos es va plantejar anar a viure fora del Vallès Occidental, tant pels "preus dels lloguers" com per la "identitat pròpia" que conserven les dues ciutats.