El redisseny d’una zona de joc infantil no convenç els veïns
Malgrat haver sigut ampliada, la zona ha reduït el nombre de ‘places’ en les atraccions. L’ajuntament estudia «la recuperació d’algun element» per incrementar l’oferta actual.
La nova àrea de joc infantil estrenada a finals de juliol al parc de l’Espanya Industrial (districte de Sants-Montjuïc) de Barcelona genera divisió d’opinions entre pares i veïns del barri. Diverses famílies denuncien la reducció del nombre d’atraccions infantils, especialment dels gronxadors, que són al costat dels tobogans, els dos elements estrella per als menors segons una enquesta del mateix consistori. També qüestionen la funcionalitat d’algunes noves instal·lacions, entre altres coses, com el tipus de sorra triada.
La renovació de l’àrea de joc forma part del projecte de remodelació del parc, que ha estrenat una àrea d’esbarjo per a gossos de més dimensions i amb nova ubicació, una zona d’elements de cal·listènia i una pista esportiva multifuncional. A més, s’ha arreglat la zona de petanca i l’espai de ping-pong, i s’ha col·locat nou mobiliari urbà.
El redisseny de la zona infantil, pensada per a nens de fins a 12 anys, ha consistit a dotar-la d’un llit elàstic unipersonal, un gronxador amb forma de niu homologat per al joc col·lectiu i dos gronxadors adaptats amb seients inclusius i tancaments de seguretat. S’han mantingut les dues estructures multijoc prèvies a la reforma i s’ha renovat el sorral. La zona infantil en conjunt, malgrat haver sigut ampliada considerablement, ha reduït el nombre de places en els elements de joc. No obstant, fonts municipals avancen a aquest mitjà que el consistori estudia "la recuperació d’algun altre element" per incrementar l’oferta actual.
Diverses famílies que freqüenten el parc consideren que la reducció del nombre d’atraccions és un problema, principalment per l’alta afluència. A l’estiu, la popularitat d’aquesta zona rau en el fet que és molt ombrejada. Forma part de la xarxa de refugis climàtics. La resta de l’any, el posicionament del lloc entre diferents escoles, com el Miquel Bleach o l’escola bressol municipal Pau, dins del mateix parc, converteix l’àrea en un punt de trobada per a una gran quantitat de famílies. Les obres van generar expectatives i molèsties als usuaris més recurrents, però el resultat no ha sigut el que s’esperava.
"Podria millorar més"
El llit elàstic exemplifica perfectament la problemàtica. Diego Valenzuela (36), pare del Simón, comenta que, tot i que creu que la reforma del parc "ha sigut per millor", sent "que podria millorar encara més". Es refereix al llit elàstic o "trampolí", com l’anomenen alguns pares, que Valenzuela considera "que està bé", tot i que critica que només hi càpiguen un o dos nens. Hi coincideix el matrimoni de la Sheila i el David, pares de la Kayla, que tampoc veuen gaire sentit a posar tan sols un matalàs en un espai on abans hi havia "quatre aparells". Si bé recolzen el redisseny perquè "cal modernitzar-se", no acaben de congeniar amb la nova instal·lació.
María Nogales (74) juga amb la seva neta Claudia, de 3 anys, a la zona dels gronxadors, la més polèmica. Està contenta amb les noves atraccions, però li sembla malament la llarga espera per tornar al parc, crítica que comparteix amb molts altres pares.
Noelia Guil (39), mare del Dídac i de l’Eric, explica que després de la finalització de les obres van haver d’esperar un mes i mig extra per poder accedir de nou al lloc, ja que l’Ajuntament de Barcelona encara no havia concedit el permís d’obertura. Per aquesta demora va decidir posar una queixa al consistori que, "en el dia d’avui, continua sense tenir resposta". "No compensa el temps que ha estat tancat el parc amb el que ens han posat", reivindica.
L’ajuntament diu que "les obres no es donen per acabades fins que es realitzen les certificacions pertinents i es reben". Fonts municipals expliquen que abans d’obrir al públic calia "passar per tot aquest procés en què intervenen diferents serveis municipals".
Noelia Guil compara la zona infantil anterior amb l’actual. "Ens han tret quatre gronxadors, dos cavallets, un vaixell i un balancí", enumera. La mare explica que abans dels gronxadors adaptats hi havia una estructura amb dos gronxadors petits per a nadons i una altra amb dos gronxadors de model clàssic. No queda rastre de cap dels dos. Els nous balancins adaptats són el focus de la polèmica, sobretot el de color verd, que sembla que no compleix la seva funció. No és la primera vegada que presenta problemes. El consistori reconeix que "es va registrar un incident en un dels gronxadors, per mal ús per part d’alguns usuaris, que va resultar en el trencament d’una de les cadenes". Malgrat haver-se reparat l’endemà, després de l’avís d’un usuari, el gronxador encara crea rebuig.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim