Manolo Soria: "Durant el Circuit, Consell de Cent serà la rambla LGTBIQ+"

 Desenes de milers de gais de més de 80 països tenen marcat al calendari, com un fix en la travessa, el Circuit Festival, la principal cita lúdica LGTBIQ+ d’Europa i una de les més famoses del món, creada fa 15 edicions per l’empresa catalana Matinée Group, que lidera el CEO Manolo Soria.

«L’èxit és barrejar persones de països diferents que s’obliden de mals rotllos en llibertat»

Manolo Soria, en las oficinas de Matinée Group, en el Eixample, esta semana.

Manolo Soria, en las oficinas de Matinée Group, en el Eixample, esta semana. / Manu Mitru

5
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

El pas del temps no només ha enfortit el Circuit Festival, sinó que l’ha convertit en referent de la llibertat sexual, la tolerància i la interculturalitat. Del 10 al 18 d’agost, a la capital catalana onejarà de nou l’arc de Sant Martí, en la seva versió més festiva.

¿Quan descobreix que la seva vocació és l’oci i fer que els altres es diverteixin?

Vaig començar en aquest sector des de baix, molt jove, recollint copes precisament en locals que ara participen en el Circuit, com l’Illa Fantasia. Més tard vaig treballar a la discoteca Illusion, on vaig arribar a ser director a mitjans dels anys 90. I després em van oferir muntar una sessió d’afterhours al local on ara hi ha Safari Club, al carrer de Tarragona a Barcelona. Allà ja vam començar a utilitzar el nom de Matinée, pels meus orígens francesos en el temps en què els meus pares van emigrar, i per l’horari de les nostres festes, quan tancaven les discoteques. Però la marca es va registrar el 1997, ja hem complert 27 anys.

Matinée va ser tot un fenomen, omplint locals i venent cedés durant anys. ¿Per què va triomfar tant en aquell moment l’horari d’after?

La gens llavors sortia molt de nit, però els after aconseguien una barreja molt divertida i autèntica de públic hetero i gai, aquesta va ser la clau de l’èxit. Fins aleshores el circuit de diversió homosexual havia sigut molt tancat. Però també vam treballar molt la nit, vam tenir molts clubs en diversos horaris, com per exemple Salvation (disco gai a Urquinaona), Space BCN, Circus, Soleil, Souvenir (el que va ser after rei a Viladecans), L’Atlàntida de Sitges...

Manolo Soria, CEO de Matinée Group. | MANU MITRU /

MM

¿Hi va haver un abans i un després de la seva irrupció a Eivissa?

Ens va donar fama mundial, començant pel Divino (ara famós com El Lío), i després les sessions matutines a Space i més tard a Amnesia. Van ser anys increïbles, tot i que després la crisi econòmica va fer molt mal a la nit, entre el 2008 i el 2012. Molta gent va deixar de sortir tres nits per setmana i va passar a sortir puntualment. Ara hi ha molts menys noctàmbuls joves que en la meva generació i el sector s’ha hagut d’anar reinventant.

Va ser llavors quan es va gestar el festival Circuit. ¿Com va sorgir?

Després de Barcelona i Eivissa havíem fet esdeveniments LGTBI en altres països. Ja hi havia algun festival gai emergent a Europa i vam pensar que podia crear-se’n un de potent i internacional. El Circuit de Matinée va néixer el 2008 amb el que segueix sent el seu director, Luca Farina. S’ha celebrat des d’aleshores cada agost, excepte els dos anys de la pandèmia. Els tres primers anys va anar creixent i després es va estabilitzar. Vam passar de posar 3.000 persones al Water Park Day d’Illa Fantasia a més de 10.000.

¿Encara pot créixer?

Després de l’aturada del coronavirus hi va haver un estiu molt fort i després ha tornat a estabilitzar-se, tot i que aquest any tenim previsions especialment bones perquè hi ha assistents que van alternant amb altres festivals com Míkonos i Tel-Aviv, i que ara no viatgen a Israel, per exemple. I per l’aniversari i una bona programació, amb 13 festes i una trentena de dj. Estrenem un nou escenari al parc Diverbosc de Cerdanyola, amb piscines incloses, i dues festes el 15 i el 17 d’agost. I també tindrem una doble aposta nocturna el dia 13, perquè la sessió nocturna d’Illa Fantasia ja té totes les entrades venudes. I hi haurà una altra festa a la sala Safari Barcelona.

Més enllà de la diversió sense fronteres, perquè el 80% del seu públic és internacional, ¿tornen a revolucionar el Gaixample?

Més que mai, perquè ara ja s’ha consolidat com a passeig per als vianants Consell de Cent, que aglutina molta oferta comercial i de restaurants i serveis per al nostre públic, juntament amb diversos carrers perpendiculars, on durant aquests dies es dispararà l’activitat econòmica. Creiem que aquests dies Consell de Cent serà la rambla LGTBIQ+ del moment, on es podrà reinvindicar la llibertat sexual, la diversitat i el respecte .

Els assistents sempre lloen, més enllà del festival, el ganxo de la ciutat, el seu ambient permissiu. ¿Hi ha alguna cosa que es podria millorar?

Els visitants al festival adoren l’estil de vida, la cultura, la gastronomia, la qualitat dels hotels, les platges... Però sempre tenim queixes a causa d’un petit sector del taxi, que aquests dies pretén fer negoci amb els visitants LGTBI, com passa en altres festivals a la ciutat. Alguns es neguen a acceptar viatgers locals i només busquen estrangers per demanar-los 100 euros per tornar des de festes com el Water Park o la Main Party (a Fira Gran Via 2). L’any passat ja vam denunciar aquestes situacions davant els Mossos i la Guàrdia Urbana. No es pot tolerar.

¿Han tingut sempre suport de les administracions? Fa poc Collboni va expressar el seu suport.

Sempre hem sigut un festival independent, sense cap tipus d’ajuts econòmics excepte algun espònsor. Hi ha hagut alguns anys més complicats, que ens van portar a buscar escenaris en altres municipis. Però aquest últim any agraïm a l’ajuntament la seva ajuda amb les localitzacions i les banderoles que hem pogut tenir a la ciutat. Són conscients de l’impacte, que atrau viatgers d’alt poder adquisitiu i de la serietat del nostre equip i l’organització. Aquests dies tindrem contractades 600 persones, fins i tot artistes de la Xina i Tailàndia que s’han hagut de treure el NIE per poder treballar aquí durant el festival.

Notícies relacionades

Hi ha qui es queixa que el Circuit exhibeix prototips de cossos, i eclipsa els problemes que pateix el col·lectiu.

Qualsevol de les nostres festes és plena de públic normal, d’edats molt diverses, sobretot entre 25 i 45 anys, i són benvinguts els heterosexuals o les noies que arriben buscant bona música i ambient. I cuidem el públic local. L’èxit de Circuit és barrejar persones de països tan diferents, des dels EUA (el número u en volum) fins a Rússia, la Xina, Qatar o l’Iran, que aquí s’obliden de mals rotllos i respiren un ambient de llibertat i pau.