Veïns de Collblanc demanen més zones d’ombra per a la calor

L’Ajuntament de l’Hospitalet diu que treballa per augmentar el percentatge d’espais lliures de sol en àrees de jocs infantils de tots els barris de la ciutat.

Veïns de Collblanc demanen més zones d’ombra per a la calor
2
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Durant les últimes setmanes hi ha hagut diverses onades de calor que han assolat el litoral català. Unes altes temperatures que, com ja ha passat en els últims anys, han causat irritació entre alguns veïns del barri de Collblanc de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), precisament una de les zones més densament poblades de tota la Unió Europea i una de les més vulnerables a la calor de l’àrea metropolitana de Barcelona, tal com exposen estudis recents de l’Institut Metròpoli.

En aquest context, la Coordinadora d’AMPAs Endavant, de Collblanc-la Torrrasa, ha tornat a demanar a l’administració més zones d’ombra a les places i els parcs infantils. Però no només això: els veïns es queixen perquè, a més, l’únic refugi climàtic amb què compten, Torre Barrina, tanca tot el mes d’agost. Justament, asseguren, quan més ho necessiten. Sobre aquesta qüestió, fonts municipals responen que tot plegat obeeix al fet que "el personal ha de fer les vacances perquè el 2 de setembre torna l’activitat al centre municipal de creació multimèdia i d’innovació i transformació social".

Afectats per vacances

No és un cas aïllat. En el cas de la veïna Barcelona, per exemple, dels 368 refugis climàtics que figuren a la web municipal, 121 tanquen a l’agost. És a dir, que un de cada tres no serà operatiu, ja sigui per reposar uns dies o fer un parèntesi que inclou tot el mes. La proporció no és tan destacada a l’Hospitalet, on hi ha un total de 12 refugis climàtics integrats a la xarxa metropolitana, dos dels quals abaixen la persiana a l’agost.

María Camila Jiménez, integrant de la coordinadora, insisteix que, com l’any passat, tenen "un greu problema amb els refugis climàtics" al nord de l’Hospitalet. "Els nens no poden ni aprofitar els parcs. Només a primera hora; després ja s’escalfen molt", insisteix aquesta veïna del barri de Collblanc, que assegura que han de sortir del barri per trobar parcs i zones més frescos i critica que l’ajuntament hospitalenc els digui que "no hi ha recursos".

Notícies relacionades

El consistori replica que treballa per mirar d’augmentar el percentatge d’ombra a les àrees de jocs infantils "de tots els barris de la ciutat". Fonts municipals recorden que, el 30 de maig d’aquest any, la Junta de Govern Local va aprovar el Pla d’ombres de les àrees de jocs infantils 2024-25, que té per objectiu "millorar la confortabilitat tèrmica de tots aquests espais". "Ara s’elabora el projecte i, un cop estigui enllestit, s’haurà de licitar. La previsió és que les actuacions es posin en marxa el 2025 i que comencin per les àrees de jocs infantils que s’han marcat com a prioritàries, és a dir les que tenen menys del 40% d’ombra, paviment de cautxú i un ús més intensiu dels ciutadans", afegeixen des del consistori.

Una altra queixa recurrent entre els veïns de Collblanc quan s’enfilen les temperatures es vincula també a la falta d’ombra en les parades d’autobús.

Temes:

Barcelona Calor