En guàrdia

Gaudí, el Camp Nou i Montjuïc, els ‘grans èxits’del Bus Turístic

EL PERIÓDICO puja a una de les rutes de l'autobús de dos pisos que passen pels principals atractius de la capital catalana

A més del conductor, són una peça indispensable els informadors

El Bus Turístic por Barcelona

El Bus Turístic por Barcelona / Jordi Otix

5
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Si vols sentir-te estranger a la teva pròpia ciutat no hi ha res millor que sumar-te a un tour turístic. És una manera de veure amb uns altres ulls els mateixos monuments arxiconeguts, de descobrir que has passat milers de vegades per llocs però que no t’has parat a pensar en el seu valor patrimonial i de ser un espectador més junt amb altres persones àvides d’aprendre el que tu ja saps... o hauries de saber.

Per això, pujar al Bus Turístic fa que Barcelona es mostri amb una mirada nova per a aquells que vivim aquí. No és com si fos un retrobament després d’un exili; és com si hi hagués una altra ciutat sobre els fonaments d’aquella on vivim quotidianament. Junt amb nombrosos turistes, EL PERIÓDICO puja a una de les rutes del Bus Turístic, que passen pels principals atractius de la capital catalana, des de la Sagrada Família fins a la Pedera, passant pel Camp Nou o el Recinte Modernista de Sant Pau, entre altres.

El Bus Turístic és com un autobús de línia regular amb l’excepció que la part de dalt està descoberta i ofereix una audioguia que explica en 16 idiomes el que vas veient. Pots baixar en qualsevol parada del recorregut, que sempre estan a prop de punts emblemàtics de la ciutat, per explorar a peu i després tornar a pujar al següent autobús. És un viatge semblant al d’un bus regular, però sense la pressa de la feina diària i amb l’atractiu de descobrir la ciutat amb uns altres ulls.

Un altre dels atractius que té és el personal. En aquest cas, el conductor es diu Víctor Rovira. Se sap fil per randa la ruta i té controlades les parades on acostuma a baixar i pujar més gent, com la de la Sagrada Família. La majoria d’usuaris trien viatjar a la planta superior, al descobert. Perdonen la calor que fa aquests dies per assegurar-se unes bones vistes, encara que de vegades vegin molt a prop les branques baixes dels arbres.

A més del conductor, al Bus Turístic són una peça indispensable els informadors. Un d’ells és Anna Maria Morera, que explica amb facilitat la seva feina diària: "Consisteix a donar a conèixer Barcelona als turistes. Rebem els viatgers, que poden comprar el bitllet aquí mateix, i els donem tota mena d’informació sobre la ciutat, com ara on poden anar i els punts més interessants que els poden venir més de gust conèixer".

Remarca que els viatgers tenen total llibertat, ja que "poden pujar o baixar les vegades que vulguin". I ho fan orientats amb la informació que els ofereix l’Anna Maria. En aquest autobús, els passatgers pregunten molt, i no únicament pels millors restaurants o discoteques, sinó pel principal atractiu de la ciutat: Antoni Gaudí.

Punts calents

"Bàsicament, pel que més pregunten és per Gaudí", explica l’Anna Maria, que remarca el "gran interès" dels visitants per l’obra de l’arquitecte, ja que és un dels principals reclams de la ciutat. Per això la majoria es paren a la Sagrada Família, envaïda pels turistes, a més del parc Güell, tot i que les rutes passen per altres creacions de Gaudí més desconegudes, com els pavellons de la Finca Güell.

Un altre dels punts calents de les rutes turístiques és el Camp Nou, perquè tot el que està relacionat amb el Barça atrau el turista. La projecció internacional del club és un reclam del qual es beneficia la ciutat. Fins i tot el seu trasllat a jugar a Montjuïc podria tenir relació amb l’augment de l’interès per recórrer la ruta que passa per aquesta muntanya. I és que "Montjuïc està de moda", com ens expliquen a Transports Metropolitants de Barcelona (TMB). Pel Barça i pel telefèric que puja fins al castell.

Per a tots els públics

Tant l’Anna Maria com el Víctor expliquen a aquest diari que el visitant estranger canvia per temporades: aquest estiu "hi ha molt americà, anglès, francès i italià, però després de sobte apareix molt rus". Expliquen que també hi ha molt creuerista que recorre tota la zona mediterrània i arriba a Barcelona per passar unes hores. Per a ells el Bus Turístic és "una molt bona fórmula de fer-se una idea de la ciutat", explica l’Anna Maria.

El Víctor aprofita per promocionar el servei: apunta que és una opció adequada tant per al visitant que "gairebé no sap on va", ja que és una manera "més o menys organitzada" de conèixer la ciutat, com per als turistes que saben perfectament què volen conèixer i tenen un "esquema de viatge" per descobrir aquests llocs.

Optar pel Bus Turístic és una manera de circular per la ciutat. Segons el Víctor, els turistes l’utilitzen "com un transport durant tot el dia", de manera que no adquireixen altres bitllets per desplaçar-se.

Notícies relacionades

El tipus de públic també és molt familiar. Entre ells, gent gran local que té poca mobilitat i que aprofita aquesta opció per conèixer la ciutat. Aquest públic familiar es pot veure en les rutes nocturnes per Barcelona o per Nadal. En la primera, la Barcelona Night Tour Bus, es fa un passeig nocturn des de plaça Catalunya per descobrir il·luminats els edificis més importants de la ciutat, com la Casa Batlló, la Pedrera, la Sagrada Família, el monument a Colom, la torre Glòries i l’Arc de Triomf. En la ruta nadalenca, la Barcelona Christmas Tour, es recorren aquests mateixos monuments il·luminats i decorats a més dels carrers engalanats per a aquestes festes i la ruta es prepara al so de les nadales dins de l’autobús. Representants del servei expliquen que moltes famílies locals repeteixen cada any i, fins i tot, venen vestides amb gorros de Nadal, de manera que "s’ha convertit en una tradició en què fins i tot porten l’àvia".

És una altra manera de deixar que et sorprengui una ciutat quan ja creus que la tens molt vista.