Cautela veïnal respecte a la ‘nit tranquil·la’

La nit del diumenge 18 d’agost els carrers i places programaran només sopars o actes sense soroll. «És la primera vegada i ja es veurà com va», adverteixen els veïns del carrer de Lluís Vives.

Cautela veïnal respecte a la ‘nit tranquil·la’
4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Les festes de Gràcia omplen entre el 14 i el 21 d’agost el cor del districte de decorats i actuacions, i també de xivarri, soroll, música i aglomeracions. En un moment en què fa temps que veïns de diverses zones de la ciutat eleven queixes per la contaminació acústica, a Gràcia s’assajarà una fórmula perquè almenys una de les nits sigui més còmoda per als residents.

És la nit tranquil·la prevista per al 18 d’agost, dia en què no hi haurà concerts nocturns. El passat 10 de gener es va conèixer la nova mesura, acordada en una reunió de la vintena de comissions que decoren els carrers. Aquesta nit especial hi podrà haver actes, i sempre que no siguin musicals ni amb so amplificat. Així ho precisava un comunicat firmat per la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Lina López.

La majoria de carrers han optat per celebrar aquella nit el sopar de germanor habitual. Hi participen els veïns que han treballat perquè els carrers estiguin decorats. Els representants consultats per aquest diari veuen bé la convocatòria, si bé alguns consideren que no és un problema que es doni en totes les vies.

Tots coincideixen que està bé assajar fórmules per mirar de combatre aglomeracions i molèsties. També va ser aquesta lògica la que va portar a retardar el dia d’entrega dels premis, que provocava que els carrers guanyadors centralitzessin la majoria de les visites i patissin col·lapses tot el cap de setmana. Aquest any els guardons s’entregaran el dilluns 19 d’agost, a dos dies de la conclusió de les festes, en comptes de divendres, com passava tradicionalment.

Carlos Rosales, president de l’associació de veïns de la plaça de Rovira, veu positiva la nit tranquil·la si bé remarca que el del soroll no és un problema habitual en aquesta zona, és a dir, durant l’any. "És una prova pilot que s’ha proposat des de la Fundació Festa Major i hi ha hagut consens. Respon a les queixes pel soroll i la massificació. Ens hem adherit a la iniciativa i aquella nit farem el sopar de socis a la plaça", explica Rosales, que afegeix: "La veritat és que per a nosaltres no era necessari, perquè som uns privilegiats, no tenim aquest tipus de problema".

El missatge de Rosales és semblant al de Marta Soteras, de Fraternitat de Baix: "El nostre no és un carrer de soroll. No tenim barra, preferim fer tallers i activitats que estar esclavitzats darrere d’una barra. A més, si tens barra necessites gent, grup de música i costa diners. Decidim que qui vulgui festa vagi a un altre carrer", relata Soteras. A Fraternitat de Baix el 18 hi haurà un sopar de veïns i un espectacle de màgia.

Bettina Schaefer, de la comissió de festes de Joan Blanques de Baix de Tot, explica que aquest carrer sí que té música i barra, però remarca que l’any passat ja van prendre mesures per reduir les molèsties: tanquen a dos quarts de dues de la matinada quan altres carrers, el cap de setmana, ho fan a dos quarts de quatre. A més van prendre la decisió de vendre només cervesa, cava i vi negre d’estiu, i no cubates, ni mojitos i caipirinhes.

És un canvi que van decidir per simplificar el procés, per tenir menys complicacions, i de forma inesperada van obtenir com a resultat una audiència més tranquil·la, o menys festaire, ni pitjor ni millor, diuen, però que genera menys rebombori. Per al 18 també han programat un sopar a la fresca si la temperatura permet aquesta denominació.

Les places

Juan Antonio Belmonte, tresorer de la comissió de festes del carrer de Lluís Vives, remarca que serà la primera vegada que els carrers actuen conjuntament d’aquesta manera. "Altres anys sempre hi ha algun carrer que fa un sopar de germandat, una nit més tranquil·la. Però si ho fa un carrer i l’altre no, la nit ja no és tranquil·la. El dia 18 es tracta d’això, de deixar tranquils els veïns encara que sigui una nit", afirma Belmonte. "És la primera vegada i ja es veurà com va", insisteix. A Lluís Vives en la nit tranquil·la hi haurà així mateix sopar de germandat.

Notícies relacionades

Diferent és la situació de les places on fa temps que els veïns protesten pel soroll que pateixen, sobretot els caps de setmana. No és fàcil localitzar els interlocutors habituals de les plataformes que protesten per aquesta qüestió, perquè alguns opten per exiliar-se de Gràcia aquests dies.

És el cas d’Eva Corredoira, veïna de la plaça de la Virreina, que respon des de Galícia, on a banda de més pau ha trobat temperatures que tenen poc a veure amb l’infern barceloní: "He hagut d’engegar la calefacció del cotxe. És meravellós".