Les festes de Gràcia, de funeral

Els representants dels actes de cultura popular recorren els carrers del barri com a protesta per la cancel·lació de tots els actes pel conflicte entre colles.

Les festes de Gràcia, de funeral
3
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +
Meritxell M. Pauné
Pol Langa
Pol Langa

Periodista

ver +

Un funeral per la cultura popular que protagonitzen les colles de diables, geganters, trabucaires, tabalers i diversos etcèteres més va recórrer ahir els carrers de Gràcia com a protesta pel sorprenent final que ha tingut el conflicte que enfronta la Colla Vella de Diables amb la coordinadora que agrupa la resta de protagonistes de la cercavila. Una potser mal mesurada solució per part de la direcció política del districte (va llançar un ultimàtum per tal que s’acabessin les disputes, una cosa que no va agradar a ningú) ha deixat la multitudinària festa major del barri sense programa de cultura popular, una cosa tan inesperada com insòlita.

Per a l’escala del barri, la protesta va ser, sens dubte, multitudinària, entre altres raons perquè amb els manifestants es van solidaritzar membres de colles de diables d’altres punts de la ciutat (Horta, el Clot, la Verneda, Sants, el Carmel...) i fins i tot de més enllà dels límits del terme municipal, com l’Hospitalet de Llobregat.

Amb aquests elements, el funeral va ser dirigit, per descomptat, contra les autoritats municipals, però també, que no és poca cosa, contra la postura desafiadora de la Colla Vella. Aquesta, és clar, no va participar en aquesta desfilada que encapçalaven una pancarta, Gaudiamus, la bèstia icònica dels dimonis de la Malèfica del Coll, i un incessant redoblament de tambors d’enterrament.

La protesta no permet entreveure en l’horitzó pròxim, és a dir, abans que finalitzi la festa major, una solució. El sentiment general dels participants és que el districte ha errat el tret a l’ignorar que va ser la Colla Vella de Diables la que va decidir sortir de la coordinadora per desavinences que, vistes des de fora, semblen menors.

Però abans de la protesta-enterrament hi va haver esbroncades i xiulada. Pels volts de les onze del matí, membres de colles de diables, trabucaires i gegants es van concentrar a la plaça de la Vila amb pancartes més que crítiques amb la supressió municipal de les activitats amb foc. La fortuna va voler que la trobada coincidís amb una visita de cortesia del tinent d’alcaldia de seguretat, Albert Batlle.

Al veure’l sortir de la seu del districte, escortat per dos mossos d’esquadra, les colles li van dedicar una sonora xiulada. També hi va haver esbroncades. No va ser aquest l’únic moment en què Batlle va haver d’aguantar l’enuig dels veïns de Gràcia, a la sortida de la missa de festa major celebrada a la parròquia de Santa Maria, va ser rebut amb una simfonia de crits i retrets, igual com la regidora del districte, Laia Bonet, que l’acompanyava.

El problema generat tindrà conseqüències. D’entrada, la junta al capdavant de la Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia (CCCG) dimitirà al setembre, a causa del fracàs de les converses contra rellotge per salvar la programació de la festa major. La retirada es farà efectiva en la pròxima assemblea de la federació, prevista per al 3 de setembre.

"Desgast"

Així ho van comunicar als integrants la mateixa federació, segons va avançar Betevé i va poder confirmar EL PERIÓDICO. Fonts d’una de les colles atribueixen la decisió de la cúpula de la coordinadora al "desgast de tot el procés de negociació, que no ha arribat a bon port finalment". Aquesta entitat de segon nivell agrupa vuit grups culturals i gestiona el centre municipal La Violeta. La presideix Mercè Amell, que aquests dies prefereix no fer declaracions per no afegir més llenya al foc.

Des de fa un any arrossega un fort enfrontament amb la Vella de Diables que es va escindir al gener. Les vuit colles de la CCCG van enviar un llarg comunicat ahir. La nota rememora la cadena d’esdeveniments que ha desembocat en la suspensió municipal dels actes i reclama el suport de polítics, veïns i associacionisme.

Notícies relacionades

Revela que dimecres al migdia, quatre hores abans del pregó, es va produir una reunió convocada pel districte de Gràcia amb tècnics, regidors i membres dels dos col·lectius enfrontats. El preacord que podia salvar la celebració de les activitats de cultura popular va ser rebutjat per cinc de les vuit colles federades. "L’alternativa proposada era que la Vella actués en tots els actes de la festa major com si res hagués passat", explica el comunicat.

"Aquesta proposta en absolut és imparcial", protesten. "Considerem que la desavinença s’ha de resoldre en el marc de les colles de cultura i, per descomptat, sense xantatges ni imposicions d’un districte que no ha estat a l’altura com a mediador", critiquen. El malestar es va fer palès ahir.

Temes:

Sants