Desallotjament del bloc Venus amb demandes a la vista

L’Administració tapia les set primeres vivendes buidades a l’edifici, mentre part dels veïns ultima l’ofensiva judicial per reclamar compensacions pel deteriorament de l’immoble.

Desallotjament del bloc Venus amb demandes a la vista
3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La demolició pendent des de fa més de dues dècades a les portes de Barcelona va desencallant-se. Cada pas per tirar a terra el degradat bloc del carrer Venus, al barri de la Mina, veu la llum amb fòrceps i sota la desconfiança d’un centenar de famílies, que reclamen que se’ls indemnitzi pel retard de l’Administració a lliurar-los de la putrefacció.

Apressat per una sentència que li va retreure "inactivitat" el 2020, el Consorci de la Mina –compost per la Generalitat, la Diputació i els ajuntaments de Barcelona i Sant Adrià de Besòs– ha tancat els primers acords per desallotjar set de les 244 vivendes de l’immoble. Venus s’ha de buidar per ser enderrocat el 2028, si no es produeixen més retards com els que han marcat l’esdevenir de l’edifici malmès, condemnat a desaparèixer pel projecte de transformació del barri, vigent des del 2002. El bloc ja hauria d’haver-se despoblat cap al 2010, però l’operació va fracassar pels alts imports exigits als residents per bescanviar un domicili per enderrocar dels anys 70 per un altre de nova factura.

Els compromisos formalitzats en els últims mesos han portat que set domicilis ja hagin quedat deserts. Els seus habitants han marxat després d’acceptar el cobrament d’una compensació en concepte d’expropiació i renunciar a ser traslladats a pisos facilitats per l’Administració. El Consorci de la Mina paga 97.450 euros per deixar vivendes a Venus amb tres habitacions i 121.514 euros en cas de tenir-ne quatre.

Més d’una quarantena de famílies del bloc demanen acollir-se a aquesta solució, concreta el Departament de Drets Socials. L’ordre en què les sol·licituds es van presentar ha sigut el barem per decidir els primers veïns que han sortit de l’immoble. A més, es van mostrar predisposats a abandonar-lo immediatament.

La conselleria afirma que "s’han activat una sèrie de mesures de seguretat" perquè les primeres set vivendes que s’han deshabitat no siguin ocupades mentre la demolició espera. Mesos enrere, Drets Socials va admetre a EL PERIÓDICO que hi ha el risc que alguns domicilis siguin assaltats a mesura que quedin buits a Venus, on la venda al detall de droga darrere d’algunes portes és una preocupació per a la majoria d’habitants de l’immoble. També ho són el deteriorament, les avaries constants, la pobresa i l’infrahabitatge.

Recel veïnal

El departament indica que als set pisos "s’ha tapiat l’accés i s’ha contractat una empresa de seguretat que fa rondes de control". Veïns consultats afirmen no haver vist els vigilants ni han percebut intents d’ocupació.

El Consorci de la Mina ha adquirit 23 domicilis al barri i projecta construir almenys 66 pisos de protecció oficial per als que optin pel trasllat en comptes d’ingressar la indemnització. Drets Socials augura que les primeres mudances es produiran entre el setembre i l’octubre, sense precisar quantes podrien ser. La conselleria diu que prioritzarà les famílies que, sent propietàries i tenint dret a reallotjament, acreditin "més indicadors de risc social".

Notícies relacionades

L’inici de l’operació de desallotjament no acaba amb el recel de part del veïnat, disposat a lliurar un pols als tribunals perquè l’expropiació no eximeixi de responsabilitat les institucions pel mal estat de Venus. Es preveu que, a partir del setembre, una cinquantena de famílies que va reclamar compensació al Consorci de la Mina elevi la petició al jutjat. Demanen que es repari cada una amb 130.000 euros pels danys patrimonials que els han fet viure en condicions sòrdides.

El consorci ha avisat les famílies que, si no retiren les demandes, trigaran més a ser rescatades de Venus. També els va prevenir que perdran el dret a reallotjar-se sense cost en cas de pledejar.