BCN acollirà el primer museu immersiu de la ciència-ficció

El Museu Alien, ubicat molt a prop de la plaça de Maragall, s’ampliarà a una nau espacial cinc vegades més gran. Per aconseguir-ho, els seus impulsors recapten diners amb Verkami.

BCN acollirà el primer museu immersiu de la ciència-ficció
3
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Poses el mòbil en mode avió a falta de mode ovni. A només un carrer de la plaça de Maragall s’albira diàriament un expedient X que faria salivar a Iker Jiménez: una nau espacial calcada a les de les pel·lis de culte amb més de 30 extraterrestres i algun monstre de 2 metres 30. És el famós Museu Alien, destí obligat de pelegrinatge instagramer. Un santuari cinèfil de col·leccionista que ha posat els cabells de punta a diversos protagonistes de la saga galàctica, inclosa la mítica soldada Vasquez d’Aliens (Jenette Goldstein). Fa un mes va venir de visita l’uruguaià Fede Álvarez, el director de l’acabada d’estrenar Alien: Romulus.

A Luis Escribano li arriben 15correus al dia per visitar el museu. Era qüestió de temps que trobés a faltar més espai. Espai galàctic, en el seu cas. Ja té tres socis i una futura nau espacial cinc vegades més gran. És a només 30 metres del museu actual. "És un projecte ambiciós", garanteix Escribano. Projecten convertir-lo en el primer museu de ciència-ficció d’Espanya.

Com col·leccionar art

És l’home més buscat del moment. Sembla que està ell de promoció de la nova pel·li d’Alien. Fins i tot l’han convidat a la première de Londres. Ara mateix és el col·leccionista més important de la saga a Europa. Es diu Luis Escribano, però tots el coneixen com Luis Nostromo. Nostromo és la nau on es va colar fa 46anys Alien. Ell va veure la pel·lícula amb 8. Des dels 12, col·lecciona figures, rèpliques, objectes originals de la saga. Va deixar de comptar el que es gastava al passar dels 15.000 euros. "És com col·leccionar art", es justifica ell. ¿La seva última adquisició de pel·lícula? Un tauler original del rodatge del 78 de la sala de Madre, la computadora central de la primera pel·li d’Alien.

"Participa en l’ampliació del Museu Alien de Barcelona", inciten ja des de la web de Verkami. Així recaptaran fons a canvi de recompenses. Encara no han posat data, potser serà per Halloween, avança Escribano, a finals d’octubre o principis de novembre. "Farem un Verkami superambiciós. Serà un dels més grans que s’ha fet", promet.

El nou museu no es limitarà a Alien. Tant et colaràs en una nau espacial com a la selva de Depredador. Volen recrear els escenaris de grans clàssics de la ciència-ficció: de Blade Runner a 2001: una odissea de l’espai o La cosa. Fins i tot podràs topar accessoris de col·leccionista de Retorn al futur, Dune i Jurassic Park. Serà el primer museu de ciència-ficció d’Espanya –aquesta és la intenció– "amb escenaris immersius 360 graus".

Només cal googlejar els socis per intuir la magnitud del projecte. Vicenç Botella és un dels col·leccionistes principals de la saga Dune. Carles Marsal és artista visual i director d’art amb currículum de ciència-ficció. Octavi Pujades, a part d’actor, col·lecciona rèpliques i figures. Acumula més espases làser que tota la família Skywalker. "¿Què passa amb els somnis? –es justifiquen en xarxes– Que creixen, s’expandeixen i es contagien". Sí, tots tenien somnis. I estalvis. Però ja no.

Notícies relacionades

El Museu Alien el va decorar Luis Nostromo amb les seves pròpies mans. "Amb fotos de les pel·lis, fusta i la serra de vogir", recorda. És clar que hi va posar un parell d’ous: a la nau en té dos d’Alien a mida real.

No havia de ser més que el seu "local", la seva "cova", un local d’un altre món on prendre una cervesa amb els col·legues. Ara el visiten fins i tot actors de Hollywood. Fa uns mesos va venir l’actor d’Alien 3 Holt McCallany. Fins i tot ha ressonat a la nau barcelonina la veu en viu de la tinenta Ripley: l’actriu de doblatge María Luïsa Solá. Només falta per confirmar si en aquest espai, com al d’Alien, ningú pot sentir els teus crits. Escribano riu per sota el nas. "Tot el que hi ha aquí insonoritza una mica", xiuxiueja. I et condueix a una foscor amb boirina entre llum intermitent de thriller.