La brigada antigrafitis de BCN elimina més de 57.000 pintades en sis mesos

L’equip de govern de Collboni treu pit dels resultats i assegura que els punts negres ara es mantenen nets durant més temps.

La brigada antigrafitis de BCN elimina més de 57.000 pintades en sis mesos

La brigada antigrafitis de BCN elimina més de 57.000 pintades en sis mesos

2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

La brigada antigrafitis de l’Ajuntament de Barcelona ha realitzat més de 57.000 actuacions en sis mesos per netejar de pintades 138.000 m² en punts negres de la ciutat. El consistori va fer balanç dels primers resultats del nou contracte d’eliminació de pintades, adhesius i elements similars. Es va estrenar al gener i per primera vegada inclou també façanes d’edificis patrimonials i mobiliari urbà.

El consistori treu pit del retorn aconseguit amb un canvi de metodologia, que es basa a haver seleccionat 360 carrers i espais de Barcelona "prioritaris" per la seva densitat d’ús, de població o de vandalisme. Des d’aquest any, la brigada els visita cada quatre mesos. Molts són grans artèries de Ciutat Vella i l’Eixample, per la qual cosa es concentren els esforços en les zones on la deixadesa podria ser més visible.

A l’abril va acabar la primera ronda pels 359 punts i fins al 30 de juny s’havia fet el 75% de la segona, és a dir, que tres de cada quatre s’havien revisitat en només dos mesos. La tinenta d’alcaldia Laia Bonet va celebrar aquestes dades i va argumentar que l’augment de la rapidesa de la segona passada es deu al fet que els operaris troben els espais molt més nets. "En cap districte el nombre de pintades al juny superava el 5% de les identificades al febrer, és a dir, que el 95% de la superfície ha aguantat neta entre la primera i la segona passada", va afirmar.

Ampliació

La inferior exigència de la segona ronda ha permès a l’ajuntament ampliar-la a més carrers i arribar a 381 zones prioritàries. Entre les incorporacions hi ha l’avinguda Drassanes, el tram de Gran Via entre Tetuan i la Monumental, els carrers Floridablanca i Pi i Margall i tot el perímetre de la superilla del Sant Pau. Bonet va avançar que mantindran aquesta estratègia en funció dels resultats: "Tant de bo puguem fer créixer molt les zones prioritàries perquè les anem trobant cada vegada més netes".

Notícies relacionades

En paral·lel, es repassen tota mena d’edificis municipals i infraestructures. Aquest agost va arribar el torn a 37 mercats municipals, és a dir, gairebé tots. Només quedaran per netejar el de la Vall d’Hebron, en obres, i la Boqueria, que es troba enmig de temporada altíssima de turistes.

Respecte a l’any anterior, el nombre d’actuacions ha crescut un 15% i la superfície netejada s’ha incrementat un 30%. Les xifres es corresponen gairebé a la perfecció amb l’augment d’inversió en el nou contracte (+17%), que permet un 30% més d’equips al carrer. Només per al 2024 i el 2025 l’encàrrec mou un pressupost de 16 milions d’euros.