La pluja blinda la nit tranquil·la

La gresca i el bullici van ser substituïts ahir pels sopars de tàper i els jocs de taula. La nova iniciativa per fugir del soroll durant una jornada va coincidir precisament amb una tempesta.

La pluja blinda la nit tranquil·la
3
Es llegeix en minuts
Alba Giraldo
Alba Giraldo

Redactora

ver +

Els carrers i les places del barri de Gràcia van substituir la gresca, el bullici, les aglomeracions, els concerts i la música a tot volum de dissabte per la tranquil·litat que van garantir ahir les fortes pluges. Els sopars de tàper, els jocs de taula entre veïns i el visionament de pel·lícules van substituir els grans festejos durant la primera nit tranquil·la de la festa major del barri barceloní. Tot i que durant la tarda l’afluència als carrers engalanats va continuar sent abundant, els turistes buscaven diversió i les places continuaven la seva programació multitudinària de concerts (a un nivell més lleu que la jornada anterior), la tempesta de les 20.00 hores va dissipar els assistents.

Els decorats no van arribar a destruir-se del tot gràcies a la ràpida actuació dels veïns, que els van cobrir amb bosses de plàstic després de les primeres gotes. Els assistents més fidels tampoc van voler anar-se’n malgrat el diluvi. Paraigua en mà (o no), les cues dels carrers més populars van continuar rebent el públic. "Heu de moure-us per deixar passar més gent", va reclamar un guàrdia de seguretat del carrer Mozart als refugiats sota alguns balcons dels pisos de la zona. "Hem parat la cua per la pluja, però ha de continuar entrant gent", va afegir. "És una pena", van comentar alguns transeünts quan passaven pel famós carrer.

Un assaig

La primera nit tranquil·la de les festes de Gràcia, l’assaig d’una fórmula perquè almenys una de les nits resulti més còmoda per als residents, es va celebrar amb èxit sense concerts ni actes amb so amplificat a partir de les deu de la nit. La mesura es va anunciar al gener. El seu objectiu és recuperar el caràcter estrictament veïnal de la festa, reduir la massificació i millorar la convivència amb els que no participen en les activitats.

Tot i que a mitja tarda encara catalans i turistes feien llargues cues per aconseguir fotos d’alguns dels carrers més aclamats pels seus decorats i es podien escoltar alguns concerts tranquils a les places principals, la imatge va canviar per complet a la nit. La pluja va ajudar que els assistents decidissin fugir de la zona. Els més valents (i festaires) van obrir els paraigües i van continuar ballant. Els que es van oblidar el paraigua a casa fins i tot van utilitzar alguns decorats com a coberta per poder seguir la festa.

Sopars de germanor

Mitja hora després, quan la pluja va oferir els primers moments de treva, la majoria dels carrers engalanats van optar per celebrar l’habitual sopar de germandat, en què van participar els veïns que han treballat perquè els carrers estiguin perfectament decorats.

Els residents del carrer del Progrés es van reunir poc abans de les deu de la nit per sopar i jugar a jocs de taula, com el Trivial. Per la seva banda, a les principals places hi havia cine d’estiu i altres activitats de volum moderat. D’altres, simplement, van cessar la seva activitat. La popular plaça de la Vila de Gràcia es va quedar sense propostes abans de les nou de la nit, mentre que la música es va allargar fins a les 22.00 a la plaça del Poble Gitano (per decepció dels turistes animats que desconeixien que la festa acabava aviat i ballaven al ritme dels últims èxits estiuencs).

Notícies relacionades

El contrast entre les dues jornades del cap de setmana va ser evident. L’afluència més significativa es va concentrar dissabte a la plaça de la Vila de Gràcia, la plaça del Poble Gitano, el carrer de Mozart i el carrer del Progrés. Els principals concerts es van celebrar a la plaça del Sol, amb actuacions de bandes com la consolidada Sabor de Gràcia, la plaça de les Dones de 36, amb la reconeguda Orquestra de l’Orfeó Gracienc, i els jardins de la Sedeta, on va tenir lloc el popular Festigàbal.

En total, 23 carrers i places han sigut engalanats gràcies a la col·laboració altruista de les comissions veïnals organitzadores i una petita ajuda d’EL PERIÓDICO ja que milers d’exemplars impresos han servit per confeccionar el paper maixé i nombrosos detalls de l’ornamentació. El programa de les festes, que va començar el 15 d’agost, s’acabarà dimecres, 21 d’agost, amb el nom dels carrers guanyadors.