La García Márquez reobre amb reformes encara pendents

Les obres per solucionar la patologia estructural de la biblioteca de Sant Martí continuaran fins a finals d’octubre amb el centre funcionant en l’horari habitual.

Las vallas de las obras de la biblioteca Gabriel García Márquez, vistas desde el interior del centro, en Barcelona.

Las vallas de las obras de la biblioteca Gabriel García Márquez, vistas desde el interior del centro, en Barcelona. / JR

2
Es llegeix en minuts
JORDI RIBAYLAGUE

Algun despistat pot pensar que la biblioteca Gabriel García Márquez, premiada com la millor del món el 2023, continua tancada per corregir la patologia estructural que provoca moviments a l’edifici, inaugurat el 2022. Ho fa pressuposar la tanca que envolta l’escalinata i la bastida que s’eleva davant l’entrada de l’immoble, que va costar més d’11 milions d’euros a l’ajuntament. Tot i que de l’estampa s’infereix que prossegueixen les obres que van obligar a tancar l’equipament a finals de juliol, la biblioteca va reobrir ahir. Els lectors van tornar asseient-se i deambulant de nou per les estances diàfanes del centre guardonat, mentre que la remodelació continuarà fins a finals d’octubre.

Com estava previst, la García Márquez recupera l’horari habitual d’obertura després de 21 dies tancada i barrada. L’ajuntament explica que, entre el 29 de juliol i el 18 d’agost, "s’han fet reforços estructurals interiors" dins de la biblioteca. La planificació preveia la demolició d’un mur i el formigonat d’una paret mentre les portes es mantinguessin tancades. El consistori assegura que es tracta dels treballs que "més molèsties podien ocasionar" als lectors i visitants de l’equipament, per la qual cosa "s’han concentrat en les tres setmanes de tancament".

L’ajuntament apunta que, a partir d’ara, les reformes "es portaran a terme durant tot el dia", al mateix temps que la biblioteca està oberta. El consistori promet que les tasques es completaran "minimitzant les molèsties" els visitants. El consistori afegeix que "s’ha habilitat un pas cap a l’interior de la biblioteca des de l’accés per la rampa de la plaça de Carmen Balcells". Destaca que compleix "totes les mesures de seguretat".

Suports i ruptures

El remei concebut per aturar les lleus oscil·lacions consisteix a adossar uns suports a la façana per apuntalar el sortint de l’entrada. Ahir encara eren visibles les ruptures en algunes de les grans vidrieres de l’edifici, el símptoma més evident de la tremolor detectada a la biblioteca.

Poc abans d’iniciar les reparacions, l’empresa municipal Bimsa va adjudicar cinc contractes relacionats amb la rehabilitació de la García Márquez. La inversió per tots ells s’eleva a 555.449,08 euros, IVA inclòs. L’ajuntament assumeix el desemborsament d’entrada, però queda per veure si acaba passant part de la factura a les empreses que es van encarregar d’aixecar la biblioteca.

Notícies relacionades

El govern de l’alcalde Jaume Collboni va anunciar al juny que encarregaria un estudi pericial per resoldre si el defecte estructural de la biblioteca es deu a una fallada a l’alçar l’immoble i, en aquest cas, exigir als constructors que reemborsin a l’ajuntament part de l’import de la reforma. L’executiu municipal va indicar que, a tot estirar, es podrien reclamar 193.275,64 euros –sense IVA–, compromesos per instal·lar suports estructurals.

Són les úniques tasques en marxa que el consistori considera un arranjament com a tal de les deficiències. A part, s’erigeix una pèrgola sobre l’entrada, per 244.299,06 euros, comptant IVA. El despatx que va dissenyar la García Márquez i ha traçat ara la remodelació, Summa Arquitectura, ho descriu com un complement per condicionar una plaça sota cobert davant la porta de la biblioteca, on allotjar activitats culturals i veïnals.