El Taller Masriera acumula 3.000 quilos d’amiant

L’Ajuntament de Barcelona confia que el material s’extregui d’aquí a finals del 2024, abans que l’edifici encari les obres perquè una biblioteca i un ateneu teatral convisquin sota el mateix sostre.

El Taller Masriera acumula 3.000 quilos d’amiant
3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Taller Masriera, la suggestiva rèplica llòbrega d’un santuari clàssic a l’Eixample, despertarà de la letargia en els pròxims anys. L’edifici, aixecat l’any 1882 per José Vilaseca i Casanovas i en desús des del 2009, ha mudat de pell al llarg de més d’un segle: inspirat en el Temple d’August de Barcelona i de la Maison Carrée de Nimes, era un edifici aïllat. Va començar sent estudi de pintura, escultura i orfebreria per als germans pintors i orfebres Josep i Francesc Masriera, va allotjar la col·lecció d’art de la família, va allotjar el teatre Studium, inaugurat el 1932 –les butaques i l’escenari encara es conserven– i es va convertir en un convent abans de tancar, tot i que ha continuat atenent visites guiades.

El districte i una plataforma veïnal de la Dreta de l’Eixample van discutir si el Taller Masriera havia de ser la nova seu de la biblioteca Sofia Barat o un ateneu de barri que recobri l’escenari teatral. Al final, els dos usos conviuran en l’espai, d’uns 2.000 metres quadrats. Per ara, l’ajuntament ha convocat el concurs per trobar com encaixar-ho tot sota el mateix sostre. S’ha de resoldre durant el primer semestre del 2025. En qualsevol cas, abans de remodelar l’immoble serà necessari extirpar tot l’amiant, que acumula en grans quantitats.

En paral·lel a la recerca d’un disseny arquitectònic que revivifiqui el Taller Masriera, el consistori rastreja una empresa que retiri les 3,3 tones d’amiant identificades. Estan esteses en 724 metres quadrats de l’edifici neoclàssic, des del jardí de l’entrada fins a la teulada i al llarg de les quatre plantes. L’Ajuntament ha tret el contracte a licitació, amb la previsió que la despesa no superi els 72.529,41 euros, IVA afegit. El pressupost comptabilitza el desmuntatge del component, la restitució de volums allà on el material s’arrenqui i el trasllat dels residus a un abocador controlat, sense incloure la substitució per peces innòcues.

Nociu

L’amiant resulta nociu quan envelleix, es deteriora i desprèn pols. Passa ja amb la immensa majoria del material que continua instal·lat, que es prohibeix vendre a Espanya des del 2002. El mineral tòxic és capaç de provocar malalties cròniques als pulmons i la pleura, així com el mesotelioma, un càncer incurable que escurça la vida a tot just un any quan es manifesta. Les afeccions triguen dècades a aparèixer, sense que existeixi un llindar d’exposició a la substància exempt de risc.

La Unió Europea –així com la llei de residus espanyola i l’esborrany de llei sobre amiant de Catalunya– fixen que tots els edificis públics s’han de desprendre de l’element d’aquí a l’any 2028 i la resta d’edificis, abans del 2032. L’Ajuntament indica que, en el cas del desamiantament del Taller Masriera, "l’objectiu és poder executar l’obra abans de final d’any".

El cronograma que figura en la memòria de la licitació marca que l’amiant s’haurà eliminat del tot cap a primers de gener. La companyia adjudicatària compta amb 90 dies des que es firmi el contracte per completar la tasca, sense opció a pròrroga. Primer haurà de redactar un pla de treball, imprescindible per manipular i extreure la substància amb garanties que les fibres nocives no es dispersaran, a risc que els veïns les aspirin. La Generalitat haurà de validar-lo perquè els operaris comencin les tasques.

Confinar el perímetre

Si calcula que l’obra s’efectua en 34 dies i segons la planificació, podria començar a mitjans de novembre. L’horari serà de 08.00 a 20.00 hores, de dilluns a divendres. Serà necessari confinar el perímetre amb una tanca d’un metre d’altura o, "si es creu oportú", s’elevarà a dos metres, "folrada de tela o malla per evitar les molèsties de pols i projeccions" en l’entorn, assenyala la memòria.

Notícies relacionades

La documentació del projecte recorda que el Taller Masriera ha sigut objecte de "nombroses ampliacions i modificacions" al llarg de la seva existència. Les reformes a què va ser sotmès expliquen per què un edifici vuitcentista concentra amiant, expandit per la construcció durant el segle XX.

El component va ser detectat en comprovacions a l’immoble el 2021 i anàlisis efectuades el 2022. Els sostres estan muntats amb les característiques plaques ondulades de fibrociment, per la qual cosa s’hauran de canviar. També s’ha apreciat risc alt per amiant en baixants, xemeneies i conductes d’extracció de fum, barrets de xemeneia, tubs de ventilació, desaigües, jardineres, dipòsits d’aigua, trossos d’asbest disseminats per les cobertes, una barana i peces localitzades en l’escenari teatral, un armari, la caldera, el muntacàrregues i el sistema de calefacció i climatització.