Satisfacció per les mesures per desmassificar les festes de Gràcia
Els carrers engalanats i l’ajuntament celebren el retard en l’entrega dels premis i la Nit Tranquil·la. Només les disputes entre colles han enterbolit l’edició d’aquest any.
S’ha tancat una edició agredolça, de contrastos, de les festes de Gràcia. La crisi de les colles de cultura popular va enterbolir els bons resultats de diversos canvis introduïts aquest estiu per frenar la massificació i l’incivisme. Els carrers engalanats i l’Ajuntament valoren positivament les experiències testades, que es perfilen com a noves tradicions.
L’anomenada Nit Tranquil·la simultània i l’entrega dels premis posposada van superar amb escreix les expectatives dels organitzadors. Van ajudar també factors conjunturals, com la meteorologia o el pont festiu del 15 d’agost. La suspensió d’activitats com la cercavila i el correfoc i en general l’eco mediàtic del conflicte podrien haver sigut un altre desincentiu, tot i que més amarg. L’absència d’incidents greus de seguretat va ser la guinda.
Els veïns implicats en la festa faran balanç intern i amb el consistori d’aquesta inusual edició l’octubre per encarrilar la següent. "Les proves pilot han sigut un èxit total, així que crec que els donarem continuïtat i fins i tot podrem valorar més mesures en la mateixa línia", valora la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Lina López. "La inseguretat i l’incivisme tenen molt a veure amb l’afluència", assevera.
La visió municipal coincideix. "Les mesures de desconcentració han donat resultat", sintetitza l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. Va visitar les festes i va observar que hi havia "menys gent" i en general "més gent local". L’operatiu de seguretat i mobilitat, afegeix, també "ha fluït". "Hem de continuar treballant aquest equilibri entre els visitants i la festa de proximitat per a la gent que hi participa, amb propostes intel·ligents com les d’aquest any, que a més sorgeix de les mateixes entitats," aplaudeix.
La percepció compartida és que s’ha reduït tant la congestió com el volum de visitants, tot i que l’absència de dades oficials impedeix quantificar la millora. Les festes de Gràcia no tenen estudis exhaustius i l’estimació habitual a ull aventura entre dos i tres milions de persones. No obstant, per a l’alcalde ja són molt bons indicadors que es pugui "disfrutar la festa sense sentir-se atabalat" i que hi hagi "bon ambient i bon rotllo".
Sense danys destacats
Per a la presidenta de la fundació, la pausa de diumenge passat va ser "el més exitós d’aquesta edició". "No només tots els carrers van abaixar el volum de soroll, sinó que es va crear un ambient totalment diferent", aplaudeix. Hi va haver activitat, majoritàriament sopars veïnals, però es va descansar. Tant veïns com organitzadors ho necessitaven: "Portàvem dues setmanes d’estrès i molta feina. Ens va anar molt bé tenir un dia de programació tranquil·la". Un oportú ruixat també va contribuir a foragitar tabolaires desinformats sense arribar a provocar danys destacats.
El colofó va ser un divertiment de tres dels 23 carrers de les festes, que va aconseguir arrossegar la resta. "Progrés i Fraternitat de Dalt tenien una enganxada perquè tots dos havien apostat aquest any per una decoració de videojocs i van muntar un casament d’un ornament de cada carrer a la capella a l’estil Las Vegas de la plaça Rovira", rememora. Després dels sopars, gent de moltes comissions va pujar fins a Rovira taral·lejant la marxa nupcial. "Va ser una experiència molt interessant per crear llaços, perquè estem tan atrafegats cada un amb el nostre carrer que fem poques coses junts", exposa.
Totes les veus coincideixen a destacar els avantatges d’afrontar el pic de visitants del cap de setmana quan encara es desconeixen els carrers guanyadors. El públic es reparteix més. "Hi havia favorits, però la pressió era menor", diu López. "Realment s’ha aconseguit millorar la distribució de les visites. Abans el carrer guanyador estava col·lapsat des del segon dia de festes fins a l’últim", apunta López. La guanyadora d’aquest any, Mozart, és just al costat de la plaça de la Vila, on s’anunciaven els premis, així que l’increment li va arribar al moment: "No havia acabat l’acte i ja hi havia cua per entrar".
Notícies relacionadesLa nota negativa ha sigut la pèrdua d’actes per les greus desavinences entre els diables de Gràcia. Un correfoc furtiu va aconseguir sortir al carrer dimecres, sense contratemps per lamentar. La fundació assenyala que la festa major ha quedat "una mica descafeïnada sense cultura popular" i celebra que almenys se salvessin les diades castelleres i la cercavila de gegants, que tenia com a convidats els de Solsona.
Collboni remarca que els partits del districte van intentar "trobar bonament una solució", tot i que al final "fos a mitges". Aposta per "no esperar massa temps per asseure tothom una altra vegada" i aconseguir "un acord amb temps perquè l’any vinent tot vagi bé".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034