LA SEGURETAT URBANA

Augmenta la pressió policial a Ciutat Vella

Les denúncies per lesions, sobretot derivades de baralles, han caigut un 4,3% aquest any

La més intensa actuació dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana al districte ha aconseguit un descens del 3,2% en el nombre de delictes i un increment del 5% dels detinguts.

Augmenta la pressió policial  a Ciutat Vella
3
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Després d’un principi d’any en què Ciutat Vella va patir un repunt de delictes comparat amb el primer trimestre del 2023, els agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona i dels Mossos d’Esquadra van intensificar la seva activitat en aquest districte barceloní, el més complex per la seva població, per ser un pol d’atracció turística i pel seu urbanisme. D’aquesta manera, si es computen els primers sis mesos del 2024, s’han registrat a Ciutat Vella 21.603 delictes, cosa que suposa un 3,2% menys que en el mateix període de l’any passat, quan van ser 22.325, segons dades ofertes per la policia catalana.

El descens també s’aprecia en els delictes més habituals. Si es compara el primer semestre del 2023 amb el del 2024, els furts, el que més abunda en una zona tan turística com Ciutat Vella, ja que els visitants són les principals víctimes dels lladres, han caigut un 9%. Els robatoris amb violència i intimidació van baixar un 4%. A més, els robatoris amb força dins de vivendes van descendir un 36,4%.

No obstant, aquesta baixada no es registra únicament en els delictes contra el patrimoni. Les denúncies per lesions, principalment derivades de baralles, han caigut un 4,3%, segons les dades dels Mossos, entre el primer semestre del 2023 i el del 2024. També els delictes relacionats amb la llibertat sexual, tant abusos com agressions sexuals, han descendit en aquest mateix període un 3,9%. Aquesta xifra és la que més impacta tenint en compte que en els primers tres mesos de l’any s’havia registrat un augment del 37% d’aquest tipus de delictes.

Més prevenció

La forta presència policial pels carrers, principalment a les zones d’oci, així com les tasques de formació de la Guàrdia Urbana en el sector de l’oci nocturn, han incrementat la prevenció. Les campanyes de conscienciació han ajudat a fer que aquest tipus de conductes que ataquen la llibertat sexual, fins i tot comentaris o insinuacions, cada vegada tinguin més rebuig social.

L’Ajuntament de Barcelona remarca l’increment de la presència policial uniformada a Ciutat Vella durant els últims mesos, cosa que ha propiciat l’augment de la prevenció i la sensació de seguretat, el descens dels delictes i una millor planificació dels dispositius de paisà.

Les dades dels Mossos del primer semestre del 2024 en comparació amb el mateix període del 2023 destaquen també que s’han fet 5.243 detencions, cosa que suposa un 5% d’increment. Si es compara la xifra amb els primers sis mesos del 2019, abans de la pandèmia de covid, l’augment és gairebé del 42% de detinguts.

A més, els Mossos destaquen que dins del pla Tremall contra la multireincidència a Ciutat Vella, la zona de la ciutat que més visitants rep, s’ha fet un increment del 36% de patrullatge en els primers sis mesos de l’any comparats amb els del 2023 i s’han identificat un 33% més de sospitosos, presumptament relacionats amb robatoris o furts en aquestes zones.

Més agents de la Urbana

La Guàrdia Urbana manté des de l’octubre del 2022 un dispositiu específic a Ciutat Vella, amb especial atenció al barri del Raval, per garantir la convivència, el civisme i la seguretat. Hi ha hagut un augment del 20% de presència d’agents als carrers, amb reforç de patrullatge uniformat a peu en diferents zones en les quals s’ha detectat un increment d’activitats delictives. A aquestes mesures se suma el dispositiu ordinari que ja té desplegat la Unitat Territorial de la Guàrdia Urbana de Ciutat Vella en punts d’especial interès, principalment els més freqüentats.

Notícies relacionades

En aquests moments, uns 450 agents de la Guàrdia Urbana estan destinats al districte, una xifra que anirà en augment amb l’arribada de les noves promocions. Fonts municipals destaquen que aquests dispositius pretenen prevenir i dissuadir el risc donant més visibilitat als agents i també millorar la capacitat de reacció davant delictes o comportaments que poden alterar la convivència al districte.

Des del 2021, l’ajuntament ha anat augmentant de manera progressiva la presència de la Guàrdia Urbana en el torn de nit, que ha passat de quatre unitats nocturnes operatives a sis i de 435 agents a 746 des de l’1 de juny, un augment del 71,5%. El 72% dels efectius nocturns pertanyen a les unitats territorials, la resta a unitats centralitzades com la Divisió de Trànsit, UREP o la Sala Conjunta. Una de les primeres unitats territorials de la policia municipal a disposar d’unitat operativa pròpia va ser la de Ciutat Vella.

Temes:

Barcelona