LA GRAN CITA NÀUTICA

L’Emirates Team New Zealand es mostra intractable

Durant la jornada d’ahir, el garbí va bufar amb una força d’entre 9 i 11 nusos 

Nova Zelanda, vigent campiona de la Copa Amèrica, suma els tres punts possibles i està a punt de garantir-se un lloc diumenge en la final de la preliminar. 

L’Emirates Team New Zealand es mostra intractable
3
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

El defensor del títol es manté intractable. Tres de tres, tots els punts possibles en dos dies de la regata preliminar de la Copa Amèrica de vela. L’Emirates Team New Zealand ha guanyat els tres match race, dos d’ells sense haver d’acabar-los (dijous contra els italians i ahir contra els francesos), però, per sobre de tot, la seva navegació superba, quasi sense posar el buc del vaixell a l’aigua, les seves maniobres i la sensació que no han de fer cap esforç.

Tot i que en aquesta mítica competició esportiva i tecnològica poden passar sempre moltes coses, avui encara queden quatre regates. La tercera i última preliminar de Barcelona no puntua: només serveix perquè els sis equips sàpiguen en quin estat de forma estan, com ha admès un dels entrenadors de l’Ineos Britannia, Xabi Fernández. Però tots volen guanyar-la.

Ahir, el NYYC American Magic va fer una primera regata impecable. Bona sortida, bona navegació, ni un error. Tot i que l’Alinghi Red Bull Racing ho va intentar, no va poder fer-hi res. Finalment, els suïssos van entrar 56 segons després que els americans, una autèntica pallissa en termes nàutics. La segona regata va enfrontar el defensor del títol, l’Emirates Team New Zealand, i l’Ineos Britannia. En la presortida, els dos minuts immediatament anteriors que el comptador es posi a zero perquè creuin les portes, es va viure una autèntica pugna d’estrategs que es va saldar amb una humiliació britànica. Fernández va explicar al tornar a terra que va ser un problema en la maniobra de presortida, que l’embarcació va deixar de volar i, un cop que l’AC75 cau a l’aigua, no hi ha manera de recuperar el temps perdut. L’exhibició dels neozelandesos va ser considerable.

En la tercera regata la clau va estar també en la presortida, en el que es podria considerar una maniobra brillant de Jimmy Spithill, el timoner de l’italià Luna Rossa Prada Pirelli, quan el timoner del NYYC American Magic, Tom Slingsby, es va deixar encaixonar. Això va provocar que els nord-americans sortissin amb desavantatge, sense opcions de remuntar. Finalment, els italians van treure 40 segons als nord-americans. El canya Francesco Bruni va exclamar a l’acabar: "¡Estem molt contents del que hem fet avui!", mentre que en l’AC75 del NYYC American Magic, Slingsby va lamentar que havia sigut error seu.

La quarta regata no es va arribar a celebrar. Inicialment, els francesos van demanar cinc minuts de marge per sortir perquè tenien problemes tècnics, però no van aconseguir arrencar. Ni tan sols van poder situar-se a la porta de sortida, de manera que l’Emirates Team New Zealand va recórrer en solitari els dos trams obligatoris del camp de regates i es va proclamar vencedor. El timoner francès Quentin Delapierre va assegurar que avui podran sortir a l’aigua sense problemes.

Una vegada més, excepte comptats moments, el vent es va comportar. El garbí va bufar entre 9 i 11 nusos de força gairebé tot el dia. Després de dos dies de regates, a l’espera que avui es decideixi qui són els dos finalistes de diumenge, els britànics i francesos tenen zero punts; els suïssos i americans un cada un, i els italians i els neozelandesos empaten a dos punts.

Notícies relacionades

La batalla pels punts

L’Orient Express Racing ja ha quedat fora de la final de diumenge i l’Ineos Britannia ho té complicat. Qui té un lloc pràcticament garantit és l’Emirates Team New Zealand. La batalla pels punts (el màxim que poden aconseguir són cinc) serà avui entre nord-americans, italians i suïssos per aconseguir un lloc a la final que, tot i que tots repeteixin que no compta, que no importa, que el que és realment important comença el dijous 29 d’agost amb les round robin.