Tots contra la narcobotiga

Un centenar de residents del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera denuncien les baralles que es generen per una botiga on es ven droga.

Detención frente al narcolocal

Detención frente al narcolocal / El Periódico

2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Veïns i comerciants del barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, al districte de Ciutat Vella, pateixen un particular viacrucis per la constant activitat d’un comerç al carrer de les Basses de Sant Pere que suposadament es dedica a la venda de roba, però que, asseguren, és una narcobotiga. Afirmen que des que es va instal·lar fa un mes i mig és constant l’entrada i sortida de gent a comprar i consumir droga a qualsevol hora del dia i de la nit. En aquest sentit, remarquen que han vist persones drogar-se a prop, com en bancs o en una plaça pròxima.

Un centenar de veïns de diversos blocs i comerciants de la zona es veuen afectats per la presència d’aquest narcolocal i denuncien que genera enfrontaments constants d’usuaris. Diversos residents, que demanen anonimat, relaten a EL PERIÓDICO baralles amb molta violència i persones que llancen objectes quan tenen algun problema amb ells. També es produeixen robatoris a persones que passen a prop i, fins i tot, en un dels carrerons pròxims es poden veure sovint "carteres buides", expliquen els veïns.

Les trucades dels veïns al 112 són constants perquè hi vagi la policia. Els afectats han demanat a l’Administració que clausuri aquest punt de venda de droga i ja han iniciat accions de protesta com una cassolada cada divendres. Els veïns asseguren que la propietat els va explicar que havia llogat el local a unes persones que hi havien de muntar una botiga de roba i després van instal·lar un altre negoci molt més lucratiu i conflictiu.

Consultats per aquest diari, responsables policials han declinat fer declaracions. Apunten, això sí, que hi ha una investigació judicial en marxa sobre el local, a més que mantenen un patrullatge sobre el barri per afrontar situacions de risc.

"Vivim un infern"

Notícies relacionades

Mestre Gil Maciel, responsable de l’associació Cultural Capoeira Angola Vadiaçao, explica que el problema de la droga al barri és "històric" i que la pressió policial en altres punts de Ciutat Vella, com el Raval, acaba per desplaçar la delinqüència. L’associació de Maciel es troba davant del narcolocal i en alguns vídeos es pot veure un usuari destrossant les plantes de l’entitat.

"Vivim un infern", explica Maciel, que reflexiona que la confluència dels carrers Basses de Sant Pere i Sèquia forma una plaça sense nom que podria ser un agradable punt de reunió de gent del barri. No obstant, el clima de violència fa que "la gent tingui por". Maciel explica que cada dia neteja la zona i la muralla pròxima i troba moltes xeringues. Per això s’ocupa personalment que els seus alumnes de 6 i 7 anys no trobin aquests residus perillosos a l’entrar o sortir de les classes. "Aquest local causa un problema greu al barri a l’atraure a traficants, drogoaddictes i lladres, perquè la gent que consumeix no té control", remarca Maciel.