"Visc aquí i me’n vull anar corrents"

Segons els veïns, és habitual veure gent dormint a les terrasses o defecant al carrer

Comerciants i veïns de la rambla del Raval reclamen una patrulla policial permanent i acostar les terrasses als bars en la pròxima reforma per frenar la delinqüència.

"Visc aquí i me’n vull anar corrents"
3
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

La propietària d’un bar al Raval i també veïna del barri exposa el seu afartament: "Fa 15 anys que visc aquí i si pogués me n’aniria corrents". No és una situació nova, sinó que s’arrossega de fa uns quants anys, explica Jordi Bordas, gerent de l’Eix Comercial Raval, entitat que té l’epicentre a la rambla del Raval. Aquest passeig destinat a convertir-se en exemple de la rehabilitació del barri més complex de Barcelona també ha sucumbit amb els anys a la degradació de l’entorn.

Veïns i comerciants d’aquesta rambla defensen que actualment "hi ha un punt d’inseguretat al qual no s’havia arribat mai abans", amb molta violència, robatoris, baralles i brutícia. Asseguren que els delinqüents actuen "amb molta impunitat" i que s’asseuen a la zona a controlar els que entren a comprar droga o els que se’n van amb prostitutes per seguir-los i que paguin el servei. "Veiem passar els cotxes policials, però no es paren, no hi ha patrulles uniformades caminant per la zona", explica Bordas, que reclama un punt fix policial a la rambla.

Ja s’ha fet en altres punts del barri abans, com el carrer de l’Hospital. "No és suportable la situació de degradació i violència", insisteix. Els comerciants assenyalen que s’han produït baralles entre delinqüents, algunes "a cop de matxet o llançant cadires", i els detinguts han tornat a aparèixer pel barri l’endemà "amb total impunitat". A finals de juny, un grup de 12 persones van atacar tres empleades d’un local de restauració a la terrassa i li van trencar el braç a una. No hi va haver detinguts.

Consultats per aquest mitjà, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra eviten fer declaracions sobre aquesta artèria en concret del centre de Barcelona i remarquen que han intensificat la pressió a Ciutat Vella en el segon trimestre del 2024, cosa que ha permès reduir un 3,2% els delictes i incrementar un 5% els detinguts.

Reforma urbanística

Per a ells és constant veure persones dormint a les seves terrasses o defecant i orinant a la via pública, a prop dels contenidors o parterres. Així, incideixen en la importància de la neteja, que consideren insuficient, ja que passen dies abans que retirin alguns excrements i a l’endurir-se són més difícils d’eliminar. També assenyalen que hi ha falta d’il·luminació i presència de rates o escarabats.

Però els contenidors i els parterres també s’utilitzen per amagar la droga que es ven i fins i tot alguna arma blanca. Per això, han demanat al Districte de Ciutat Vella que en la reforma prevista de la rambla del Raval reorganitzi aquests elements, juntament amb la parada del Bicing, els bancs o el parc de jocs infantils, ja que hi ha delinqüents que els utilitzen per controlar el pas de persones. L’Eix Comercial Raval va presentar una proposta, firmada per arquitectes, per reorganitzar la rambla i s’insistia que les terrasses dels bars havien de quedar davant dels locals per "garantir la seguretat i que es puguin controlar". "La reforma s’ha fet sense tenir en compte els comerços", critica Bordas.

Notícies relacionades

Els comerciants afectats asseguren que han tingut diverses reunions des de fa un any amb l’Ajuntament de Barcelona, amb el Departament d’Interior i la Guàrdia Urbana i "tothom promet solucions, però no arriben i la situació va a pitjor". En aquest sentit remarquen "el to desafiador" de l’Administració en les trobades que han tingut per les seves queixes: "Els delinqüents estan còmodes, no hi ha por a ser detingut".

Asseguren que se senten "desemparats" i destaquen que facturen un 70% menys que abans de la pandèmia, mentre que els lloguers dels locals continuen sent alts, d’uns 5.000 euros al mes.