Torre Baró

Un embolic burocràtic impedeix eliminar una plaga d’insectes

L’ajuntament, Adif i Renfe discrepen sobre qui ha d’erradicar un focus d’escarabats que hi ha al costat d’una estació de Rodalies que s’ha estès a un edifici.

Un embolic burocràtic impedeix eliminar una plaga d’insectes
2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sembla obra d’un incendi. La desolació s’ha abatut sobre l’omeda que hi ha situada a la tanca que separa les vies del tren del nus de carreteres d’entrada a Barcelona. Els troncs s’han ennegrit, les branques s’obren, esquerdades, i les fulles estan corcades. El pèssim aspecte de l’arbreda entre l’estació de Rodalies de Torre Baró i la C-17 és fruit d’una plaga de galeruca de l’om, un tipus d’escarabat que s’ha acarnissat amb l’arbratge i s’ha estès a almenys un bloc de vivendes de protecció oficial. Tot i que queda fora de la zona de vies, el terreny on els insectes han niat és titularitat d’Adif. No obstant, el gestor ferroviari, Renfe i l’ajuntament no es posen d’acord sobre a qui li correspon fumigar i neguen ser-ne els competents per fer-ho. La discrepància davant la invasió de coleòpters sorprèn els afectats.

Ángela Barriuso, veïna del barri, mostra una foto de l’omeda presa la primavera passada, quan lluïa esplendorosa, res a veure amb l’aparença malaltissa d’avui. "Vam començar a tenir bitxos fa cosa d’un mes. Vaig pensar que només passava a casa meva, però els veïns van començar a preguntar què era el que s’enganxava als llums", explica. Alguns residents no tenen més remei que enclaustrar-se i suportar la calor perquè la vivenda no s’ompli d’insectes a la nit, que és quan proliferen, atrets per la il·luminació.

"Tanquem les finestres, però ens asfixiem", comenta Inma Martínez. "A la cuina, venen a la llum de la placa de cocció. Si no te n’adones, cauen dins la paella i te’ls menges. Me’ls he trobat darrere de la tele, a sobre dels armaris, morts...", afegeix.

José Manuel Bullón assenyala un parell d’escarabats que ronden la vora del finestral de casa seva. També se n’ha colat algun a l’ascensor. "Ara no en tenim tants perquè tenim les finestres tancades, però alguna nit he encès la tele i la pantalla estava plena d’insectes", assegura. "Un altre dia, al sortir de la dutxa, vaig obrir la finestra per treure la humitat i es va omplir de bitxos. Em vaig tancar i vaig ruixar insecticida. Vaig sortir mig ofegat. Després vaig comptar 60 bitxos morts".

"No poden intervenir-hi"

Notícies relacionades

Després de diverses reclamacions, un equip de Parcs i Jardins va localitzar els arbres que estaven infestats. Va concloure que d’allà sorgeix la plaga. El consistori va avisar els veïns dimarts que els seus operaris "no poden intervenir-hi", ja que "l’espai en què s’ubiquen els arbres afectats és propietat d’Adif". "Ja els hem comunicat la incidència".

A preguntes d’EL PERIÓDICO, l’ajuntament esgrimeix que "l’única alternativa és un tractament fitosanitari". "En aquest cas, és competència de l’ens gestor, Adif", atribueix. Però Adif nega la seva responsabilitat i la carrega a Renfe, que al seu torn al·lega: "No és nostre, el que està fora de la tanca no és de Renfe".