La gran cita nàutica

Kiwis, pronòstics complerts

En l’últim dia de la primera fase, l’Emirates Team New Zealand guanya la regata preliminar vencent al Luna Rossa Prada Pirelli en una final controvertida marcada per les penalitzacions als italians. 

Kiwis, pronòstics complerts
3
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Els neozelandesos van complir els pronòstics i van guanyar ahir la regata preliminar de la Copa Amèrica de vela de Barcelona. En una final disputada, l’Emirates Team New Zealand va vèncer els italians, en una carrera marcada per les penalitzacions al Luna Rossa Prada Pirelli. La diferència entre els AC75 durant els trams va ser escassa, tot i que a la foto final els va treure 34 segons de diferència.

El Taihoro kiwi es va imposar a la bala platejada dels transalpins en un moment en què el vent havia pujat a 7 o 8 nusos, ja que en la regata immediatament anterior l’organització s’havia vist obligada a escurçar-la. La final de la preliminar barcelonina va confirmar l’hegemonia dels neozelandesos, que defensen el títol.

"Han sigut uns dies intensos i la sortida de la final ha sigut dura", va admetre el timoner dels neozelandesos Peter Burling, que va encaixar que havien tingut una jornada irregular, amb una derrota i una victòria. Tant ell com el seu contrincant italià, el canya Francesco Bruni, van valorar que la preliminar ha servit per conèixer millor com són els rivals i que, a partir de la setmana que ve, quan arrenquen els round robins de la Louis Vuitton America’s Cup és quan arriba l’hora de la veritat.

Errors

Serà llavors quan les lluites entre vaixells voladors davant les platges barcelonines començaran a puntuar. "Tots els equips estan molt forts i la preregata ha servit per mesurar-nos les forces: nosaltres hem pres decisions arriscades i hem comès errors", assegurava Bruni al tornar a port.

Però abans de la final entre italians i neozelandesos s’havien celebrat unes altres tres regates, el cinquè encreuament que faltava de la preliminar, o sigui, la pugna entre equips que encara no s’havien vist les cares al mar. Eren tres carreres en què no es jugaven res, però en aquesta competició sempre s’aprofita qualsevol pugna.

La primera regata tenia especial morbo, l’Emirates Team New Zealand contra l’American Magic. Aquests últims, que dissabte van veure esvair-se les seves possibilitats d’entrar a la final al patir una avaria, van tancar la seva participació en aquesta primera fase de la Copa Amèrica amb bon sabor de boca, al vèncer als kiwis.

Els americans van treure finalment 28 segons als neozelandesos, poc acostumats a perdre. Una de les claus va ser la sortida, una vegada més, perquè tots dos van esgotar l’encreuament per la línia imaginària i la van creuar abans de temps, amb la qual cosa van haver de recular. Després, va admetre el mateix Burling des del vaixell kiwi, els nord-americans van agafar millor vent, cosa que els va donar la victòria.

Una maniobra magistral per part de l’Alinghi Red Bull Racing Team en la segona regata va fer fora el Luna Rossa Prada Pirelli de la carrera. Els italians, igual que els kiwis, no es jugaven res perquè ja estaven classificats per a la final, però com en la primera regata, en aquesta competició ningú vol perdre.

I quan semblava que ja no hi havia res a fer, en el segon tram l’Alinghi va perdre el vol; els italians van passar massa a prop de l’embarcació rival i això va fer que se succeïssin penalitzacions, avançaments i canvis al capdavant de la regata.

Finalment, el Luna Rossa es va emportar la segona regata del dia gràcies a una brillant navegació de Jimmy Spithill i Francesco Bruni, els timoners italians, malgrat haver sigut sancionats en dues ocasions i haver de recuperar l’avantatge helvètic. Els suïssos van acabar la preliminar amb un sol punt, igual que els francesos.

Primera etapa superada

Notícies relacionades

L’última del dia, abans de la final, va tenir britànics i francesos com a protagonistes. Va ser per a l’Ineos Britannia, malgrat que sir Ben Ainslie va fer una mala sortida i va haver de recuperar l’avantatge de l’Orient Express Racing Team, a qui també van sancionar.

L’entrega de premis en el race village, a l’acabar la jornada, va ser passada per aigua, però els vencedors van ser aclamats a l’arribar. Primera de les tres etapes de la Copa Amèrica superada: ara arrencarà la pugna entre desafiadors i, a l’octubre, la que enfrontarà el guanyador d’aquesta Louis Vuitton Cup amb el defensor de la Gerra de les 100 Guinees.