Vivenda, contaminació i el trànsit també inquieten

Problemàtiques locals com la gestió municipal o la densitat de població extrema es colen en la llista de principals preocupacions.

Vivenda, contaminació i  el trànsit també inquieten
2
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

Si bé la seguretat ciutadana monopolitza les preocupacions veïnals recollides en el Dibaròmetre, problemes de caràcter local irrompen entre les inquietuds dels enquestats. L’accés a la vivenda és el que més preocupa els veïns de l’àrea de Barcelona, principalment on, segons l’Incasòl, és més car llogar un habitatge: Sant Cugat del Vallès (1.419,06 euros), Castelldefels, la quarta urbs més cara (1.148,98 euros), i Esplugues, la vuitena (1.033,40 euros).

La dificultat per trobar pis és el tercer problema a Gavà, la sisena ciutat on és més car poder llogar (1.083,41 euros). També és el tercer problema a Cornellà, i el quart a Santa Coloma de Gramenet, on malgrat que el preu mitjà se situa en uns 687 euros, també és la tercera ciutat de Catalunya amb una renda mitjana per persona més baixa, de 10.799 euros.

l’Hospitalet de Llobregat.

Amb els dos quilòmetres quadrats més densament poblats d’Europa, gairebé un 5% dels enquestats han assenyalat el creixement com el problema més gran de la ciutat després dels quatre aspectes que marquen la percepció de seguretat. Als baròmetres de l’ajuntament local és habitual que la massificació o l’alta concentració de població se situïn en els primers llocs de la llista de problemes apuntats pels ciutadans.

Badalona.

Un altre problema que no té a veure amb la seguretat per als veïns de Badalona és la gestió política i municipal, que ocupa el tercer lloc. Una paràlisi administrativa que alenteix la licitació d’obres i contractes, la falta (fins fa tres mesos) de gerent municipal, la falta de 600 treballadors municipals i les vacants en llocs de comandament claus retraten la deficitària i anquilosada administració.

Sabadell.

Fa dos mesos, mil veïns es manifestaven contra la segona taxa de residus que s’ha començat a repercutir en sis ciutats vallesanes (entre les quals, Sabadell) aquest estiu. S’hi sumen l’augment del preu de l’aigua (6,6 euros més al trimestre) anunciat a l’abril i el de l’IBI en un 15%. Més del 9% de veïns de Sabadell assenyalen els impostos com a principal problema.

Sant Boi de Llobregat.

En una ciutat on, més enllà de les línies de bus, el transport públic només compta amb la línia Llobregat-Anoia dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), els veïns assenyalen el transport públic com a principal problema (12,4%), un punt percentual per sobre de la seguretat. Durant mesos, Sant Boi va ser la localitat més afectada per les vagues de conductors d’autobús del Baix Llobregat des de mitjans del 2022.

Vilanova i La Geltrú.

El trànsit és, segons els veïns de la capital del Garraf, el seu problema més gran, al mateix nivell de la neteja. Les polítiques de mobilitat van marcar la legislatura anterior a Vilanova i la Geltrú, especialment al respecte de les mesures del govern municipal anterior, tendents a la pacificació del centre urbà. Entre d’altres, es va canviar el sentit de la circulació en una quarantena de carrers. El 2020, es va suprimir un dels dos carrils de la ronda Ibèrica, mesura que ha sigut reprovada per l’executiu actual. Fora del nucli urbà, preocupa la sinistralitat, que ha crescut aquest any un 150% a la C-31 entre Vilanova i Cubelles.

Notícies relacionades

Mollet del Vallès.

Després de la neteja i de la seguretat, el tercer problema més important per als veïns de Mollet del Vallès és la contaminació i el medi ambient. És la setena ciutat més contaminant d’Europa, segons un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).