EQUIPAMENT
BCN prova una cura pilot en un edifici malalt de Trinitat Vella
Els operaris s’hauran de cobrir tot el cos i protegir-se amb mascaretes
L’ajuntament pagarà més de 100.000 euros per un tractament experimental amb pintures i vernissos perquè absorbeixi el gas tòxic que va obligar a clausurar el Centre de Vida Comunitària.
El detonant que va portar al tancament del Centre de Vida Comunitària (CVC) de Trinitat Vella es va desencadenar per un excés de tos de dos treballadors, agreujat per picors als ulls i al coll. L’endemà van referir dificultats per respirar; fins i tot un d’ells va manifestar que se sentia marejat. Al sospitar que la indisposició s’havia originat al lloc de treball, l’edifici es va desallotjar i, al cap de cinc dies, es va clausurar. Va passar el gener del 2023, nou mesos després que l’immoble s’estrenés per allotjar-hi un servei envoltat per una arquitectura innovadora i bolcat sobretot en la població desfavorida. Acumula ja gairebé 19 mesos seguits sense ús, des que va ser diagnosticat com un edifici malalt per excés de formaldehid, un gas natural que pot resultar tòxic en grans concentracions.
Les temptatives per minimitzar la substància potencialment nociva no han fructificat fins ara. Des d’aleshores, s’ha auditat el sistema de ventilació, s’han buscat possibles deficiències que haguessin passat per alt als certificats de construcció, s’ha avaluat si els materials incomplien la normativa i s’ha sotmès la fusta de l’edifici a una cura per evaporar la màxima proporció possible de formaldehid. Cap mètode ha quallat ni ha permès desencallar la reobertura.
L’ajuntament programa un nou intent per resoldre-ho a la tardor. Caldrà sondejar si la tècnica és l’encertada abans de reobrir l’equipament, cosa que continua sense data. El consistori s’encomana a un tractament experimental que va donar indicadors esperançadors en una prova pilot posada en pràctica en una sala del centre. Ara es vol expandir a tot l’immoble. La solució consisteix a estendre capes de pintures catalítiques i vernissos capaços de purificar l’aire, amb què revestir parets i sostres de fusta i pladur perquè absorbeixin el formaldehid i en redueixin la presència.
Sense èxit garantit
L’ajuntament examina les ofertes de tres candidats que s’han presentat per aplicar el tractament. Brinden els seus serveis per imports que fluctuen entre 119.200 i 150.568,82 euros. L’èxit del remei no està garantit, segons es desprèn d’una memòria inclosa en la documentació del procés de contractació. "Els tractaments amb pintures i vernissos captadors de formaldehid reduiran la concentració de formaldehid present a l’edifici, sense poder saber en quina quantitat exactament", avisa l’estudi. En qualsevol cas, l’informe en què el consistori es basa per costejar la solució esgrimeix que les pintures que es faran servir "semblen les més prometedores".
El contracte concedeix set setmanes per executar les obres. Els operaris s’hauran de protegir amb mascaretes amb filtres contra la pols i els vapors orgànics, així com amb roba de treball que cobreixi tot el cos.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia