EN GUÀRDIA
El carrer de Finlàndia guanya a Sants
EL PERIÓDICO va acompanyar la Guàrdia Urbana en el dispositiu ‘Itineraris segurs’ el primer cap de setmana de les festes de Sants. Aquest té en compte les zones més freqüentades i lúdiques, amb els seus 11 carrers decorats, espais d’oci alternatiu i la fira d’atraccions.
"El servei està pensat per ser visibles per a tothom. Així, als bons els donem sensació de seguretat i els dolents saben que han d’anar-se’n". D’aquesta manera gràfica, l’inspector Méndez de la Guàrdia Urbana de Barcelona defineix el patrullatge que el cos va fer la matinada de diumenge, com la resta de nits de les festes de Sants, per prevenir qualsevol tipus de comportament masclista o de violència sexual que es pugui donar en espais d’oci nocturn.
Es tracta dels anomenats itineraris segurs, implantats per la Guàrdia Urbana en col·laboració amb les àrees de Seguretat, Urbanisme i Dones i Feminismes de l’Ajuntament de Barcelona. Per prevenir i, arribat el cas, actuar contra les agressions i l’assetjament sexual, els agents patrullen a la sortida dels espais d’oci, en aquest cas la festa major de Sants, seguint els trajectes més habituals cap al transport públic.
El dispositiu de Sants té en compte les zones més freqüentades i lúdiques, amb els seus 11 carrers decorats, espais d’oci alternatiu i la fira d’atraccions a la rambla de Badal, que apaga la música a les onze de la nit per minimitzar les molèsties als veïns. "La primera nit hem notat més afluència de persones al no encavalcar-se amb les festes de Gràcia", deien comandaments policials que van acompanyar les patrulles.
Patrullar el perímetre
Dissabte a la nit, dues patrulles de la Guàrdia Urbana van dur a terme de manera contínua un recorregut amb cotxe pel perímetre de la festa, amb els eixos de Creu Coberta, carretera de Sants i passeig de Sant Antoni. Els trajectes estan pensats per ser zones de desplaçament cap a diverses parades de metro i d’autobús, per la qual cosa és "el camí més natural per tornar a casa, ja sigui caminant o en transport públic o privat", explicava l’inspector Méndez. Malgrat que alguns carrers són avingudes àmplies i no hi falta llum, de matinada són molt solitàries.
Les patrulles passen de manera lenta i cridanera, perquè els ciutadans s’adonin de la seva presència i s’hi puguin acostar davant de qualsevol eventualitat. Es tracta d’un dispositiu "dinàmic" que permet actuar en cas d’emergència. Per això es mantenen en contacte amb unitats que són a l’interior dels espais de festa, tant uniformats com de paisà, i que porten a terme tasques d’inspecció dels locals nocturns. Davant un avís d’un possible cas d’agressió sexual, totes s’activen.
"A les tres de la matinada s’acaba la festa i és quan més pendents estem de la sortida cap al transport públic", explicava l’inspector, que assegurava que aquest patrullatge per la zona garanteix una reacció quasi immediata: "Molta gent se sorprèn que arribem tan ràpid". Prèviament es fa un treball de millorar la il·luminació o retallar vegetació de jardins que hi ha en el trajecte.
Punts liles mòbils
En aquest sentit, a les festes de Sants la Guàrdia Urbana ha decidit tancar els accessos a les grades del parc de l’Espanya Industrial i del pas que descendeix fins al carreró paral·lel al carrer de Premià, ja que altres anys allà s’havien registrat robatoris o baralles. Precisament, un efecte col·lateral d’aquests itineraris segurs és el descens de tota mena de delictes, no únicament els de violència sexual, a l’augmentar la "pressió policial", apunten des del cos.
Un dels punts clau per a la prevenció de violències sexuals o masclistes és la coordinació de la Guàrdia Urbana amb els punts liles. A les festes de Sants n’hi ha un de fix, situat a la plaça de Can Climent, a prop de Sants Estació, amb dues tècniques que atenen les assistents. A més, a les nits d’activitats d’oci com concerts, principalment el cap de setmana, quatre tècniques més recorren els carrers del barri per oferir informació i respondre a possibles incidents.
"És important fer-nos visibles perquè s’acostin a nosaltres i ens expliquin si han patit algun tipus d’acte discriminatori o contra la llibertat sexual", explicava Raquel González, coordinadora dels Punts Liles de Sants. Les professionals estan en permanent contacte amb la Guàrdia Urbana i amb els serveis d’emergència, així com amb els organitzadors de les festes de cada carrer.
A més, en el punt fix també s’ofereix informació, assessorament i orientació sobre els recursos contra les violències masclistes i sexuals. González remarcava que s’acosten tant dones com homes i que habitualment els plantegen dubtes, tot i que també s’han trobat amb casos de dones que els expliquen "agressions anteriors".
Notícies relacionades"Al sortir de festa fan un vincle amb altres episodis de violència sexual que haguessin pogut haver viscut –explicava González–. Se senten còmodes i ens expliquen experiències anteriors que segurament no van saber gestionar".
El carrer de Finlàndia va ser el guanyador del concurs de carrers engalanats de les festes de Sants. Els veïns de la via premiada han optat aquesta vegada per anticipar-se quatre mesos al calendari i recrear un mercat de Nadal. El segon premi va ser per al carrer de Valladolid.
- Atemptat en una zona comercial Tràgic atropellament múltiple en un mercat ambulant nadalenc d’Alemanya
- BADALONA Condemnats dos menors per la violació grupal d’una nena d’11 anys al Màgic
- Tempesta judicial a Madrid Un jutjat cita Sánchez per dir al nòvio d’Ayuso "delinqüent confés"
- L’helicòpter-radar de Trànsit imposa 816 multes en mig any
- Crònica rosa El tsunami del cine català
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Inici de les festes Fins que siguem vells
- Loteria de Nadal 2022 ¿Què has de fer si et toca la Loteria de Nadal 2022?: consells
- Buscat a tot Espanya ¿Per què el 06174 és un dels dècims més comprats per Nadal?
- Estudi d’amenaces per a Espanya El CNI adverteix d’una multiplicació dels cibercriminals