Collboni proposa revisar la legislació sobre armes blanques

L’alcalde demana un debat sobre la possessió d’objectes punxants, que cada vegada preocupen més la policia i les administracions.

Collboni proposa revisar la legislació sobre armes blanques
2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

Les festes de la Mercè 2024 tindran més controls en actes massius per detectar assistents amb navalles o altres armes blanques. Ho ha avançat el tinent d’alcaldia de seguretat, Albert Batlle, i també ho confirma l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. En declaracions a EL PERIÓDICO va més enllà i obre el debat sobre la conveniència de legislar millor la tinença d’aquests objectes, la proliferació dels quals preocupa cada vegada més a policia i administracions.

"De controls per detectar armes blanques segur que n’hi haurà més, perquè de cap manera no podem normalitzar ni acceptar que la gent surti de festa amb una navalla a la butxaca", assegura, en una entrevista amb aquest diari. Remarca que l’Executiu barceloní pretén "donar missatges molt clars" sobre aquesta tendència. La Guàrdia Urbana incrementarà l’ús de pales detectores en grans aglomeracions i els Mossos d’Esquadra van llançar el pla Daga l’any passat, però tot i així quatre de cada deu morts violentes a Catalunya s’han comès amb armes blanques aquest 2024.

Vetos a Europa

En paral·lel a la pressió policial, Collboni proposa repensar la legislació actual, a l’abric de les reformes jurídiques en diversos països europeus. Alemanya estudia actualment com pot prohibir portar en llocs públics qualsevol ganivet amb una fulla de més de sis centímetres i el Regne Unit va vetar a principis d’any les armes de tall llis i punxegudes de més de 20 centímetres, sense aconseguir el fruit esperat. "S’ha d’obrir un debat sobre la tinença d’armes blanques, què significa tenir una arma blanca", apunta l’alcalde barceloní.

"No tenim competència en aquesta matèria, però més endavant plantejarem on correspongui si això ha de tenir alguna mena de regulació des del punt de vista de prohibir-ho o incrementar-ne la sanció, sobretot en sales de festa o grans concentracions", avança. "Ho hem de tallar d’arrel, perquè ja hem vist que en altres ciutats s’ha normalitzat i a Barcelona no ho permetrem", respon.

Notícies relacionades

D’altra banda, el màxim responsable de la capital catalana desgrana la nova estratègia municipal de multiinspeccions. L’Ajuntament de Barcelona brega amb un dèficit històric d’inspectors propis per poder revisar els milers de negocis que operen, obren, tanquen i es traspassen a la ciutat. Per això, aquest mandat prova una fórmula diferent que permet reclutar personal d’altres administracions i que mira de conciliar d’una manera millor el dinamisme econòmic amb la dissuasió del frau.

"A més d’incrementar els nostres recursos humans, hem reforçat la inspecció per la via de fer-la més eficient i hem aconseguit sumar-hi la Generalitat i l’Estat", sintetitza Collboni. El modus operandi és ara fer "una revisió total a una activitat empresarial des de tots els punts de vista": drets laborals, seguretat, sanitat, taxes i impostos.