Memòria

Gràcia reanomena tres carrers per honrar dones clau

Gràcia reanomena tres carrers  per honrar  dones clau

MANU MITRU

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tres carrers del districte de Gràcia que durant dècades van ser coneguts com de Santa Àgata, de Santa Magdalena i de Santa Rosa ja llueixen els seus nous noms d’Àgata Badia Puig-rodon, Magdalena E. Blanc i Rosa Puig-rodon Pla, tres dones que van tenir un paper clau en la urbanització del barri a principis del segle XX. El canvi de nomenclatura, que s’ha portat a terme a petició de la Taula de la Memòria del districte, s’ha materialitzat després d’haver generat certa polèmica entre part del veïnat i un col·lectiu d’advocats cristians que van exigir a l’ajuntament que no portés a terme la modificació. La regidora del districte, Laia Bonet, ho reivindica com una manera de "recuperar la memòria" d’aquestes dones i del seu llegat al barri.

Noms emmascarats

Les tres dones que donen ara nom als carrers –Àgata, Magdalena i Rosa, viuda, mare i sogra d’Antoni Trilla– van formar part de la família que va urbanitzar el barri a principis del segle XX al voltant de Can Trilla. En el seu moment, la voluntat ja era dedicar el nom a aquestes tres dones, però es va decidir emmascarar-los sota la nomenclatura de santes.

Notícies relacionades

Per això, la regidora de Feminismes, Igualtat i Memòria Democràtica, Raquel Gil, reivindica el canvi com una manera de "recollir la memòria" d’aquestes veïnes, que van ser "invisibilitzades". "Que les dones haguessin de convertir-se en santes per tenir un carrer explica part de la història. Ara decidim que aquestes tenen noms i cognoms, i que són independents de les seves creences religioses", va destacar Gil en la presentació de les plaques, la setmana passada.

El canvi de nom va sorgir de la Comissió del Nomenclàtor de Gràcia durant el mandat anterior i va ser aprovat tant pel ple del districte com per la Ponència del Nomenclàtor de la ciutat al gener.