Mireia González: "Assumir aquest llegat és un repte majúscul però apassionant"

La fins ara tinenta d’alcaldia d’Educació a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet assumeix el repte de substituir al capdavant del consistori Núria Parlon, una referència del municipalisme català. Els que la coneixen la defineixen com a pròxima, reivindicativa i independent.

Mireia González: "Assumir aquest llegat és un repte majúscul però apassionant"
4
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Mireia González (Santa Coloma de Gramenet, 1987) va saber que es convertiria en alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet fa unes setmanes. La incerta formació del Govern de la Generalitat, xou puigdemontista pel mig, havia obligat la ja exalcaldessa i nova consellera d’Interior Núria Parlon (PSC) a extremar la seva ja habitual discreció entorn de la seva successió en el càrrec colomenc. Un fet va marcar un punt d’inflexió: el mateix Illa va beneir González a principis de juliol com a primera secretària de la federació del PSC al Barcelonès Nord.

La fins ara tinenta d’alcaldia d’Educació i Infància ja és la màxima responsable de Santa Coloma. ¿El seu gran repte? Passar de l’anonimat polític a assumir la responsabilitat d’heretar l’imponent llegat de Parlon, que ha escalat des de l’alcaldia a figura de referència del municipalisme català amb tres incontestables majories absolutes socialistes en el seu historial. "Assumir el llegat de la Núria és un repte majúscul però apassionant", explica González a EL PERIÓDICO. D’una banda, "molt complex perquè les baixes de la Núria i l’Esteve [Serrano, fins ara mà dreta de Parlon a Santa Coloma] són molt sensibles", continua la regidora. De l’altra, "molt fàcil en el sentit que a la ciutat moltes coses ja funcionen", assumeix González, que assegura que els seus fills, un d’ells d’11 mesos, la fan sentir actualment en el moment més creatiu de la seva vida.

Tercera dona

Malgrat la incògnita sobre el nom, si alguna cosa tenien clar els més pròxims de Parlon és que, pel seu marcat perfil feminista, no cediria el testimoni de l’alcaldia de Santa Coloma a un home. "Tots sabíem que seria una dona; s’havia de veure qui", assumeixen dos responsables socialistes que han treballat durant anys amb l’ara consellera d’Interior. L’escollida per salvaguardar el bastió socialista al nord de Barcelona és Mireia González (PSC), de 37 anys, tercera dona –després de Manuela de Madre (PSC) i Parlon– que empunya el bastó de comandament de Santa Coloma i primera que trenca l’alternança dona-home des de les primeres alcaldies democràtiques del capellà roig Lluís Hernández (PSUC).

González va començar a assumir responsabilitats municipals a Santa Coloma el 2015 i sempre s’ha dedicat als àmbits d’Educació i Infància i Joventut, amb competències en els seus dos primers mandats en Igualtat i Esports. Els que la coneixen per haver treballat amb ella durant els últims anys la defineixen com una política "compromesa, accessible, pròxima i preocupada" per les casuístiques educatives de Santa Coloma. La Defensora de la Ciutadania colomenca, Pepa González, pròxima a moviments socials a l’esquerra del PSC i habitualment crítica amb l’acció de l’executiu local, defineix el seu perfil polític amb una anècdota. "Quan vaig sortir elegida com a Defensora, la Mireia va ser una de les poques regidores del Govern municipal que es va acostar a felicitar-me personalment. Em va dir que estava molt contenta que fos jo. Dins del PSC, al meu parer ella és una figura bastant independent i amb criteri, coherència i capacitat de decisió pròpia més enllà de les sigles", apunta la síndica.

Una altra veu autoritzada per analitzar el perfil de González és la de Diego Arroyo (PSC), que va ser tinent d’alcaldia d’Educació durant el primer mandat de González com a regidora d’aquest àmbit, del 2015 al 2019, i actualment comissionat de Memòria Històrica del consistori colomenc. Arroyo destaca els orígens de González a la Fundació Educere, una entitat juvenil de projectes socioeducatius, i la implicació de la nova alcaldessa en iniciatives locals de pes educatiu, com l’ampliació de la xarxa d’escoles bressol i la seva posterior municipalització a través de l’empresa pública BressolGramenet –que presideix la mateixa González–, així com la gestió política de les reclamacions econòmiques a la Generalitat que Santa Coloma i una altra vintena d’ajuntaments van guanyar als tribunals. Malgrat que el gruix de competències en Educació correspon a la Generalitat i les dels consistoris són limitades, Santa Coloma ha sigut pionera en una municipalització d’escoles bressol que a altres grans municipis se’ls està entravessant des de fa anys.

Horitzó polític

Consultada per aquest diari sobre el seu horitzó polític, González té clar que la ciutat ha de seguir l’estela entorn de la seguretat que ha liderat Parlon els últims anys. "Hem de parlar de seguretat pública com un dret més de la ciutadania. ¿Seguretat és només policia? És clar que no: també és civisme o convivència en l’espai públic", afirma la regidora. No obstant, la nova alcaldessa avança que mirarà de marcar perfil propi sobre els seus àmbits de competència habituals, sense revelar encara cap projecte concret. "Posarem l’accent en els temes que jo he portat sempre: educació i infància", rubrica González.

Notícies relacionades

Parlon s’acomiada de Santa Coloma: «Seguiré de veïna»

El bastó de comandament de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet va canviar ahir de mans quan Núria Parlon (PSC), nova consellera d’Interior, va cedir en un emotiu ple el testimoni a Mireia González (PSC). La ja exalcaldessa va assegurar que la seva marxa no era «un adeu», ja que seguirà sent «veïna de Santa Coloma».