LA GRAN CITA NÀUTICA

Felip VI invoca l’esperit olímpic

El president ressalta la «unió institucional» que ha suposat organitzar l’esdeveniment

El monarca espanyol presideix l’acte institucional de benvinguda a la Copa Amèrica en una jornada que suposa la tornada a la normalitat institucional a Catalunya. «És un lloc i un entorn que tan bons records té per a mi i tots els olímpics de la generació del 92», afirma el Rei sobre el Nou Port Olímpic.  

El rey Felipe y el presidente de la generallitat, Salvador Illa, posan durante la institucional bienvenida a los organizadores y participantes de la Louis Vuitton 37ª Copa del América de Vela este jueves, en Barcelona

El rey Felipe y el presidente de la generallitat, Salvador Illa, posan durante la institucional bienvenida a los organizadores y participantes de la Louis Vuitton 37ª Copa del América de Vela este jueves, en Barcelona

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tot i que Felip VI sol disfrutar de la vela, la seva gran passió, a Mallorca, on competeix a la Copa del Rei cada estiu des que tenia 16 anys, aquesta vegada la cita amb el seu esport favorit –també ho és el del seu pare, l’emèrit, i les seves germanes, Cristina i Elena, tot i que no tant el de les seves filles– la va tenir a Barcelona, que fins a finals d’octubre acull l’esdeveniment esportiu nàutic i tecnològic més gran, la 37a edició de la Copa Amèrica Louis Vuitton.

El Rei va arribar ahir a la capital catalana, coincidint amb el començament de les fases classificatòries de la competició, per presidir l’acte de benvinguda de la cita i conèixer de primera mà les noves instal·lacions del remodelat Port Olímpic, que el mes passat va estrenar miradors i un espai gastronòmic. Fora de l’agenda oficial, Felip VI va visitar al migdia les instal·lacions i el camp de regates, i va demanar seguir la competició a bord d’un VIP Hydrogen Powered Chase (un prototip de vaixell sostenible que el va meravellar), i ho va fer amb un uniforme casual amb el polo i la gorra oficial de la competició, texans i calçat esportiu. Després es va canviar de roba per continuar amb els actes de l’agenda vespertina.

El monarca va arribar puntual, a les 19.45 hores, al Moll del Gregal. Va ser l’ocasió perfecta per presenciar la tornada a la normalitat institucional a Catalunya, i la primera vegada en què vam veure el nou president, Salvador Illa, rebre i saludar el monarca espanyol (tots dos, per cert, a joc, amb americanes blaves i camisa blanca desbotonada i sense corbata; molt de l’estil mariner). Des de Puigdemont, tots els presidents de la Generalitat, Quim Torra i Pere Aragonès, o plantaven Felip VI en els seus actes a Catalunya o bé renunciaven a participar en la salutació inicial per incorporar-s’hi. El mateix passava amb l’exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Aquesta vegada, en canvi, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, també va acompanyar Felip VI en la seva visita, a la qual es van unir més autoritats, com el ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu; el conseller d’Esports, Bernardo Álvarez, i el delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto.

Una hora després, el Rei i el president van arribar junts i molt somrients a les Drassanes, un dels símbols de la vocació marinera d’aquesta ciutat. Aplaudiments i un contingut "¡visca el Rei!" que va donar peu a l’inici de l’acte oficial de benvinguda de la competició. En el seu discurs trilingüe (català, castellà i anglès), el Rei va tenir paraules d’elogi per al Nou Port Olímpic: "És un lloc i un entorn que tan bons records té per a mi i tots els olímpics de la generació del 92, especialment els espanyols i particularment els regatistes".

Nova etapa

Notícies relacionades

"Ara Barcelona acull l’esdeveniment esportiu més important des d’aquells Jocs Olímpics, i la ciutat torna a impregnar-se de valors i d’aquest esperit que van fer la volta al món –va reivindicar el monarca–. És un triomf per a Barcelona, per a Catalunya i per a tot el país". Felip VI va celebrar que "Barcelona, Catalunya i Espanya tornin a mirar cap al mar amb aquesta edició de la Copa Amèrica, oberta a tot el món i que consolida un dels esports en els quals el nostre país és també líder".

El president Illa va assegurar que la cita adquireix una "especial rellevància" en la nova etapa que s’obre a Catalunya sota la governança del PSC perquè "marca el rumb per continuar prosperant" i implica una "unió institucional: l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat i el Govern d’Espanya tenim el deure de sumar esforços en benefici del país", va proclamar.