Un tancament històric

Nostàlgics de Can Jorba

 «Recordo les rebaixes. Tothom esperava que obrís per entrar el primer»

Clients de l’emblemàtic edifici d’El Corte Inglés del Portal de l’Àngel, que obrirà una nova etapa aquest diumenge després de gairebé 100 anys dedicats al comerç, recorden amb certa pena el Nadal i les rebaixes viscudes aquí. «Estem perdent la identitat de Barcelona», assegura un d’ells. 

Nostàlgics de Can Jorba
4
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La sucursal d’El Corte Inglés al Portal de l’Àngel de Barcelona ja té les hores comptades. Demà serà l’últim dia que la firma obrirà al públic l’històric edifici que va ser ideat per l’arquitecte Arnald Calvet. Aquests grans magatzems tenen gairebé un segle d’arrelament al centre de la ciutat i ara el seu tancament genera una gran nostàlgia entre la clientela.

Josep Salvà. | , /

L’emblemàtic edifici, que va guanyar un concurs municipal d’arquitectura, el va fer construir i el va inaugurar el 1926 la família Jorba, que llavors ja comptava amb unes galeries comercials a la seva Manresa natal i també a Brussel·les. Can Jorba, nom amb què es coneixia l’establiment, es va convertir en pocs anys en els grans magatzems de referència a Barcelona en competència amb El Siglo, que estava situat a la Rambla. Va ser també el primer comerç de tot Espanya que tenia escales mecàniques.

Carme Munné i Antonio Rodríguez. | M /

Els magatzems van estar en funcionament fins a 1963, quan la família va vendre l’edifici a Galerías Preciados i es va reinaugurar com a Jorba Preciados. El 1995 va passar a mans d’El Corte Inglés i des d’aleshores ha funcionat com a sucursal de la seu central de plaça de Catalunya, amb especialització en productes esportius de les principals marques. Fa dos anys, la propietat va vendre l’immoble a la joint venture formada per Redevco i Ares, que té intenció de convertir les plantes superiors en oficines i destinar les inferiors al comerç.

Josep Flaqué. | ZOWY VOETEN /

Malgrat que la tercera etapa ha durat uns 30 anys, molts veïns encara recorden amb enyorança els magatzems Jorba. Per exemple Josep Flaqué, de 77 anys, se’n recorda de "quan era petit" perquè "passava per aquí i regalaven globus". Creu que Can Jorba era "una institució a Barcelona" que va perdre caixet amb la compra de Preciados "perquè venien de Madrid". Malgrat això, està d’acord amb els nous usos que es pretén donar en el futur a la galeria.

La Mercè Pla, de 56 anys, és una altra veïna que mostra tristesa pel tancament de la gran superfície comercial: "Fa pena, perquè tota la vida he vist uns grans magatzems aquí". A més, rememora els anys en què "tothom esperava que obrís per entrar-hi els primers quan començaven les rebaixes". És clienta habitual d’El Corte Inglés i diu que sempre ha comprat els regals relacionats amb l’esport a l’edifici del Portal de l’Àngel.

El record dels grans magatzems Jorba és una constant entre els veïns de més edat de la ciutat. És el cas del Joan García, que "el deixaria tal com està" i que lamenta el cessament d’activitat: "Em fa pena que es tanquin els grans magatzems". També la Carme Munné, de 69 anys, en lamenta la pèrdua: "Sempre que ens acostàvem al Portal de l’Àngel acabàvem comprant-hi alguna cosa". Ve de Molins de Rei amb el seu marit, l’Antonio Rodríguez, de 71 anys. Ell va treballar durant més de 40 anys a Barcelona i recorda haver viscut els tres canvis de propietat de l’edifici. Tampoc s’oblida d’una de les icones de les festes de Nadal: "Venia habitualment per aquí i recordo el gran arbre que posaven per Nadal aquí al costat".

L’arbre de Nadal

També recorda l’avet l’Ángel Roma, veí de 47 anys. A la porta dels grans magatzems, després d’una última visita, diu que sent "pena" per la desaparició d’aquesta tradició. El Josep Salvà té 58 anys i és un altre dels veïns que recorden amb carinyo l’"arbre immens que es posava aquí al desembre". Viu a Gràcia, però és un habitual del centre de Barcelona. Creu que el final de l’activitat d’El Corte Inglés al Portal de l’Àngel respon a la tendència de "despersonalització" del barri i la ciutat. En aquest sentit, Javier Geijo, de 55 anys, apunta que l’afligeix més el tancament de comerços barcelonins centenaris, que no formen part de grans firmes. No obstant, l’inquieta la nova etapa perquè es tracta d’aquest immoble en si: "L’edifici és emblemàtic per tota la història que té".

L’Antonio Alfonso Sánchez, de 60 anys, té una visió similar: "Estem perdent la identitat de Barcelona i de la majoria de ciutats, i el tancament d’El Corte Inglés segueix la mateixa línia". Per això creu que reinventar molt l’edifici seria "un error", perquè "sempre han sigut unes galeries comercials", activitat que considera que "hauria de continuar". Fins i tot veu cert "menyspreu envers la clientela" la mera possibilitat d’un canvi en els usos.

"Queda amagat"

El tancament tampoc el Joan García, veí de 75 anys, que lloa els antics magatzems Jorba i la seva trajectòria: "No em sembla bé que es tanqui això", sentencia. La Montserrat Gutiérrez, de 79 anys, se’n desmarca i reconeix que fa temps que no compra res a l’establiment. Considera que "queda molt amagat" i que, malgrat estar en ple centre, és menys atractiu que altres sucursals de la mateixa marca.

Notícies relacionades

El Luis Antonio Amorós té 51 anys i recorda les tardes de passeig pel centre amb els seus pares, que acabaven amb la visita als antics magatzems Jorba Preciados. Ja sota el nom d’El Corte Inglés, opina que ha sigut una "botiga de referència en l’àmbit de l’esport", però creu que l’auge de les compres online compensarà que baixi la persiana. "No pateixes tant pel tancament d’aquesta mena de botigues", afegeix.

Pel que fa a la nova etapa que encara l’edifici, de moment se sap que la previsió dels nous propietaris és que les plantes inferiors també acullin botigues, mentre que les superiors es destinaran a oficines. Es realitzarien els treballs necessaris per convertir aquest actiu en sostenible.