Petició de més presència policial

Famílies gitanes demanen seguretat en un punt calent del Gornal

Dos robatoris en el transbordament entre les estacions de Rodalies i els Ferrocarrils, molt freqüentat a l’estiu pels turistes, han posat en alerta els veïns del barri, que no van dubtar a enfrontar-se als atracadors.

Famílies gitanes demanen seguretat en un punt calent del Gornal
3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

El transport públic i les zones d’intercanvi són des de ja fa uns quants anys punts calents per als carteristes. Les estacions més cèntriques, que serveixin d’enllaç per a altres transports públics i que siguin freqüentades per centenars de turistes diàriament, solen ser un caramel per a aquest tipus de delinqüència, tal com reflecteixen estudis recents de l’Institut Metròpoli. Aquesta última setmana, dos grups de carteristes diferents s’han aventurat a provar sort al barri del Gornal de l’Hospitalet de Llobregat.

L’escenari triat pels lladres ha sigut el transbordament entre l’estació de Bellvitge-Gornal de Rodalies i la de Gornal dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Un tram que amb prou feines té uns 50 metres que s’ha de fer per l’exterior, per una placeta emmarcada entre l’avinguda Vilanova i l’avinguda de Carmen Amaya de l’Hospitalet.

Els residents es planten

Poc han trigat a saltar les alarmes entre els veïns de la zona després que, aquesta mateixa setmana, s’hagin produït dos intents de robatoris en dos dies consecutius i protagonitzats, segons diversos testimonis veïnals consultats per EL PERIÓDICO, per dos grups de delinqüents diferents. Són intents perquè els mateixos residents de la zona assenyalen que es van enfrontar als atracadors i van frustrar la consumació dels robatoris.

De fet, famílies gitanes del barri del Gornal han parlat amb aquest diari per reclamar més presència policial a la zona que ajudi a dissuadir possibles futurs delinqüents d’actuar. Durant l’estiu, aquests veïns solen passar la tarda a la mateixa plaça on s’han comès els atracaments.

"L’ideal seria que posin un cotxe policial aquí [a la plaça], ni que sigui a la tarda. Que almenys de tant en tant vagi passant un cotxe patrulla perquè aquesta gent [els grups d’atracadors] el vegin i ja s’ho pensin", manifesta a aquest diari un veí –que demana anonimat– des de la mateixa plaça i que assevera que va ser present en les dues situacions.

Sense que el Gornal sigui un barri que es caracteritzi per protagonitzar successos en els titulars, fa un parell d’anys ja hi va haver concentracions de veïns que reclamaven més seguretat després d’una sèrie d’atracaments a persones grans. El que és nou és aquest tipus de robatoris a la caça del turista despistat.

Durant l’any, el més habitual és que aquest transbordament i els voltants dels dos serveis de transport públic siguin freqüentats pels veïns del barri i treballadors de la zona, però durant els mesos de l’estiu s’hi afegeix un nou actor: els visitants que fan ús de les platges del Baix Llobregat i el Garraf. Així, durant els mesos de juliol i agost sí que és freqüent veure com, quan es fa fosc, són moltes les persones que surten de l’estació de Rodalies direcció a la d’FGC carregades amb para-sols, tovalloles i cadires de platja.

Al costat de l’ascensor

Diferents integrants del col·lectiu gitano del barri i altres veïns expliquen que, dimarts passat 27 d’agost, un grup de "quatre o cinc" persones, ja entrada la tarda, es van col·locar al costat de l’ascensor que dona al carrer de l’estació de Bellvitge-Gornal i que quan dos turistes van sortir van aprofitar per atracar-los. "Però és que no es conformen només amb robar, sinó que els peguen", asseveren altres veïns que prefereixen mantenir-se en l’anonimat.

Notícies relacionades

"Quan van sortir de l’ascensor, els van agafar i els van tirar a la carretera i els van treure un rellotge, la cartera i el mòbil", afegeixen els mateixos veïns, que expliquen també com, al ser testimonis de l’atac, tot el barri es va llançar contra els atracadors i que van aconseguir recuperar els objectes que havien sostret als turistes.

Dimecres passat, expliquen diferents fonts veïnals, els fets van ser semblants, tot i que el grup d’atracadors era diferent i sense aparent vinculació amb el primer. "Els van treure els diners, 150 euros, però hi vam anar i vam donar els diners als quals els havien robat", comenten els veïns, que apunten també que van retenir els lladres fins que van arribar els Mossos d’Esquadra.