Trasllat per obres

Les atraccions de les festes de Sants esgoten els seus nous veïns

«No puc més. Només em deixen dormir quatre hores», lamenta una jove

La nova ubicació de la fira a la rambla de Badal i la rambla del Brasil causa malestar pel soroll que genera, tot i que és definitiva i l’única opció viable després de la reforma de Sants Estació.

Les atraccions de les festes de Sants esgoten els seus nous veïns
3
Es llegeix en minuts
ALBA ZAPLANA

La reubicació de la fira d’atraccions de la festa major de Sants 2024 a la rambla de Badal i la rambla del Brasil de Barcelona ha generat malestar entre alguns veïns, a causa del soroll que genera just davant de casa seva. Alguns firaires –i pocs residents de la zona– defensen aquesta nova localització per atraure un públic més familiar en comparació amb l’anterior. La fira històricament estava situada als voltants de l’estació de Sants, que inicia una gran reforma de l’entorn. En aquest emplaçament gairebé no hi havia vivendes a prop, però a causa de les obres en curs, la fira ha hagut de traslladar-se a l’únic lloc disponible per allotjar-la als voltants. El canvi d’ubicació, malgrat ser polèmic, serà definitiu.

Adaptació al canvi

Marcos Orus, president del Gremi de Firaires de Barcelona, va explicar a EL PERIÓDICO com els treballadors de la fira de Sants s’estan adaptant a un canvi que "ha sigut forçat". Orus, que regenta l’atracció Tokito Guay, comenta que el primer dia tenien "por" de com respondria el públic general, però ara els està anant "bastant bé" i no estan "descontents". La nova ubicació, sosté, atrau més famílies perquè es veu "menys delinqüència" a la zona i l’afluència és més diürna.

No obstant, l’acollida entre els veïns no ha sigut gens òptima: "Hi ha hagut queixes per algunes atraccions, tot i que intentem resoldre qualsevol incidència", explica el president dels firaires. Per mirar d’evitar conflictes, els firaires paren la música ambiental a les 23.00 hores, la qual segons Orus "mai supera els 90 decibels [dB]". D’altra banda, apunta que l’horari d’obertura de les atraccions acaba a les dues de la matinada entre setmana, i només els divendres i dissabte s’allarga fins a les tres. Tot i que podrien, "gairebé cap dia" han arribat a obrir fins tan tard per no contribuir més al malestar veïnal.

L’esforç dels treballadors per facilitar la convivència entre la fira i els veïns no ha evitat que hi hagi hagut reclamacions. El districte de Sants ha rebut tres instàncies –"totes arreglades", segons Marcos–, pel Bingo, un generador i l’atracció més polèmica de totes, "La Uve" o "V". Sobre aquesta última, Orus assumeix que "és la que pot causar més molèsties", però recalca que han "de posar atraccions per a tots els públics".

Els veïns de la rambla de Badal que viuen just davant de "La Uve" no comparteixen la visió del president. Estan farts del soroll que genera l’atracció. El seu recorregut vertiginós, que s’assembla a la forma de la lletra –d’aquí ve el nom– i l’alta velocitat a què dispara els valents que s’atreveixen a pujar-hi, a més d’ocasionar terrabastall al passar pels raïls, també provoca crits constants que molt probablement superen els 90 dB.

Notícies relacionades

Per a Laura de Jesús (27), amb una finestra exterior que dona davant de la V, la situació és "horrible": "No puc més. M’aixeco a les quatre del matí i només em deixen dormir quatre hores. A mitjanit continuen fent soroll. Si segueix així, escriuré una carta de queixa", comenta la jove.

José Luis Ortega (53), veí i president de l’escala, tampoc porta massa bé la reubicació de l’activitat. La calor i la xafogor estiuenques l’obliguen a obrir les finestres de casa ja que no té aire condicionat. Inevitablement, el soroll procedent de l’atracció ho envaeix tot. "Els d’aquesta zona som els més mal tractats de tota la rambla", es queixa Ortega per l’infortuni de viure davant el tram més polèmic de la fira, a més de per la distracció que el seu carrer pateix en comparació amb d’altres del veïnat. Segons aquest veí, les atraccions "no aporten res al barri", ja que hi ha moltes millores per fer primer: "Si la fira es queda permanentment, em canvio de pis", afirma.