LA GRAN CITA NÀUTICA

La Guàrdia Civil té "ulls a tot arreu" durant la Copa Amèrica

El dispositiu està pensat per poder donar una resposta per terra, mar i aire

El cos destina sis embarcacions (tres vaixells d’altura i tres patrulleres), un helicòpter, un avió, drons i més de 250 agents a la seguretat de la cita. El delegat del Govern destaca l’«arquitectura policial» i la cooperació «modèlica».

La Guàrdia Civil té "ulls a tot arreu" durant la Copa Amèrica
4
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

La seguretat a la Copa Amèrica s’ha convertit en una obsessió per als organitzadors i l’Administració pública. Per això, s’ha creat un dispositiu capaç de preveure qualsevol risc i reaccionar davant possibles emergències. Per garantir que les regates se celebraran amb total tranquil·litat, si el vent ho permet, s’ha creat un centre de comandament a terra i un altre al mar, en una de les embarcacions de la Guàrdia Civil.

La Guàrdia Civil té "ulls a tot arreu" durant la Copa Amèrica /

Des del mar solquen representants de l’institut armat juntament amb Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana, a més de representants de Salvament Marítim i d’altres cossos d’emergència. Tots han destinat embarcacions a la seguretat de la competició i cada dia, durant els dos mesos de regates, surten i sortiran a realitzar dispositius de seguretat "perquè la gent es concentri exclusivament a poder disfrutar de l’espectacle de la Copa Amèrica, que és la fórmula 1 al mar", segons assenyala el delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto.

Per a la Copa Amèrica, la Guàrdia Civil ha destinat sis embarcacions (tres vaixells d’altura i tres patrulleres), un helicòpter, un avió per localitzar riscos a llarga distància, drons i més de 250 efectius de diferents unitats com ara el Grup d’Acció Ràpida (GAR) per fer front a qualsevol amenaça terrorista, Grups d’Especialistes en Desactivació d’Artefactes Explosius (Gedex), el Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques (GEAS) i efectius de les unitats marítimes, aèries i canina, entre d’altres.

El dispositiu té "ulls a tot arreu" afegeix Prieto que destaca que la cooperació al Centre de Coordinació Operativa, en el qual hi ha Guardia Civil, Policia Nacional, Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana, entre altres cossos d’emergència, és "com sempre modèlica". "És un dispositiu que està funcionant a ple rendiment, la seguretat a terra està garantida amb centenars de càmeres que fan un seguiment en temps real de tot el que s’esdevé, i es pugui actuar de forma molt ràpida", remarca Prieto. El delegat del Govern destaca que el control del mar es realitza amb les embarcacions policials.

D’aquesta forma, indica, aquesta arquitectura policial a Catalunya formada per quatre funciona bé i funcionarà encara millor, i recorda que la Copa Amèrica projecta la imatge de Barcelona com un espai "segur" i amb "una gran capacitat operativa per realitzar qualsevol tipus d’esdeveniment mundial". Per això, Prieto considera que el millor és que la "seguretat passi desapercebuda" el que, al seu criteri, garanteix l’èxit de l’organització de la competició.

Prevenció i reacció

El tinent coronel de la Guàrdia Civil Luis Carlos Guijo, cap del dispositiu marítim de la cita, assenyala que des de la patrullera Río Riaza es veuen tots els moviments marítims de la zona i es poden moure les patrulleres i les llanxes pneumàtiques per establir la seguretat. Així, es disposa d’un canal de navegació marítima davant la platja i de zones delimitades per boies, les que envolten l’espai de regates es mouen a distància de forma mecànica, per evitar riscos. Per a això s’ha establert una estreta col·laboració amb altres cossos policials i d’emergència.

De moment, els agents han hagut de fer fora embarcacions que entren en aquestes zones. Els primers que s’acosten solen ser els membres de seguretat de la Copa Amèrica, però si no fan cas actua la policia, com va passar divendres en un simulacre realitzat per membres d’intervenció de la Guàrdia Civil que van abordar un vaixell. Guijo recorda que el canal de navegació és únicament de passada i cap embarcació pot fondejar.

Les patrulleres de la Guàrdia Civil porten efectius del Grup d’Acció Ràpida i del Grup de Reserva i Seguretat que són els que actuen davant un perill important, com un atemptat o haver de tancar el port. Per a una millor mobilitat disposen de llanxes que porten a aquests grups d’intervenció.

"Depèn del tipus d’amenaça acudeix una unitat o altra, en una embarcació més gran o més ràpida, com les semirígides que assoleixen molta velocitat", assenyala el tinent coronel, que afegeix que el dispositiu de Guàrdia Civil està pensat per donar una resposta per terra, mar i aire, ja que compta amb efectius en tots costats juntament amb detectors de drons il·legals a cada vaixell.

El dispositiu de seguretat marítim està articulat tant per s’ s’ha d¡actuar en el cas d’embarcacions que fan cas omís i entren a la zona de competició o també en espais que no deuen –és el cas de caiacs que s’acosten als punts de vaixells amb espectadors–com per a amenaces més importants com un atac terrorista.

Però el dispositiu marítim no està únicament pensat per a protegir els participants. També garanteix la seguretat de la quantitat de públic que s’acosta a veure’l, el que vol ser a la platja i els que, aliens a aquest tràfec, volen disfrutar del mar o simplement realitzen la seva feina, com els vaixells mercants o de passatgers.

"S’ha preparat molt bé la gestió de l’espai marítim", explica Javier Valencia, capità marítim de Barcelona, qui destaca que davant el camp de regates es col·loquen "una sèrie d’usuaris d’aeronàutica i espectadors" que "es mouen", per això és important organitzar les zones en les quals moure’s i que no entrin en el perímetre de competició.

Notícies relacionades

Realitat diferent

A diferència de l’edició de la Copa Amèrica celebrada a València, la de Barcelona es disputa molt a prop de la costa, amb la qual cosa hi ha "molts usuaris a la platja" i persones disfrutant d’activitats nàutiques. "Això ha fet que sigui més complicat la gestió d’espai marítim", destaca el capità. Les embarcacions policials i d’emergència han d’actuar davant incidents, tant al mar, com trobar-se una tortuga gran en el camp de regates, com altres als vaixells ja sigui incendis, caigudes a l’aigua o actuacions mèdiques.