Hegemonia del Luna Rossa en la Louis Vuitton Cup

Els italians encapçalen la classificació de la primera volta de les ‘round robin’, en la qual tots els equips s’han enfrontat entre ells.

Hegemonia del Luna Rossa en la Louis Vuitton Cup
2
Es llegeix en minuts

Equador de la Louis Vuitton Cup, la competició de la qual sortirà l’equip de la Copa Amèrica de vela que s’enfrontarà al defensor del títol, el neozelandès Emirates Team New Zealand, a partir del 12 d’octubre a la final. Quinze regates després, celebrades en quatre dies, es manté l’hegemonia italiana, seguits de prop pels britànics. Les lluites davant les platges de Barcelona d’ahir no van aconseguir treure del fons de la classificació els suïssos.

Dues de les quatre regates del dia no van servir perquè un dels contrincants era l’Emirates Team New Zealand. Els kiwis, organitzadors d’aquesta edició com a guanyadors de l’última, van optar per participar tant en la preliminar (que van guanyar) com ara en la doble round robin de la Louis Vuitton Cup. Però els seus punts no sumen ni resten, ni a ells ni als altres cinc equips, ja que tenen la presència a la final aesegurada per ser els defensors del títol.

No obstant, es pot remarcar que en totes dues van vèncer. La primera contra els poc afortunats suïssos de l’Alinghi Red Bull Racing, que van ser desqualificats per no sortir a temps, amb la qual cosa ni tan sols es van acabar els sis trams. I l’última del dia contra l’American Magic, amb una mica més d’emoció, però que va finalitzar amb triomf kiwi.

Però més enllà de la participació de l’Emirates Team New Zealand, la batalla entre els aspirants va deixar la taula classificatòria en el mateix ordre que dissabte, amb hegemonia del Luna Rossa Prada Pirelli (quatre punts), seguit per l’Ineos Britannia (tres), el NYYC American Magic (dos), l’Orient Express Racing Team (un) i l’Alinghi Red Bull Racing (zero).

Cert és que ara mateix encara poden passar moltes coses, però durant la primera volta de les round robin s’ha constatat que italians i britànics, amb permís dels nord-americans, pugnen per quedar primers en aquesta fase. Això els dona dret, una vegada eliminat automàticament l’equip amb menys punts, a elegir quin dels altres tres s’enfronta amb ells a la semifinal, que arrenca el 14 de setembre. L’altra parella queda automàticament fixada.

Un eliminat

Notícies relacionades

Queden encara 15 regates més, previstes per a dimarts i dimecres i el cap de setmana. Els altres dies (dilluns, dijous i divendres) es deixen com a reserva per si la meteorologia fes alguna mala passada i s’hagués de posposar alguna carrera. Si tot va segons el previst, en una setmana caurà eliminat un equip, que de moment seria el suís, tot i que el francès tampoc gaudeix de bona salut. Al tornar ahir a terra, el timoner gal Quentin Delapierre va valorar la seva situació: "Estem cometent molts errors per la nostra inexperiència amb el vaixell, però ho hem d’afrontar".

Els francesos van perdre en el duel contra sir Ben Ainslie, si bé els britànics es van emportar dues penalitzacions (cosa que obliga el vaixell a deixar al rival 75 metres d’avantatge). No van saber aprofitar l’ocasió i, a poc a poc, l’Ineos Britannia va anar sumant segons fins a la victòria. En l’altra regata amb interès classificatori, entre suïssos i italians, els helvètics només van resistir un tram perquè la bala platejada del Luna Rossa Prada Pirelli no els va donar treva.