CINE

Alfombra vermella amb veïns de Torre Baró a la preestrena d’‘El 47’

El ministre de Cultura i l’alcalde Collboni assisteixen a la ‘première’ al cine Aribau d’aquesta pel·lícula que narra la gesta del grup de residents que van segrestar un autobús als anys 70.

Alfombra vermella amb veïns de Torre Baró a la preestrena d’‘El 47’
1
Es llegeix en minuts
Alba Zaplana

Expectació màxima per veure, finalment, el resultat d’un rodatge d’altura, el dels pendents del barri de Torre Baró, allà on comença o acaba la ciutat, segons es miri. I alfombra vermella per a molts veïns del barri, fills i nets que coneixen bé la història d’un heroi "de poques paraules", Manuel Vital –encarnat per un excel·lent Eduard Fernández– que un dia, en els foscos anys del tardofranquisme, fart que la gent del barri, immigrants arribats d’Andalusia i Extremadura majoritàriament, s’enfilés a les altures, va decidir segrestar un autobús, el 47, anar cap amunt "i que sigui el que Déu vulgui", per exigir transport públic per al barri.

Notícies relacionades

El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, el mateix que aplaudia a Venècia Pedro Almodóvar aquesta mateixa setmana, va ser present ahir a la nit en la preestrena que va tenir lloc al cine Aribau. També l’alcalde Jaume Collboni i la seva predecessora en el càrrec, Ada Colau, van voler acompanyar els veïns, emocionats, i el director, Marcel Barrena, que va admetre que ell no coneixia Torre Baró fins que va començar amb aquest projecte, però el va atrapar aquesta història "de justícia poètica" que aprofita la reivindicació del bus per parlar d’aquells anys de lluita popular anterior a l’arribada dels ajuntaments democràtics.

El risc de pluja va portar l’organització a traslladar l’esdeveniment al cine Aribau en lloc de l’espai esportiu del Campillo de la Verge, a Torre Baró, on inicialment estava previst que es fes. L’acte va comptar amb la presentació d’Andreu Buenafuente. I junt amb el director va ser-hi tot l’equip artístic, amb Eduard Fernández al capdavant, que interpreta el carismàtic protagonista –"un dels millors records va ser el de poder portar un autobús com aquells antics, amb la palanca del canvi de marxes amb la bola", feia broma hores abans a Catalunya Ràdio–, Clara Segura, Carlos Cuevas i David Verdaguer, entre d’altres, com la cantant Valeria Castro, autora del tema principal de la pel·lícula, El borde del mundo. Molt adequat per a aquell i aquest Torre Baró, des d’on es continuen reivindicant moltes millores.