Badalona

Albiol duplica la despesa en neteja amb un contracte de 600 milions

La freqüència de les rutes per arreglar la ciutat augmentarà una mitjana del 30%

Els contenidors tindran sensors per calcular els residus i decidir-ne la recollida 

L’ajuntament desencalla l’anquilosada contracta més abundant per adjudicar-la de nou a finals d’any. Seran 132 nous treballadors, 57 vehicles i sense dipòsits subterranis.

Albiol duplica la despesa en neteja amb un contracte de 600 milions
5
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +

La brutícia als carrers per contenidors desbordats o servei insuficient té les hores comptades a Badalona. Ho concep d’aquesta forma el govern Albiol a l’impulsar la licitació del nou contracte de neteja, el més abundant de l’ajuntament i que ascendirà a la barbaritat de 561 milions d’euros per als pròxims 12 anys (uns 46,7 milions a l’any).

La despesa pressupostària representa el doble que la de la contracta vigent fins ara, d’uns 270 milions (27 per any per a 10 exercicis, comptant les successives ampliacions), caducada i prorrogada des de l’any 2020 després d’entrar en vigor una dècada enrere, el 2010, quan ni tan sols existia algun dels actuals barris de la ciutat –la Mora, per exemple– i el protagonisme del cartró pels repartiments d’Amazon no havia irromput. Restant de l’import incrementat la pujada dels preus durant l’última dècada, la nova partida atén un creixement de la inversió en un 37,20% quant a personal i en un 85% en matèria de vehicles i maquinària, segons dades municipals. La ciutat veïna, Santa Coloma de Gramenet, acaba d’adjudicar el seu nou contracte de neteja per 138 milions per als pròxims vuit anys.

La intenció de l’executiu local és revolucionar durant la pròxima dècada el paradigma de l’ara deficient neteja local, segona preocupació per darrere de la seguretat al tercer municipi més poblat de Catalunya. "Volem que Badalona sigui la ciutat referent en neteja de Catalunya", explica l’alcalde, Xavier García Albiol (PP), que admet que la localitat està llastada actualment per "un problema greu de neteja a l’haver quedat el contracte totalment desfasat". Una de les primeres accions del govern d’Albiol al tornar a l’alcaldia el 2023 va ser sancionar la concessionària Foment de Construccions i Contractes (FCC) i denunciar la paràlisi de contractació en relació amb la via pública.

Després de la ratificació a càrrec del ple municipal d’avui de l’estructura de costos del nou contracte, la previsió és que el pròxim 20 de setembre s’aprovi la licitació a la Junta Local i que, si el procés segueix el seu curs, es pugui adjudicar "a finals d’any", segons assenyala Albiol. Davant d’aquest escenari, que contempla probables impugnacions de la futura adjudicació, tal com és habitual en contractacions públiques de tal dimensió, la nova contracta de neteja de Badalona entraria en vigor el gener del 2025 i aniria desenvolupant-se progressivament durant els pròxims 18 mesos, fins a estar totalment implementada.

Els plecs del nou contracte, la redacció del qual està pràcticament culminada després d’un any de feina, contemplen novetats de pes per perpetrar l’esmentada revolució en el sanejament de les vies badalonines. Una de les més perceptibles és que arran de la nova contracta s’eliminaran de la ciutat els gairebé 300 contenidors subterranis que han deixat una "mala experiència pels desbordaments o ineficiència al recollir-los", apunta el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Daniel Gracia (PP), que ha liderat tècnicament en el consistori badaloní la nova contractació. Aquests seran substituïts per contenidors de posar i treure (de 19.00 a 03.00 hores), model pel qual la ciutat apostarà sense cap presència de la sempre polèmica recollida porta a porta en l’ús domèstic, que sí que operarà en l’àmbit comercial i de la restauració.

Les clàusules contemplen també innovacions en la mateixa mecànica del servei. Per exemple, es projecta que la freqüència de les rutes de neteja augmenti una mitjana del 30%; es preveu un nou servei de neteja nocturna (inexistent fins ara); i s’estipula que es crearan 132 nous llocs de treball (en seran 550 en total) en la brigada de neteja, en la qual destacarà un nou grup d’elit d’intervenció immediata (inspirat en el Selur de Madrid) per a emergències com ara enfonsaments, suïcidis o accidents. El nou contracte disposa també l’adquisició de 57 vehicles de neteja més i 724 nous contenidors domèstics, que s’uniran als 4.238 ja existents. A més, el consistori apunta que es renovaran uns 10.000 contenidors, comptant els que es destinen a l’ús general dels veïns i els que atenen les necessitats d’hostaleria i restauració.

Incompliment del servei

L’alcalde Albiol emfatitza la importància del control més gran que el consistori vol exercir sobre la nova contracta de neteja. "Volem que, quan la gent visiti Badalona, vegi clar que la ciutat sigui molt neta, i per a això és necessari que fem un esforç per controlar el servei", considera el regidor. La licitació, de fet, preveurà un lot separat per a l’apartat de la fiscalització del contracte, en què destacarà l’ús de la tecnologia digital per controlar via geolocalització i en temps real els possibles incompliments en el servei, una fórmula nova que ja han testejat grans ciutats com Mataró.

Més enllà de l’habitual règim sancionador, el nou full de ruta de la neteja local contemplarà que l’adjudicatari d’entrada cobri el 97% de les factures, i el 3% restant quedarà a expenses de complir una sèrie de paràmetres que estiguin vinculats a l’excel·lència del servei.

Notícies relacionades

L’increment de l’eficiència és una altra de les prioritats implementades en els plecs tècnics de la contracta. Així ho remarca el tinent d’alcaldia Gràcia: "El nou contracte vol esprémer els recursos per buscar-ne la màxima eficiència". I en posa un exemple: les noves rutes de recollida de residus no seran fixes, sinó que es determinaran informàticament a partir del patró condicionat per com de plens estiguin els contenidors de la ciutat. És a dir, els contenidors portaran sensors que mesuraran el gruix dels residus i, en funció d’aquestes dades, dibuixaran les rutes. Fins i tot estacionalment: per Nadal, per exemple, podrien incrementar la seva freqüència en algunes zones de la ciutat en les quals a l’estiu podrien tenir menys predicament.

Més enllà de les innovacions, a l’Ajuntament de Badalona tampoc perden de vista l’incivisme a la ciutat. "És cert que hi ha alguns punts molt concrets on falta cultura de neteja", assumeix Albiol, que conclou: "Malgrat tot, jo soc dels que pensa que la gent, si veu que el seu carrer està ordenat, fa l’esforç de mantenir-lo així al llarg del temps".