Abby Ehler: "La competició és un dels passos més grans de la indústria nàutica"

La regatista britànica coordina la Puig Women’s America’s Cup i la Unicredit Youth America’s Cup.

Abby Ehler: "La competició és un dels passos més grans de la indústria nàutica"
2
Es llegeix en minuts
Begoña González

Aquest any és el primer que la Copa Amèrica ofereix un esdeveniment íntegrament femení. ¿Què significa per a la competició?

És un punt d’inflexió. Fins ara, la participació femenina es reduïa als esdeveniments mixtos, i les dones tendien a diluir-se i reduir-se a certs rols. Un esdeveniment exclusivament femení obrirà moltes portes i donarà moltes oportunitats. Creiem que actuarà com un efecte crida per a moltes d’altres. És una plataforma magnífica per poder mostrar el seu talent en tota la seva esplendor.

¿Quins creu vostè que han sigut els motius que han pogut deixar les dones fora d’aquest esport durant tants anys?

La nàutica és una indústria molt masculinitzada; són els homes els que prenen les decisions, seleccionen els equips i formen part d’ells. Hi havia una barrera física també, perquè és un esport dur en el qual la força era molt necessària, i això posava les dones en desavantatge. Avui veiem un canvi en la cultura social, hi ha mes integració, i això està arribant als esports. D’altra banda, la navegació ara és molt més tecnològica.

¿Per què una competició femenina en comptes d’incentivar els equips mixtos?

Crea més oportunitats i permet que hi hagi més dones en la presa de decisions i en els rols principals. Molt probablement, en equips mixtos, els rols que prendrien les dones serien més restringits, i llavors tindrien menys oportunitats de progressar.

En la Copa Amèrica, ¿ veurem més dones al comandament o només navegant?

Sens dubte, cada vegada veiem més dones en rols tècnics i de responsabilitat, i això no és més que el reflex del canvi social en el qual estem immersos. Encara queda un llarg camí, però, definitivament, hem canviat moltes coses i veurem més dones liderant.

¿Com se sent al saber que part dels seus èxits com a regatista oceànica han servit per obrir portes com aquesta?

És increïble. Em sento orgullosa i diria que aquest és un dels esdeveniments més remarcables de la meva carrera. Estem fent un gran pas endavant, diria que el més gran, fins al moment, de tots els que ha donat la indústria. Aquesta competició servirà per mostrar tot el talent hi ha i que mai hauria tingut una oportunitat si no fos per la Puig Women’s America’s Cup.

Notícies relacionades

¿Per què competeixen amb vaixells de tipus AC40?

Són una gran plataforma per poder mostrar el seu talent. Són vaixells d’alt rendiment, molt tècnics i furiosos, però al seu torn són assequibles per a joves i dones, que seran les categories que els utilitzaran. A més d’aquest tipus de vaixells, disposem de múltiples simuladors que estan permetent que els equips entrenin en ambients controlats abans de sortir a l’aigua.