"Trucar a la Urbana és inútil"

El 2023, els agents van documentar 5.365 incidents per persones en l’espai públic

«Ens hem acostumat a viure amb soroll», lamenta un resident

Les associacions de veïns del Casc Antic i del Gòtic i la Xarxa Veïnal del Raval van sol·licitar fa mesos que els agents donin prioritat a les trucades a causa del soroll, però els afectats del districte afirmen que els avisos a la policia no són efectius per sufocar les molèsties. 

"Trucar a la Urbana és inútil"
4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La mostra no és exhaustiva, però l’exemple dona compte que els límits que l’ajuntament pretén posar al soroll se superen amb freqüència allà on l’estrèpit a deshores empipa veïns de Ciutat Vella. El sonòmetre del carrer de l’Arc del Teatre, al final de la Rambla, va depassar el llindar de contaminació acústica durant bona part de la matinada de diumenge a dilluns d’aquesta setmana.

D’acord amb les dades de la xarxa municipal, el sensor situat on el sud del Raval concentra locals d’oci va registrar resultats per sobre de 55 decibels minut a minut des de les 00.30 fins a les 05.05 hores gairebé sense excepció, malgrat que aquest límit no es pot sobrepassar entre les 23.00 i les 07.00 hores. Els mesuraments van arribar a cotes de més de 70 decibels al llarg de la nit. La infracció és més greu si pot ser perquè la via està declarada zona acústica de règim especial, en què els valors límit d’immissió són d’obligat compliment.

L’informe amb què l’ajuntament justifica la redacció d’un pla de reducció contra el soroll al districte identifica el tram dels carrers de Lancaster i Arc del Teatre com un dels punts amb més queixes a la Guàrdia Urbana per soroll, sobretot de nit. També passa al voltant de la plaça de George Orwell i la plaça Reial, al Gòtic, i al passeig del Born i el seu contorn, a la Ribera. Dels 10.438 incidents per la molèstia que els agents van documentar al districte el 2023, 5.365 es van atribuir a la presència de persones en l’espai públic, 3.207 a música i altres focus de so i 1.441 a locals, que van centralitzar el 68% de les queixes, a la nit. De les 21.00 a les 07.00 hores es van produir 6.563 denúncies.

Jordi Callejo resideix a la part baixa del Raval. "És un punt negre, s’aglutinen moltes discoteques en poca distància. Ens hem acostumat a viure amb un soroll que hem normalitzat i a utilitzar taps perquè de vegades és impossible dormir. És un despropòsit", resol. Testifica que els avisos a la policia per incomoditats degudes al soroll són estèrils: "Fa 36 anys que visc al Raval i trucar a la Urbana és inútil. Prioritzen els delictes i el soroll el deixen de banda. Si truquem és pels pisos turístics que munten festes. Tot i així, cal insistir tres o quatre vegades".

Les associacions de veïns del Casc Antic, del Gòtic i la Xarxa Veïnal del Raval van sol·licitar mesos enrere al districte que els agents donin prioritat a les trucades a causa del soroll, entre altres peticions per sufocar-lo. "Aquest any he deixat de trucar-los, perquè no ho solucionen", reconeix Asun Justo, membre de l’Associació de Veïns i Veïnes del Casc Antic. "M’ha passat trucar perquè al bar de baix s’acumulaven clients, deixaven la porta oberta, se servia al carrer i no es complia el permís de terrassa, i que la policia em truqués una hora més tard i em despertés, quan la gent ja se n’havia anat", explica.

"Mentre l’ajuntament acaba de definir les mesures, algunes ja poden ser immediates, com controlar els incompliments i que la Guàrdia Urbana faci la seva feina", diu Ana Menéndez (FAVB). La federació veïnal, que recull adhesions per modificar l’ordenança de terrasses, és partidària de retirar permisos a les taules exteriors durant un any quan un local encadeni tres faltes greus.

Eva Vila (Fem Gòtic) tampoc veu efectiu reclamar la Urbana: "De 10 vegades que truques, potser en venen una. Però no és culpa seva, sinó del codi de prioritats que els posen". Opina que una campanya sostinguda de multes resultaria més pràctica. "La primera podrien pagar-la, però a la quarta o la cinquena seguida s’acabaria", pensa.

Festes al terrat

Notícies relacionades

Fernando Martínez (Fecalon) advoca per la mediació. Destaca que, arran d’un acord amb la FAVB, s’ha creat un Observatori de l’Oci per intercedir amb establiments que generin queixes. "A certs locals de restauració i oci nocturn, hi ha molts problemes amb les cues i una solució és evitar-les amb cites telemàtiques. També hem demanat més presència policial pel soroll al carrer, sobretot a l’hora del tancament", indica.

El José va néixer al sud del Raval. Continua vivint en un carrer ple de pisos turístics i expats. "Abans no es veia ningú als patis i els terrats, però ara fan festa rere festa i barbacoes . De vegades tornen a les quatre o les cinc del matí i segueixen amb la música al pis. Pots trucar a la Urbana, però la majoria de les vegades diuen que no tenen efectius", apunta.