L’escenari de les regates canvia en plena carrera

El terreny de joc de la competició de vela que se celebra en aigües de Barcelona, delimitat per boies amb control a distància, pot variar de mida i d’orientació en qualsevol moment.

Embarcación durante una de las regatas.

Embarcación durante una de las regatas.

1
Es llegeix en minuts
Glòria Ayuso
Glòria Ayuso

Periodista

Especialista en economia i sostenibilitat, economia blava, transició cap a una economia descarbonitzada.

ver +
Begoña González

Per WhatsApp i a través del canal 72 de la ràdio marítima, America’s Cup va informant als vaixells que observen la competició des de l’aigua, al voltant del camp de regates, sobre les instruccions que han de seguir. Han d’estar alerta: el terreny de joc de la Copa Amèrica de vela pot canviar de mida i ubicació en qualsevol moment.

Depèn del dia

"No és un estadi fix. Es munta cada vegada en la direcció del vent, i hi ha dies més inestables que d’altres", explica la responsable d’operacions a l’aigua, Natàlia Via-Dufresne. De manera que el camp es va movent.

Els canvis es poden produir fins i tot enmig d’una carrera. D’una banda, la direcció del vent pot modificar uns graus la seva disposició. Així mateix, la falta de vent, que és tan necessari per a la vela, significa que les regates s’allarguen, per això, en diverses ocasions, el director de regates ha pres la decisió d’escurçar el terreny de joc en mig de la disputa.

Alertar despistats

L’objectiu és que cada carrera no superi els 20 minuts per mantenir el dinamisme, de manera que durant la competició s’ha arribat a retallar el camp de 2 a 0,6 milles. La televisió mana i els regatistes han d’adaptar-se a les noves condicions, independentment de com es trobi la carrera i de si la decisió els afavoreix més o menys.

Notícies relacionades

La posició de les boies va canviant. "Anem avisant els espectadors a l’aigua a través de la ràdio i per WhatsApp", però "hi ha persones que, tot i així, no se n’adonen", revela Dufresne. En aquests casos, el personal de vigilància que circula amb llanxes motores per controlar el perímetre crida l’atenció als més despistats. En algun moment, algun vaixell fins i tot ha arribat a col·lidir amb el límit del camp.

"Són boies inflables, no són rígides, no han de fer malbé el buc. Però sí que les han arribat a tocar", destaca. La seva tasca essencial és que ningú entri dins del camp de regates, per això "també ens ajuden els efectius de la Guàrdia Civil", afegeix Dufresne, que compara aquesta missió amb la de fer que cap espontani entri al camp de futbol. Comenta, de manera molt gràfica: "Nosaltres som els que ens passem el partit mirant cap a la grada".