LA GRAN CITA NÀUTICA

Les semifinals de la competició de vela es decidiran ‘in extremis’

Luna Rossa Prada Pirelli va guanyar un dels dos punts del dia i Ineos va escurçar distàncies

La jornada final d’aquesta fase de la Louis Vuitton Cup, aquest diumenge, consagrarà el guanyador entre italians i britànics i farà tornar a casa els regatistes francesos o suïssos.

Les semifinals de la competició de vela es decidiran ‘in extremis’
3
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Semifinals encara per decidir en la Louis Vuitton Cup. Les regates d’ahir no van aclarir qui guanyarà les round robin: els italians segueixen líders però són perseguits de prop pels britànics, que han millorat molt en les últimes jornades a Barcelona. Es manté la incògnita sobre quin dels dos aspirants més mal classificats quedarà eliminat: si els suïssos o els francesos.

El Luna Rossa Prada Pirelli va guanyar ahir només un dels dos punts possibles de les regates del dia en les quals participava (contra els nord-americans i contra els seus perseguidors en la taula, els britànics contra els quals van perdre en la cinquena del dia). D’aquesta manera, l’Ineos va escurçar distàncies amb els italians (tenen cinc i sis punts, respectivament) i, en funció del que passi avui, es podria produir un empat en la part alta de la classificació.

Un pletòric sir Ben Ainslie, timoner britànic, es va mostrar molt satisfet al trepitjar terra. Va aconseguir, amb la seva tripulació, els dos punts possibles del dia: "És una qüestió tècnica, però també humana", va reflexionar.

A la part baixa, la perillosa, tant l’Alinghi Red Bull Racing com l’Orient Express Racing Team van caure en les dues regates que els enfrontaven, respectivament, a l’Ineos Britannia i a l’American Magic. Això vol dir que es queden amb els mateixos punts: dos per als suïssos i un per als francesos. Els helvètics s’enfronten avui diumenge al Luna Rossa, mentre que l’Orient Express s’enfronta a l’Ineos, dues regates molt complicades per a tots dos. No obstant, en aquesta competició, una fallada en el vaixell o un error de la tripulació pot canviar-ho tot.

La primera de les cinc regates del dia va ser una de les més emocionants, disputada entre American Magic i Lluna Rossa Prada Pirelli. Els canvis de lideratge van ser constants entre els dos equips. Hi va haver fins a una protesta nord-americana perquè els italians van passar massa a prop, que se’ls va rebutjar.

Onades en sentit contrari

El vent va acompanyar, però les onades, va replicar el timoner Francesco Bruni, anaven en el sentit contrari al vent, condició que dificultava la navegació d’aquesta mena de barcos, que necessiten la combinació perfecta de tots els elements per "volar".

L’enfrontament entre l’Ineos Britannia i l’Alinghi Red Bull Racing, el segon del dia, va començar amb 15 minuts de retard perquè els britànics van utilitzar la potestat que tenen els equips de demanar un ajornament per canviar la vela. A l’arribar al camp de regates es van adonar que podien rendir millor si en posaven una de més petita. El mateix van fer després els francesos en la següent regata.

Notícies relacionades

Amb més de 13 nusos de vent, els suïssos van guanyar la sortida, però els de sir Ben Ainslie tenen un AC75 més veloç i de seguida es van posar al capdavant. Tant el timoner britànic com els altres equips es van queixar que a l’aigua hi havia escombraries, que havien sigut arrossegades pel temporal que en les últimes hores va patir el litoral barceloní.

Va ser més o menys el que va passar en la tercera regata del dia, una de les més determinants de la Louis Vuitton Cup, entre l’American Magic i l’Orient Express Racing Team, que al final van acabar guanyant. La quarta va ser el quasi comiat dels neozelandesos, perquè és la seva penúltima regata fins a l’octubre, tot i que la carrera no puntua. Si la inestabilitat meteorològica ho permet, avui acabaran les round robin i es continuarà amb les semifinals, només amb quatre equips.