A sant adrià de besòs

A l’interior de les Tres Xemeneies

La biennal nòmada Manifesta 15 va obrir ahir les portes a BCN i 11 ciutats més de l’àrea metropolitana. Malgrat la pluja, molts van voler visitar per primera vegada l’interior de l’antiga central tèrmica.

A l’interior de les Tres Xemeneies
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Ja ho va dir l’alcalde Collboni a la presentació. "Manifesta 15, aquesta biennal itinerant, de les més importants del món, oferirà unes quantes sorpreses interessants". I ahir, malgrat que el fort xàfec no acompanyava a llançar-se a grans aventures metropolitanes, molts curiosos es van acostar fins a les emblemàtiques i desafiadores Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs (Barcelonès) per veure què diantres s’ocultava al seu interior. Un interior com de balena de Jonàs, amb la seva pell de formigó.

Instal·lació ‘The Frankenstein Tree’ al recinte. /

Parla la terra, i ella et respondrà rep els visitants. Es tracta d’una bandera gegant de Jeremy Deller que oneja sobra la sorra, a l’entrada. Una vegada dins, la mirada s’alça cap a uns cortinatges blancs que el vent gronxa a la seva sort, com una dansa. Es tracta de la instal·lació de la nord-americana Asad Raza, que ha retirat els vidres d’aquesta central tèrmica que va deixar de treure fum fa anys i que va ser salvada en referèndum pels veïns de Sant Adrià el 2008.

La Nau Turbines de las Tres Xemeneies és un altre dels emplaçaments principals de les activitats de la Manifesta i acull l’exposició Memòria de fum, que recorda el passat dels treballadors de la central. I és que en tres plantes diferents artistes s’han apropiat d’aquesta immesitat dibuixant un espai de ciència-ficció que parla d’un passat tòxic i d’un futur una mica més esperançador. Una instal·lació d’arbres cremats, The Frankenstein Tree, de Kiluanji Jia Henda, reflexiona sobre el poder de la natura per curar-se a si mateixa, fins i tot després de catàstrofes climàtiques i de guerres.

Potència transformadora

La inauguració de la Manifesta 15 es va fer a última hora de dissabte, ja entrada la nit, en aquest espai de les Tres Xemeneies i amb la presència, entre d’altres, de la consellera de Cultura, Sònia Hernández, la directora i fundadora de Manifesta, Hedwig Fijen, el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.

Notícies relacionades

En la seva intervenció, Hernández va afirmar: "Desde el Govern creiem fermament en la potència transformadora de la cultura, en la seva capacitat única de sacsejar i canviar les persones i la societat", i va instar a portar la cultura a tots els racons de Catalunya per fer-la més accessible a tots.

Així mateix, la consellera va expressar que aquesta biennal europea és una oportunitat per posar al mapa internacional les Tres Xemeneies, on previsiblement s’instal·larà el futur pol de l’audiovisual i digital de Catalunya. "Aquest espai, que hem cedit per a la biennal, representa precisament aquest objectiu. És símbol d’avantguarda i innovació, de sistema cultural de referència, i d’una cultura pròxima a tots els sectors i les persones", va dir. Per continuar sorprenent-se, tot el que ofereix Manifesta 15 –www.manifesta15.org– pot veure’s fins al 24 de novembre.