Barcelona, protagonista

Contenidors antiincendis a Badalona

Gairebé el 35% de les noves unitats que s’instal·laran a la ciutat seran metàl·liques i ignífugues, concentrades en els barris amb més fets vandàlics.

Un contenedor quemado recientemente en la avenida de Joan XXIII de Badalona, limítrofe con Sant Adrià de Besòs

Un contenedor quemado recientemente en la avenida de Joan XXIII de Badalona, limítrofe con Sant Adrià de Besòs / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
Gerardo Santos
Gerardo Santos

Ubicada/t a Badalona, Santa Coloma, Mataró, Martorell, Esplugues i Vilanova i la Geltrú

ver +
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

El nou contracte de neteja viària i recollida de residus de Badalona, les principals novetats del qual va avançar EL PERIÓDICO divendres passat, contemplarà que gairebé un 35% dels contenidors de la ciutat siguin metàl·lics, amb l’objectiu d’aturar els incendis en aquest element del mobiliari urbà. Es tracta d’un problema recurrent a la ciutat. Durant l’any 2023, els bombers van realitzar 187 serveis a Badalona per apagar incendis en un o més contenidors. Quant a vehicles cremats, els bombers expliquen que van portar a terme 87 serveis durant l’any passat.

La conversió de contenidors de plàstic en metàl·lics es produirà al districte 4 (que inclou els barris de la Salut, Sant Antoni de Llefià, Sant Joan de Llefià i Sant Mori de Llefià), al districte 6 (barris d’Artigues, Sant Roc i el Remei) i al barri de la Pau. El motiu de posar el focus en aquestes demarcacions locals és que, segons les dades que maneja el govern local, una gran majoria dels incendis de contenidors es produeixen als esmentats barris. "Som conscients que hi pot haver un incendi d’aquest tipus en qualsevol lloc de la ciutat", assumeix el tinent d’alcaldia de Territori i Sostenibilitat, Daniel Gracia (PP), però, actualment, el 85% dels incendis d’aquest tipus es produeixen en aquests llocs".

"Seran contenidors ignífugs, de manera que, si es declara un foc, les flames no es contagiaran a les façanes ni als vehicles", apunta Gracia, que a més matisa que els contenidors metàl·lics tindran "la mateixa estètica que els que estan fets de plàstic". En cas de patir un incendi, indica el consistori, fins i tot podrien ser reparats: "Això crea un efecte dissuasori perquè, si el contenidor no crema, potser no ho tornes a intentar".

El gener del 2024, l’alcalde Xavier García Albiol va anunciar en roda de premsa que el govern municipal posava fil a l’agulla per disposar d’un nou contracte de neteja viària a finals del 2024 (un calendari que l’ajuntament continua mantenint). Malgrat que la idea de l’executiu local passava en aquell moment per la instal·lació de dispositius antiincendis en els containers finalment s’ha optat per una opció "més contundent", descriu el regidor Gracia, principal artífex de la nova contractació en el si del consistori. Tot i així, els dipòsits que no siguin metàl·lics "estaran preparats per incorporar" l’esmentat dispositiu de detecció.

Les previsions de l’ajuntament són optimistes respecte a l’eficàcia del nou sistema: "Estic convençut que reduirem en un 60% o un 70% els incendis gràcies als contenidors metàl·lics", declara el regidor.

Notícies relacionades

Un problema compartit

Els barris en els quals l’Ajuntament de Badalona ha detectat que es produeixen la majoria dels incendis són limítrofs o amb Sant Adrià de Besòs o amb Santa Coloma de Gramenet. L’alcalde va posar una xifra a aquest fenomen en l’anterior ple municipal, el primer després de les vacances, i que va servir per ratificar l’estructura de costos de la nova contracta de neteja, el pressupost de la qual serà del doble de l’actual: "Al voltant del 80%-90% dels casos en què s’ha produït (em puc equivocar, no són dades exactes) un incendi de contenidor o vehicle ha estat acompanyat d’altres casos a Santa Coloma o a Sant Adrià. Tenim un problema comú". L’alcalde va assenyalar que les policies locals de les tres ciutats treballen "de manera conjunta" per aturar el problema.